• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

08.02.2023

18:49

(VIDEO) IRAN SE SPREMA ZA SVETSKI RAT, KAKO OVO OBJASNITI?! Teheran pravi ogromne podzemne avio-baze - Orao 44 već je u funkciji!

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) IRAN SE SPREMA ZA SVETSKI RAT, KAKO OVO OBJASNITI?! Teheran pravi ogromne podzemne avio-baze - Orao 44 već je u funkciji!

Podeli vest

Iranske vlasti su najavile „uvođenje u funkciju" supersavremene podzemne vazduhoplovne baze Oghab 44 („Orao 44").

Načelnik iranskog Generalštaba general-major Mohammad Hosein Bakeri i komandant iranske vojske general-major Abdolrahim Musavi učestvovali su u ceremoniji otvaranja baze koja može primiti razne vojne letelice - lovce, bombardere i dronove.

Sama baza ima nekoliko segmenata, uključujući „zonu borbenog dežurstva", hangare za avione, centar za njihovupopravku i održavanje, navigaciju i aerodromske službe, skladišta goriva i komandno mesto.
         
Oghab 44 je prvi objekat te vrste u Iranu, a ova zemlja ima ambiciju da da izgradi „ceo niz". U skladu sa potrebama oružanih snaga i zahtevima civilne odbrane.

         
Biće građennj ispod planinskih masiva tako da se u njima skriveni avioni mogu koristiti za iznenadne operacije kada neprijatelj ne očekuje da će iranski avioni uzleteti.

Ranije je iransko vazduhoplovstvo otvorilo specijalnu podzemnu bazu za bespilotne letelice. Nazvana je „Baza dronova 313".
         
Vojni vrh u Teheranu namerava da i takvim bazama premreži celu zemlju, da i dronove skrije od američke satelitske špijunaže.
         
Iranska novinska agencija Tasnim objavila je da je Oghab 44 prva velika planinska vazduhoplovna baza.
         
Prilikom njenog otvaranja, predstavljena je i nova iranska krstareća raketa vazduh-vazduh velikog dometa „Asif". Njena bojeva glava velike razorne i eksplozivne moći u stanju je da probija i najjača utvrđenja.

Pored toga, iranski vojni stručnjaci su predstavili i modele dva nova satelita: Nahid 2 i Tolo 3.

         
Ovaj drugi je najveća i najteža sonda dosad napravljena u Iranu. Njegova masa premašuje 100 kilograma.
          
Tokom ceremonije prikazana je prva serija snimaka iz svemira koje je napravio iranski satelit Hajam lansiran 9. avgusta prošle godine sa kosmodroma Bajkonur.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija