• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

17.10.2018

12:18

NI AZIJSKA MAFIJA NE BI STAVILA 5 MILIONA EVRA! Ekspert za klađenje progovorio o Zvezdi: Nameštaljka u domenu mašte!

Crvena zvezda

NI AZIJSKA MAFIJA NE BI STAVILA 5 MILIONA EVRA! Ekspert za klađenje progovorio o Zvezdi: Nameštaljka u domenu mašte!

Podeli vest

Kristijan Kalb, ekspert za sportsko klađenje svetskog renomena, govorio o optužbama Lekipa da su Pari Sen Žermen i Crvena zvezda namestili meč Lige šampiona

 

Tačnije, o informaciji da je čelnik Zvezde uplatio pet miliona evra na poraz od pet golova razlike, meč je završen rezultatom 6:1. Ističe da se postojanje navodne "nameštaljke" u meču između PSŽ i Crvene zvezde granični sa - fantastikom.

- Već smo viđali slučajeve da neki tim prihvati da izgubi sa određenim brojem golova razlike, kao, na primer, u velikom skandalu italijanskog fudbala, ili u Španiji. Ovde me, međutim, iznenađuju dve stvari. Prvo i najveće iznenađenje je suma. Govori se o uloženih pet miliona evra. Nikada nisam čuo za tako nešto. Čuo sam za milion ili dva, ali ne za pet. To znači preuzeti ogroman rizik uz veoma strukturisanu organizaciju. Da mi je neko rekao da je u pitanju pet miliona zarade, još bih i mogao da poverujem. Takođe, tip klađenja, na baš pet golova razlike, čini mi se veoma rizičnim. Naročito kada se radi o tako važnoj sumi. Ne vidim čak ni azijsku mafiju, koja je najbolje organizovana, da stavi toliko novca na sto za nešto tako - rekao je Kalb za Novosti, inače specijalista za sportska klađenja, kao i za integritet sporta, u borbi protiv dopinga i manipulacija u takmičenjima.

Kalb je procen i koje su šanse da se navodna nameštaljka dogodila.

- Teško je dati procenat verovatnoće za neko pretpostavljeno nameštanje. Ali, staviti pet miliona evra na tačnu razliku od pet golova, čini mi se da ima verovatnoću manju od pet odsto.

Presuda za 5 do 10 godina

Za velike afere do presude se čeka u principu od pet do deset godina
Kristijan Kalb, stručnjak za klađenje

Postavlja se pitanje ko ima interes da lažno lansira celu aferu, ali je priča malo verovatna?

- Pokušao sam da razumem, ali nisam uspeo da shvatim. Ne možemo sa sigurnošću da kažemo da li je istina ili laž. Ono što verovatno znamo, to je da je postojala informacija koja je upalila crvenu lampicu posle čega je usledila istraga. Ne znamo u ovom trenutku da li postoji nešto iza toga. U svakom slučaju, istraga je u toku, a postoji i pretpostavka nevinosti.
 
Kaln je objasnio i koja je razumna pojedinačna suma, koja ne privlači pažnju.

- Ako je 20 procenata uloga stavljeno u nekoj kladionici na autsajdera, ili nije vezano za rezultat meča, brzo ćete privući pažnju. Ako se radi o razlici od pet golova, na uzbunu će zazvoniti i kada je reč o mnogo manjim sumama. Primera radi, ukoliko ima 100 miliona obrta na klađenju za neku veliku utakmicu, to bi bila suma od 2.000 do 5.000 evra. Sve je, ipak, relativno jer postoje velike i male kladionice, velike i male zemlje, i različiti slučajevi.

Konkretan rezultat istrage u Francuskoj u vezi s utakmicom PSŽ - Crvena zvezda mogao bi da bude poznat možda najranije za pet godina. 

- Sve može da potraje veoma dugo. U aferi iz belgijskog fudbala, o kojoj se često govori, iz 2005. godine, u kojoj je glavni protagonista bio Kinez Žejun Je, presuda je, na primer, doneta 2014. Za velike afere do presude se čeka u principu od pet do deset godina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija