• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

23.12.2018

13:14

DUPLA KRUNA, PA LIGA ŠAMPIONA! Mrkela već pravi tim za elitno takmičenje!

Crvena zvezda

DUPLA KRUNA, PA LIGA ŠAMPIONA! Mrkela već pravi tim za elitno takmičenje!

Podeli vest

Sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela detaljno je sumirao utiske pred kraj uspešne 2018. godine tokom koje su fudbaleri Crvene zvezde ostvarili uspehe za pamćenje

U velikom intervjuu za zvanični sajt kluba Mrkela je govorio o mnogim temama, najviše o onome što je urađeno na sportskom planu, kao i onome što čeka Zvezdu - zimski prelazni rok. 

- Ostaje mali žal pošto smo mogli da prođemo dalje među 16 najboljih ekipa u Ligi Evrope. Zatim sledi titula prvaka koju smo ubedljivo osvojili i pokazali da smo najbolji u Srbiji, onda fenomenalno leto kada smo se plasirali u Ligu šampiona prvi put u istoriji. Treba biti zadovoljan, a ja sam najviše zadovoljan zbog načina na koji smo igrali, zbog napadačkog fudbala i uprkos mnogim odlascima prošlog leta uspeli smo da sastavimo jako dobru ekipu koja je pokazala da može da igra zaista dobar fudbal - kaže Mrkela na početku intervjua.

Najpre se osvrnuo na posao obavljen po osvajanju titule prvaka Srbije, odnosno na letnji prelazni rok.

- U letnjem prelaznom roku smo ostali bez 11 igrača od kojih su većina bili nosioci igre. Tokom zime pre godinu dana smo ostali bez Boaćija, tada najboljeg strelca i Kange, koji je bio neko oko koga se vrtela igra. Znate koliko je onda teško napraviti ponovo tim i nadomestiti takve odlaske. To je i najveći izazov moga posla. Dosta je bilo odlazaka i na svakoj od tih pozicija treba dovesti adekvatno pojačanje. To je izuzetno teško i za trenera koji stalno mora da radi posao iznova. Nadam se da ćemo doći u poziciju, pre svega mislim na finansijsku stabilnost, da ne moramo da živimo od prodaje igrače i da ćemo u dužem vremenskom periodu da zadržimo ključne igrače, da ne počinjemo gotovo svake godine od početka.

Strast prema Zvezdi

U Zvezdi ne možete da igrate ako nemate dozu strasti, ako ne podnosite pritisak i zahteve da se stalno pobeđuje i ako ne umete ogromnu energiju sa tribina da prenesete na teren i usmerite je prema protivniku
Mitar Mrkela

Mrkela je otkrio i koji su parametri najbitniji da neko postane fudbaler Crvene zvezde.

- Vodimo računa o tri stvari. Prva je da ima određen igrački kvalitet i to je najmanji problem. Druga stvar koju gledamo jeste kako može da se uklopi u filozofiju igre trenera Vladana Milojevića i treća je kakav mentalitet ima i koliko strasti ima da nastupa za Crvenu zvezdu koja je specifičan klub. U Zvezdi ne možete da igrate ako nemate dozu strasti, ako ne podnosite pritisak i zahteve da se stalno pobeđuje i ako ne umete ogromnu energiju sa tribina da prenesete na teren i usmerite je prema protivniku. Taj treći deo je najteži deo posla. Najteže je proceniti da li neko ima tu potrebnu strast za Crvenu zvezdu.


Tokom zimske pauze sledi još jedan prelazni rok.

- Da li sam zadovoljan sadašnjim igračkim kadrom? Sasvim sam zadovoljan. Mogao bih da kažem da sada imamo tim za ono što nas čeka u evropskim kvalifikacijama. Nama je prioritet da zadržimo igrače koji su nosioci, kojima ističu ugovori na leto i radimo na tome. Produžili smo saradnju sa Stojkovićem i Pavkovim, blizu smo da uradimo to sa još nekim igračima. To nam je osnovni cilj u ovom prelaznom roku, da zadržimo jezgro koje je iznelo utakmice u Evropi i osvojilo titulu. U toku jeseni smo imali 30 igrača koji su konkurisali za mesto u timu i to se pokazalo kao dobro zbog 37 utakmica i svi su dobili šansu. Neki su igrali manje, neki više. Ta potreba na proleće neće biti tolika i radiće se na smanjenju broja igrača, pogotovo na pozicijama na kojima ih imamo previše, biće i pozajmica, ali i prodaje.

Mrkela je imao i poruku za sve zvezdaše za 2019. godinu.

- Vreme je da napravimo korak napred, da pokušamo da zadržimo najbolje igrače, dugi niz godina smo bili u situaciji da te najbolje moramo da prodajemo jer smo morali da vraćamo i dugove i da živimo od toga. Možda je sada taj trenutak da neke od najboljih zadržimo i planiramo sa njima na duže staze. Sve ekipe sa kojima smo igrali u Ligi šampiona imaju igrače koji su zajedno po dve, tri, četiri, pet godina i to je ključ njihovog uspeha. Moramo da gledamo u tom pravcu, da li ove, sledeće ili neke naredne godine, treba da budemo spremni da zadržimo igrače i da i mi budemo više konkurentni u nekim velikim utakmicama nego do sada. Verujem u Zvezdu koja može da igra ravnopravno i da prođe u prolećni deo Lige šampiona. Za to nam je potrebno da budemo konstantniji i da imamo tim duži period na okupu. Znamo šta Crvena zvezda traži. Sa obe noge smo na zemlji i u prolećnom delu ćemo uraditi sve da osvojimo i prvenstvo i Kup, i da sledeće sezone u evropskim takmičenjima budemo tamo gde smo bili i ove godine - završio je Mrkela.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija