• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.02.2019

20:21

KO POTCENI PARTIZAN TAJ STRADA! Terzić: Odbili smo 9 miliona za Marina i Bena, nismo imali moćniji tim, a crno-beli su...

Crvena zvezda

KO POTCENI PARTIZAN TAJ STRADA! Terzić: Odbili smo 9 miliona za Marina i Bena, nismo imali moćniji tim, a crno-beli su...

Podeli vest

Generalni direktor Crvene zvezde, Zvezdan Terzić, sumirao je utiske o prelaznom roku i dosadašnjem toku priprema u Antaliji


Ekipa izgleda utegnuto, skockano, na svakoj poziciji su kvalitetna rešenja, posebno hrabri momenat kada je trener Vladan Milojević u drugom poluvremenu vršio sve te izmene, ritam igre nije padao. To znači da imamo 22 igrača potpuno jednakog kvaliteta. Žao mi je što imamo malo utakmica na proleće, neće moći svi da dobiju minutažu u skladu sa svojim kvalitetima i radom na pripremama u Antaliji. Sve zvezdaše može da hrabri kako Zvezda izgleda. Možemo mnogo. Ono što ponavljam, biće pet godina uskoro kako sam ovde, Zvezda ima obavezu da iz polusezone u polusezonu, iz prelaznog roka u prelazni rok, izgleda sve bolje i kvalitetnije, i za ovih pet godina Crvena zvezda nikad nije imala moćniji tim nego danas - kazao je Zvezdan Terzić.

Zvezda odbila 9 miliona evra

Za sada ostaju svi, i Marin i Ben, imali smo ponudu za Marina od pet miliona i za Bena od četiri miliona evra, što smo odbili
Zvezdan Terzić

Generalni direktor Zvezde osvrnuo se na situaciju u Superligi pred nastavak sezone i ono što ih čeka po završetku, kao i na "muke" koje čekaju šefa Milojevića oko startnih 11.

- Verovatno jesmo prejaki za domaće prvenstvo, što je i rezultiralo sa 15 bodova više od večitog rivala. Podigli smo lestvicu visoko, pominjem da su podignuta očekivanja, mi se već sada, bez obzira na to što je tek februar, spremamo za kvalifikacije za Ligu šampiona, prva utakmica je 8. jula. Što uradimo sada u prelaznom roku, uradili smo, ne pravi se tim za kvalifikacije za Ligu šampiona u junu, nećemo verovatno nikog dovoditi pred kvalifikacije, sve ćemo obaviti do 8. februara. Zadovoljan sam, ne mogu samo da kažem da će Milojević biti na slatkim mukama, već ima realan ljudski problem jer će imati ozbiljne sportske dileme koga da stavi u tim. Svi dobro rade i kvalitet igrača je izjednačen - naglasio je Terzić i istakao mišljenje o zimskim pojačanjima:

- Što se novajlija tiče, Vulić je na Kipru nagovestio svoj kvalitet i potencijal do povrede, ostala trojica se već pokazuju kao ozbiljna pojačanja. I Milunović i Vukanović i Jirka, i na sav kvalitet koji smo imali do sada, Milojević će imati problem koga da stavi. Da li Pavkova i Boaćija u špicu, da li Marina ili Ebisilija, da li Bena ili Jirku, Simića ili Vukanovića. Na dva zadnja vezna imamo Čaušića, Jovičića, Jovančića i Vulića. Na bekovima Gobeljića i Stojkovića, levo Rodića i Hajdina koji igra sve bolje svaku utakmicu. Štoperi su Babić, Miilunović i Savić, uz Žuleta Stojkovića koji može da odigra na toj poziciji. Na sve to moram dodati četvoricu dečaka koje smo poveli, golmana Stankovića koji izrasta u ozbiljnog čuvara mreže, Veljka Nikolića, Terzića i Stanojeva. Stvarno dobro rade i traže šansu. Međutim, Zvezda je podigla lestvicu i očekivanja zvezdaške javnosti.

Dogovorili smo sve sa Borjanom
 

Terzić je istakako kako je sa Milanom Borjanom dogovoren produžetak saradnje do juna 2023. godine koji će biti parafiran po povratku u Beograd, a u crveno-belom ostaje i Branko Jovičić.
- Dogovorili smo sve sa Borjanom, ostaje u Crvenoj zvezdi, zadovoljan je i miran, nema više ambicija da ide u inostranstvo i ovde će završiti karijeru. Branko Jovičić ima ugovor do 2020. i to nije sporno, samo smo se sa njegovim agentom dogovorili da revidiramo ugovor.

Iako bi aktuelna ekipa trebalo da ostane na okupu, mogući su i odlasci.

- Niti dolazak Ivanića zavisi od odlaska Marina, niti Gajićev dolazak od odlaska Rodića. Znamo da će biti i ovako zgusnuta situacija, ali Zvezda nema prava da čeka za dovođenje ovako kvalitetnih igrača. Ako budemo čekali, teško... Gajić je prvi desni bek mlade reprezentacije koja ima Evropsko prvenstvo u junu, desni bek reprezentacije je Antonio Rukavina koji ima 35 godina i u perspektivi, otvara se prostor da se Gajić u Zvezdi, ako bude kvalitetno igrao, izbori za mesto A reprezentativca. Moramo dugoročno razmišljati, ima Svetsko prvenstvo za mlade iza sebe, igra u Bordou i dosta je naučio u francuskom fudbalu. Mislim da će biti dobro, dugoročno rešenje, bez obzira što imamo Gobeljića i Stojkovića na toj poziciji, ali mogu da odgovore zahtevima trenera na više pozicija. Biće malo zgusnuto, ali ovo je temelj za budućnost. Biće odlazaka u junu sigurno, ali moramo da uigravamo ekipu ovih šest meseci za kvalifikacije za Ligu šampiona.

Ali, za sada sjajni kreator igre crveno-belih Marko Marin ostaje na Marakani.

- Za sada ostaje sigurno, rekao sam na početku priprema, stvarno nije na prodaju. E sada, tržište određuje, naša želja je da ostane, nismo jedini subjekt odlučivanja u ovom procesu. Postoji tržište koje može poremetiti naše planove i želje. To je velika ponuda, koja se ne odbija. Nije stvar da li će Zvezda dobiti četiri ili pet miliona evra, prosto, ne možete imati nezadovoljnog igrača. Za sada ostaju svi, i Marin i Ben, imali smo ponudu za Marina od pet miliona i za Bena od četiri miliona evra, što smo odbili. Obavili smo razgovore i važno je da su im glave mirne i da su fokusirani na obaveze u Zvezdi. Nije Zvezda samo Liga šampiona, već i utakmice na možda neprijatnim terenima Superlige.

Da skinemo ljagu sa imena
 

Za kraj se osvrnuo i na utakmicu sa Pari Sen Žermenom na njegovom terenu u Ligi šampiona.
- Sredinom decembra sam bio u Parizu, na sastanku sa advokatima kada sam insistirao da odem do Tužilaštva da dam izjavu. Rekli su da nemaju vremena i da će nas pozvati. Onda su advokati zvaničan zahtev Tužilaštvu da nas Tužilaštvo pozove i izaberu koga hoće iz naše delegacije koja je bila u Parizu, i oni su izabrali poslovnog i sportskog direktora, i bili su Stefan Pantović i Mitar Mrkela, dali su iskaz tamo. Njihov je utisak da ih je Tužilaštvo potpuno nespremno dočekalo, da nemaju bukvalno ništa, pitanja koja su im postavljali bila su formalna, nepripremljena... Mi očekujemo da se veoma brzo završi ta istraga i onda ćemo sa našim advokatima odlučiti koji je sledeći korak da Crvena zvezda obešteti sebe zbog povrede ugleda koja se dogodila jesenas u evropskim medijima. Gledamo kako da skinemo ljagu sa imena Crvene zvezde i kako da Crvena zvezda izvuče benefit iz čitave te priče - podvukao je Terzić.

Generalni direktor Crvene zvezde pojasnio je i kako je protekao nedavni razgovor sa bivšim reprezentativcem Nemačke.

- Nismo odredili cenu za njega, Marin nije na prodaju i došao je sa konkretnom ponudom, obavili smo razgovor, rekao sam mu da je mnogo bitan Crvenoj zvezdi i da je naša želja da on ostane. Dogovorili smo se da za sada ostane, ta priča je završena, eventualno može da ode u Kinu gde rok traje do kraja februara. Može se pojaviti ponuda, ne takva da nas učini zadovoljnima da ne možemo da odbijemo, pre svega Marina može zadovoljiti. Mi želimo da imamo dobru atmosferu na treningu, meču, želimo zadovoljne igrače. Za sada je zadovoljan i zatvaram priču, nadam se da ostaje da osvoji šampionsku titulu, to je njegova velika želja.

Ciljevi u prolećnom delu sezone su jasni, osvajanje titule prvaka i trofej Kupa Srbije.

- Nama je cilj dupla kruna, ne treba se opterećivati, titula ima neverovatnu težinu, Kup može biti utešna nagrada. Naravno da bi bilo lepo da osvojimo i titulu i Kup. Fokusirani smo na šampionsku titulu i treću zvezdicu da prišijemo, očekujemo da je zakačimo u maju. Onda krećemo u kvalifikacije za Ligu šampiona. Što se tiče rivala, mi se fokusiramo na prvi meč protiv Vojvodine, pa imamo Radnik, Partizan, pa idemo u Lučane. Naravno da je Radnički sada u izuzetnoj ekspanziji, imaju organizovan klub i dobrog trenera, ekipu, ali Partizan je uvek Partizan. Ko potceni Partizan, taj strada. Imamo veliko poštovanje prema Partizanu, to je uspavan džin koji ima svojih problema, ali Partizan nikad ne treba potceniti.

Terzić je opširno pričao o finansijskoj situaciji u klubu i načinu uspešnog funkcionisanja i na sportskom i na poslovnom polju.

- Stalno smo u raskoraku, hteli bismo da smanjujemo dug i da imamo moćan tim da igramo Ligu šampiona, a to je u koliziji jedno sa drugim. Vratili smo dosta dugova, uložili smo u infrastrukturu mnogo, ali smo investirali i sedam-osam miliona evra u nove igrače prošle godine za obeštećenja. Moramo da pravimo balans između sportske i poslovne politike, u ovih pet godina smo pokazali da to znamo da radimo, ali nećemo po svaku cenu smanjivati dug jer dug Crvene zvezde sada ne opterećuje tekuće poslovanje. Imamo 31. marta novi monitoring UEFA u vezi sa licenciranjem, nama je važno da prolazimo UEFA monitoring i da imamo kvalitetan tim. U jednom danu smo platili Poštanskoj štedionici dug star devet godina od 3.300.000 evra, međutim, navijači Zvezde su zahtevni, oni hoće pobede, rezultate, kvalitetnu igru, Zvezdu u Evropi, njih ne interesuje da li plaćamo dugove ili ne, a mi smo svesni da moramo da vraćamo i te stare dugove.

Mogli smo da prodamo Marina i Bena i da dodatno smanjimo dugove, međutim, mnogo razmišljamo o potezima koje vučemo i odlukama koje donosimo. Mnogo iskustva imamo, sednemo, vagamo, danima razmišljamo šta da uradimo oko nekih poteza, analiziramo iz svih uglova šta je najbolje da uradimo - tako se ponašamo i za transfer politiku, i za vraćanje dugova, i za investiranje. U našoj ekipi imamo kvalitetne igrače sa ogromnom tržišnom vrednošću, ako se pozovem na "Transfermarkt", radi se o desetinama miliona evra. Ako nama dođe voda do vrha finansijski, možete da prodate igrača koji ima veliku tržišnu vrednost. Imamo stabilno finansiranje, realan dug Crvene zvezde je oko 12-13 miliona evra, knjigovodstveni dug je drugačiji zato što moramo da knjižimo neke stvari, pa će se po završnom računu pokazati mnogo veći dug, ali je realan dug oko 12-13 miliona evra i držimo ga pod kontrolom.

Turski klubovi dužni preko dve milijarde evra, od toga najviše ona najveća četiri kluba, dužni su Real i Barselona... I meni je kao direktoru neprijatno da stalno pričam o ciframa. Ono što je najvažnije je da Crvena zvezda ima i levu i desnu stranu u tom bilansu, da ima mnogo veću vrednost u igračima nego što je ukupan dug, i kad god poželite, vi prodate "robu iz magacina" i Crvena zvezda ne duguje ništa. Zvezda je jedan zdrav klub i to je najvažnije. Pitanje je kada ćemo mi aktivirati ove igrače na tržištu. Vodimo izbalansiranu, odgovornu politiku i najvažnije je da Crvena zvezda ima moćan tim, da pobeđuje i ostvaruje sportske rezultate koji su jedini generator velikih prihoda - kaže Terzić i vraća se na početak po dolasku u Ljutice Bogdana.

Foto: crvenazvezdafk.com

 

- Kada sam došao u Crvenu zvezdu, kada sam to pričao najbližima saradnicima, video sam da me baš ne razumeju, ali mi veruju i počeli su da me prate, i tek su sad shvatili. Fudbalski biznis je drugačiji od svih drugih i to treba prepoznati, kako tržište reaguje, koji su glavni izvori prihoda i tako se i ponašati. Tri glavna izvora prihoda evropskih klubova su televizijska prava, sponzori i ulaznice. Mi na ta tri izvora ne možemo da računamo u velikoj meri osim na Telekom i Gasprom, jer Crvenoj zvezdi danas treba dva miliona evra mesečno za život, to je oko 25 miliona godišnje. A mi imamo pet miliona od sponzora i moramo 20 miliona evra da nalazimo iz drugih izvora, tu nam preostaju četvrti i peti izvor prihoda - bonusi od UEFA za takmičenje u Ligi Evrope i Ligi šampiona, i transferi igrača. Mi smo ove godine zaradili 22 miliona evra od Lige šampiona i 26 miliona od transfera, i mi moramo da se fokusiramo na te izvore prihoda, a da bismo to uspeli, moramo da imamo dobar tim da uđemo u grupnu fazu LŠ ili LE, što znači da imamo dobre igrače da bi ih ponudio tržištu.

Na primer, imali smo zvaničan ručak sa predstavnicima Napolija i pitao sam De Laurentisa, predsednika Napolija, da li će prodati Kulibalija. Odgovorio mi je: "Zašto bismo ga prodali". Dobili ste ponudu od 75 miliona evra, kažem mu, a on mi odgovori kako ne prodaju igrače kada dobiju dobru ponudu jer ne žive od prodaje igrača, i kaže mi da imaju budžet od oko 220 miliona evra i taj budžet pune od televizijskih prava, sponzora i ulaznica. Nema potrebe da prodaju igrača, već ih prodaju samo kada osete da su nezadovoljni, da su njihove porodice nezadovoljne životom u Napulju, da žele iskorak u karijere, kad ne dolaze više srećni na treninge i tad moraju. Rekao mi je da su zato prodali Iguaina, ne zato što su im bile potrebne pare, jer su taj novac odmah potrošili i investirali u nekog drugog igrača.

Foto: Informer

 

Kada se naprave i ovakva poređenja, jasno je koliki podvig su napravili Vladan Milojević i njegovi izabranici ulaskom u Ligu šampiona.

- Oni imaju zatvoren budžet, njima treba 220 miliona i toliko i imaju. Nama treba 25 miliona evra da bismo konkurisali i ispunili zahteve armije Zvezdinih navijača, a imamo pet obezbeđenih. Mi stalno jurimo novac i to je mnogo teška situacija, jer je Zvezda deo takvog privrednog ambijenta, dok evropski klubovi 60 odsto budžeta pune od TV prava, a Crvena zvezda nema ništa od TV prava i u startu tih 60% budžeta moramo da tražimo alternativnim rešenjima. Da dovedete u Crvenu zvezdu direktora Mančestera ili Bajerna, on bi pobegao treći dan. Jer, kako može da pravi rezultat ako nema projektovan budžet za narednu sezonu... Međutim, nama je u junu pet godina kako smo tu, krenuli smo ni od čega i napravili smo Ligu šampiona, napravili smo respektabilan i klub i tim, i mislim da za Crvenu zvezdu nema više bojazni niti problema ako budemo nastavili sa ovako pametnom poslovnom politikom. Iskreno, Crvenoj zvezdi je potrebno i tih četiri i tih pet miliona evra za Bena i Marina, ali ne po svaku cenu. Ne gori više kao što je gorelo.

Zvezdan Terzić je detaljno govorio i o planovima u bliskoj budućnosti.

- Crvenoj zvezdi treba dva miliona evra mesečno za život kluba, plus što smo se raširili da gradimo i toliko građevinskih firmi ima oko stadiona. U planu su mediko blok i teretana, napravili smo šest novih terena i trening kamp, planiramo internat, stepenište i plato kod severne tribine, rekonstrukcija zapadne, betoniranje istočne, sa svih strana smo krenuli u radove i pritom sve to košta. Pre toga 30 godina nije ekser zakucan na stadionu, ništa nije rađeno. Raširili smo se na 100 strana i svojim saradnicima kažem da se kuća ne pravi kada imate para, već kada nemaš pare i kreneš. Ako budemo čekali da nađemo pare za sve te radove, nikada ništa nećemo napraviti. Moramo da budemo hrabri prilikom donošenja odluka i da se ponašamo često i hazarderski. Najvažnije je da imamo dobar tim, da pobeđujemo, da Crvena zvezda bude šampion i da probamo svake godine da igramo evropske utakmice. Mislim da je najteže vreme prošlo i da je sada sve lakše. Kada se setim vremena iza nas, padne mi mrak na oči i ne verujem da bih imao snage da ponovo prolazim ceo taj put. To što sam zatekao 2014. godine... Nije problem ni čak što je dug bio 54 miliona evra, već što ne znaš odakle da kreneš. Nemaš igrače, nemaš tim, svi su otišli... Tako da Crvena zvezda danas može da ima tekućih problema, i u Španiji se desi da mesecima kasne plate, ali generalno Zvezda ima stabilnu i zdravu situaciju, i zdrav put.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija