• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.08.2019

07:15

BITI ILI NE BITI, PITANJE JE SAD! Kakve veze Hamlet, "Mala sirena" i Lego kockice imaju sa Crvenom zvezdom?

Crvena zvezda

BITI ILI NE BITI, PITANJE JE SAD! Kakve veze Hamlet, "Mala sirena" i Lego kockice imaju sa Crvenom zvezdom?

Podeli vest

Fudbaleri Crvene zvezde ovog utorka od 20.45 igraju prvi meč trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv danskog Kopenhagena, a mi vas vodimo u Dansku, državu u koju će crveno-beli putovati 13. avgusta

Možda ne tako atkraktivna, ali svakako jedna od interesantnijih destinacija jeste upravo Danska. Nema sumnje da će navijači Crvene zvezde u velikom broju krenuti u glavni grad ove države - Kopenhagen na megdan crveno-belih sa ekipom Stolea Solbakena.

MILOJEVIĆU PREKIPELO, NE MOŽE DA ĆUTI: Zvezdu je MNOGO KOŠTALO kada je unapred dobijala!

Sam klub nastao je fuzijom najtrofejnijeg danskog tima Kjobenhavnsa i ekipe B 1903. Kao i njegov prethodnik Kopenhagen je nastavio tradiciju osvajanja titula u domaćem šampionatu, a ove sezone se popeo na prvo mesto sa 11 titula domaćeg takmičenja, dok ih najveći rival Brondbi ima 10.

Država iz koje dolaze, Danska, krije iza sebe jako interesantnu istoriju. Nordijske republike poznate su po Vikinzima, a naravno da je danska i tu imala svoje "predstavnike". Pljačkanja, brodovi i dugačke brade bili su simboli jednog razdoblja u njihovoj dugogodišnjoj istoriji.

- Biti ili ne biti, pitanje je sad - čuveni je citat iz drame Vilijama Šekspira "Hamlet", koja govori o istoimenom danskom caru.

Ne treba trošiti reči na Šekspirovo delo koje se godinama izvodi širom sveta, na svim mogućim jezicima i uz dosta verzija, a sve je počelo baš u Danskoj. 

Foto: reuters

Možda i najpoznatiji Danac bio je Hans Kristijan Andersen, čuveni pisac poznatih bajki "Mala sirena", "Ružno pače", "Carevo novo odelo".... Pored kulture i umetnosti, Danci su poznati i po svojim "Lego" kockicama, koje su godina unazad planetarni hit i osnovni deo svake dečije opreme za igru.

Ne treba trošiti reči na to koliko se u Kopenhagenu živi za fudbal. Solbakenov tim vratio je veru navijačima da Danska treba i može da ima predstavnike u evropskim takmičenjima. Njihova strast za "bubamarom" dostigla je vrhunac davne 1992. godine, koje je jako dobro pozata našoj javnosti. Jugoslavija je tada zbog sankcija morala da svoje mesto prepusti upravo Danskoj, koja je baš te 1992. postala prvak Evrope pobedom nad Nemačkom sa 2:0.

Crveno-beli se, zanimljivo, do sada nisu sastali sa Kopenhagenom, a duel na "Marakani" biće prvi u njihovoj dugoj istoriji. Zvezda bi eventualnim prolaskom u narednu fazu osigurala evropsku jesen, jer bi u rezervi imala makar grupnu fazu Lige Evrope.

Ne čudi zašto Danci veruju u plasman dalje, ali se ne pitaju samo oni. Četa Vladana Milojevića pred punom "Marakanom" imaće priliku da složi svoje kockice i pokaže Dancima kako se stiže do cilja.

Dakle, jedno je sigurno - Zvezdo, ovo je tvoje biti ili ne biti!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija