• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.

06.12.2019

12:01

ZVEZDINA (NE)EFIKASNA POJAČANJA! Da li je ovo problem crveno-belih i kako ga rešiti?

Crvena zvezda

ZVEZDINA (NE)EFIKASNA POJAČANJA! Da li je ovo problem crveno-belih i kako ga rešiti?

Podeli vest

Polako se bliži kraj jesenjeg dela sezone, ali i kalendarske godine što je pravo vreme za svođenje računa. U fudbalu je to bar lako uraditi. Mnogi vam sude prema učinku, ali statistika nikada ne laže. Navijači Crvene zvezde nezadovoljni su učinkom igrača koji su ove godine stigli među crveno-bele. Da li sa pravom?

 

Do zvaničnog zimskog "raspusta" šampiona Srbije čeka još tri meča. Dva u Linglong Superligi Srbije (Spartak i Čukarički, oba meča kod kuće) i konačni obračun oko proleća u Evropi sa Olimpijakosom u Atini. Ipak, računi već sada mogu da se svode.

ŠTOPER NAPUŠTA ZVEZDU? Crveno-beli ostaju bez defanzivca, Turska prva opcija?

Navijači su tokom jeseni imali strpljena za mnoge pridošlice, kako domaće tako i strane, ali upravo igrači sa stranim pasošima su oni od kojih se očekuje da donesu nešto novo. Da naprave razliku kada je to potrebno i opravdaju, ne tako mali, uloženi novac u njihovo angažovanje.

Uloženo 4.000.000 evra

Šampion Srbije izdovojio je ovog leta oko 4.000.000 evra za dovođenje petorice stranaca

Zvezda je tokom letnjeg prelaznog roka angažovala petoricu stranaca u koje je uloženo skoro 4.000.000 evra (neračunajući plate), a koliko je ko od njih zaista doprineo igri crveno-belih?

Krenimo redom...

1. Hose Alberto Kanjas

Foto: Starsportphoto

Iskusni Španac stigao je u Zvezdu sa oreolom velikog pojačanja. Čovek koji je sa PAOK-om osvojio titulu u Grčkoj pružao je odlične partije u dresu solunskog kluba, ali je ipak odlučio da promeni sredinu. Pored interesovanja nekoliko klubova iz domovine, odabrao je Beograd i Zvezdu. Od njega se očekivalo da donese ono što je nedostajalo od kako je Nenad Krstičić krenuo put Grčke, ali od svega toga viđeno je zaista jako malo. Nije imao poseban učinak, često je bio potpuno nezapažen na sredini terena, a da li je imao gde i kada da se pokaže? Zaista jeste jer je Vladan Milojević imao i još uvek ima poverenje u Kanjasa koji je neprikosnoven na sredini terena. Ipak, čini se da je njegova zamena Miloš Vulić mnogo više pokazao, iako nije skupio minuta koliko i španski internacionalac. Kanjas je tako na 21 meču postigao samo jedan gol, bez asistencije. Mršavo... ali Zvezda može da se teši činjenicom da je došao bez obeštećenja na Marakanu.

2. Žander 

Foto: Starsportphoto

Brazilski fudbaler stigao je letos iz kiparskoh Pafosa za 200.000 evra na veliko insistiranje Vladana Milojevića koji je duži period pratio lik i delo Žandera. Deluje kao defanzivac zarobljen u telu ofanzivnog igrača. To ne treba da čudi jer je i sam priznao da je tokom karijere igrao na poziciji napadača. Brz, prodoran, ali i sklon kiksevima. Često "duva promaja" na njegovoj strani zbog njegove brzopletosti i navici da ide u dubinu. Bio je glavni krivac za nekoliko primljenih pogodaka, ali mu navijači neće zaboraviti odličnu partiju protiv Kopenhagena u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona u Danskoj. Odigrao je 13 mečeva i za sada upisao 3 asistencije bez postignutog gola. Teško je reći, ali se čini da je Žander ostavio pozitivan utisak.

3. Tomane

Foto: Starsportphoto

Dugo, zaista dugo trajali su pregovori Crvene zvezde i Tondele oko Portugalca. Uprava Zvezde pratila ga je od polusezone 2018/19, da bi letos stigao na Marakanu. Nije dugo prošlo, a već je zaradio povredu koja ga je odvojila od terena na neko vreme. Čim se vratio na teren postigao je meč viner u Subotici protiv Spartaka (3:2) i najavio da bi mogao da bude dobro pojačanje. Plaćen je 750.000 evra, a na 14 mečeva postigao je 4 gola uz 2 asistencije. Pokazao je da ima kvalitet, da ume da se zagradi i sačuva loptu, ali i da poseduje golgeterski njuh. Sigurno da od njega tek treba da se očekuje veći doprinos.

4. Radžvin Van la Para

Foto: Starsportphoto

Dolazimo i do najskupljih Zvezdinih akvizicija ovog leta, a jedan od njih je i Redžvin Van la Para. Poslednje pojačanje šampiona Srbije i igrač koji je stigao kao "čovek za Ligu šampiona". Holandski đak na preškolovavanju u Engleskoj. Sigurno je zvučalo kao idealan spoj, naročito ako se u obzir uzme njegovo iskustvo igranja u Premijer ligi. Stigao je iz Hadersfilda za 1.200.000 evra, ali zaista se ne može reći da je opravdao uložena sredstva. Poverenje navijača odavno je izgubio, ali ne i trenera Milojevića koji veruje da će Holanđanin proraditi. Odigrao je 15 mečeva i postigao samo jedan gol (protiv Trepče u Kupu Srbije u pobedi 8:0) uz dve asistencije. Po navijačima, za sada, je najveći promašaj letnjeg prelaznog roka. Vreme mu otkucava, a pitanje je hoće li konačno naći pravu formu.

5. Mateo Garsija

Foto: Starsportphoto

Najskuplje Zvezdino pojačanje proteklog leta. Mnogo truda uloženo je u dovođenje omalenog Argentinca, ali i mnogo novca. Plaćen je 1.800.000 evra ekipi Las Palmasa kada su crveno-beli uspeli da pobede grčke rivale PAOK i Olimpijakos, odnosno Aris i dokopaju se potpisa Garsije koji je upravo u Grčkoj pokazao svoje umeće. Čim je stigao bačen je u vatru. Postigao je gol na debiju protiv Jang Bojsa u Bernu u plej-ofu Lige šampiona. Odigrao je sjajan dvomeč sa Švajcarcima i nije daleko od istine da je već tada opravdao uložen novac. Upisao je 6 nastupa u domaćem šampionatu i postigao 3 gola uz 2 asistencije. Pamtiće se pogodak Vojvodini za pobedu u Novom Sadu. Čovek koji je ovog leta postao treća najskuplja akvizicija crveno-belih u istoriji, može se reći da je dobar potez uprave i da se velika borba za njegov potpis isplatila.

Dakle, šampion Srbije ovog leta nije uspeo da zadovolji navijače svojim pojačanjima. Uloženo je 4.000.000 evra. Negde je pogođena meta, ali je činjenica da je sadašnja uprava umela i mnogo bolje da odradi prelazni rok. Videćemo kako će to sve izgledati na proleće, možda i protiv Olimpijakosa u Atini. Činjenica je da bi i domaći igrači mogli da imaju ili već imaju učinak kao stranci koji su stigli u Zvezdu. Ipak, svakako da raduje nova politika crveno-belih koja će omogućiti kako mlađim igračima, tako i onima iz omladinske škole, šansu u prvom timu. Jasno je Zvezdi da je to jedini uspešan put, a videćemo kako će to izgledati kada se lopta ponovo zakotrlja na Marakani od februara.

Ben najbolji stranac

Nema sumnje da je ove sezone najbolji stranac u Zvezdi onaj koji je tu već bio. Čovek koji je doneo crveno-belima Ligu šampiona sa dva gola u Salcburgu rešeta u Superligi Srbije. Velika greška i neregistrovanja napadača sa Komora nije mu smetala da zatrese mrežu rivala devet puta na isto toliko mečeva koliko je odigrao na terenima širom naše države.

Pored njega Ričmond Boaći koji je dosta kuburio sa povreda nije ostavio tako loš utisak. Postigao je šest golova na 19 mečeva. Daleko je od nekadašnje forme, ali gol Kopenhagenu, kao i Olimpijakosu sigurno da su mu kupili poverenje navijača.

Jedini preostali stranac Marko Marin verovatno je i nadmašio očekivanja navijača pa o njegovom učinku ne treba raspravljati.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
rajko

pre 4 godine

Tufegdjić iz Spartaka je Zvezdino dete ima nula minuta u Zvezdi

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija