• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.01.2021

07:10

GOMILA POGODAKA, ALI I PROMAŠAJA! Podsetite se svih Zvezdinih stranaca u eri Zvezdana Terzića! Ko je najbolji, a ko najgori? /ANKETA/

Crvena zvezda

GOMILA POGODAKA, ALI I PROMAŠAJA! Podsetite se svih Zvezdinih stranaca u eri Zvezdana Terzića! Ko je najbolji, a ko najgori? /ANKETA/

Podeli vest

Najuspešniji period FK Crvena zvezda u post-barijevskoj eri je definitivno ovaj u kom se trenutno nalaze crveno-beli, a sve je počelo dolaskom Zvezdana Terzića u klub 2014. godine

Crvena zvezda je od tada uspela finansijski da stane na noge, da osvoji četiri titule prvaka Srbije, dva puta da igra Ligu šampiona i da dva puta kroz Ligu Evrope obezbedi evropsko proleće.

Velike zasluge za to, osim Nenada Lalatovića, Miodraga Grofa Božovića, Vladana Milojevića i Dejana Stankovića imaju i strani fudbaleri koji su u tom periodu stizali na "Marakanu", a u nastavku ćemo ih se podsetiti.

Sezona 2014/15

U prvoj Terzićevoj sezoni, Crvena zvezda je dovela četiri stranca, ali nijedan od njih nije ostavio dublji trag na "Marakani".

U letnjem prelaznom roku su Zvezdu pojačali Danijel Avramovski i Mamadu Mbođ. Makedonac je u Zvezdi odigrao svega 13 utakmica i upisao je po gol i asistenciju, dok je Senegalac ostao upamćen kao veliki pozitivac i igrač zadužen za atmosferu, ali se navijačima predstavio na samo deset mečeva.

Foto: Starsportphoto©

Mamadu Mbođ daje gol protiv OFK Beograda

Zimski prelazni rok je doneo dva velika razočarenja. Prvo je Gbolahan Salami koji je došao sa viškom kilograma na predstavljanje i potom je nestao, a drugo je Džošua Parker koji je navijačima "jeo džigericu".

Foto: Starsportphoto

Džošua Parker

Sezona 2015/16

Naredne sezone su crveno-beli doveli devet stranaca, od kojih su četvorica postali ljubimci navijača.

Tokom letnjeg prelaznog roka je Zvezda napravila tri puna pogotka. Tada su u klub stigli Luis Ibanjez, kasnije prvi strani kapiten u istoriji Zvezde Mičel Donald i Hugo Vijeira.

Foto: Starsportphoto

Hugo Vijeira i Mičel Donald

Lučo je u Zvezdi bio godinu dana, a za to vreme je na 37 utakmica upisao 11 golova i 15 asistencija što je statistika na kojoj bi pozavideli i ofanzivci, a ne levi bekovi. Donald je crveno-beli dres nosio tri sezone, a skupio je 107 mečeva, 14 golova i deset asistencija. Na kraju, Hugo je za godinu i po dana u klubu upisao 51 utakmicu, 28 golova i 11 asistencija.

Foto: Starsportphoto

Luis Ibanjez

Sa druge strane, u tom prelaznom roku su u klub stigli još Idan Vered, Vladimir Jovović i Bruno Matos. Vered je pokazao veliki potencijal na debiju protiv Kairata, koji je odmah ponudio milion evra da ga odvede, što je odbijeno, a na kraju je ugovor sa njim raskinut posle šest meseci. Jovović i Matos su se nešto duže zadržali u klubu, ali ih u Ljutice Bogdana više niko ne spominje.

Na zimu je Crvena zvezda promašila sa Davidom Babunskim i Edsonom Silvom, ali je Damijan Le Talek jedan od najboljih stranaca u istoriji Crvene zvezde. Francuz je na "Marakani" proveo dve i po godine. Prvu polusezonu je odigrao odličnu, u drugoj sezoni je bio dosta lošiji, ali je poslednje bio maestralan i podigao je lestvicu što se tiče štoperske pozicije, iako je u klub stigao kao defanzivni vezista.

Foto: starsport

Damijan Le Talek prima poklon od Mitra Mrkele

Sezona 2016/17

Devet stranih fudbalera je stiglo u Crvenu zvezdu i naredne sezone, petorica na leto i četvorica na zimu, a samo dvojica su bila prava pojačanja.

Na leto su u Beograd stigli Gelor Kanga, Pablo Mouče, Džon Ruiz, Tomas Fibel i Adam Mičel. Kanga je postao ljubimac navijača, što se za ostalu četvoricu ne može reći. Zvezdašima "padne mrak na oči" kada se sete Moučea (14 utakmica, dve asistencije), Ruiza (35 mečeva, šest golova, dve asistencije) i Fibela (17 nastupa), dok se Mičela malo ko i seća pošto nije upisao nijedan nastup.

Foto: Starsportphoto©

Pablo Mouče

Ista situacija kao sa štoperom iz Australije je i sa Kalidom Aučom, koji je u januaru u Crvenu zvezdu stigao sa nadimkom "uganđanski Pogba", a u isti koš sa njima može i desni bek iz Brazila Viveiros. Tada je na "Marakanu" došao iz Napretka Abraham Frimpong koji je na 33 meča upisao jedan gol, kao i ljubimac Delija Ričmond Boaći.

Foto: Starsportphoto

Ričmond Boaći

Sezona 2017/18

Naredne sezone crveno-beli nisu hteli mnogo inostranih fudbalera da dovedu, pa su u klub stigla samo dvojica.

Uoči starta sezone je Zvezda dovela Rikardinja iz Šerifa, ali on nije ostavio dobar utisak pošto je odigrao deset utakmica na kojima je postigao jedan gol.

Foto: Starsportphoto

Rikardinjo

Na zimu je stigao El Fardu Ben koji je i dan-danas u klubu, a na 110 mečeva je upisao 57 golova i 29 asistencija.

Foto: Starsportphoto

El Fardu Ben

Iako je Srbin, treba spomenuti i Milana Borjana koji je reprezentativac Kanade. On je na stadion "Rajko Mitić" stigao na leto 2017. godine i postao je simbol Crvene zvezde i potencijalna sedma "Zvezdina zvezda". Crveno-bela hobotnica je od tada upisala 161 nastup za klub, od čega 50 u Evropi čime je izjednačen rekord Vladimira Petrovića Pižona.

Foto: Starsportphoto

Milan Borjan

Sezona 2018/19

Na leto 2018. godine je na "Marakanu" stiglo šest stranaca, od čega su dvojica sa srpskim korenima. Te sezone su crveno-beli prvi put igrali Ligu šampiona, a u kvalifikacijama je veliki doprnos imao samo Miloš Degenek. Osim njega, pre kvalifikacija su u Beograd stigli Džonatan Kafu na pozajmicu iz Bordoa, Loreco Ebisilio i Rašid Sumaila. Poslednjeg dana prelaznog roka se u klub vratio Ričmond Boaći, a stigla je i zvezda prelaznog roka, Marko Marin.

Kafu (devet utakmica, dva gola), Ebisilio (30 mečeva, tri gola i devet asistencija) i Sumaila (pet nastupa) nisu ostavili dubok trag na "Marakani", dok su sa druge strane ostala trojica ljubimci navijača.

Foto: Starsportphoto

Lorenco Ebisilio

Miloš Degenek, koji trenutno troši drugi mandat u Zvezdi, je upisao 97 utakmica, na kojima je postigao tri gola, a imao je i pet asistencija. Marko Marin je na 58 mečeva ostvario dabl-dabl učinak sa 11 pogodaka i 24 nameštena gola, dok je popularni Boćko na 104 nastupa upisao 60 golova i 15 asistencija.

Foto: Starsportphoto

Marko Marin

Na zimu su na stadion "Rajko Mitić" stigli Erik Jirka i Nikola Krstović, ali se nisu proslavili. Jirka je odigrao svega sedam utakmica u crveno-belom dresu i namestio je jedan gol, dok je Krstović i dalje član kluba, ali je na samo 12 mečeva dva puta uspeo da zatrese mrežu.

Sezona 2019/20

U letnjem prelaznom roku 2019. godine se u Beograd iz Al Hilala vratio Miloš Degenek, a osim njega su od stranaca stigli Mateo Garsija, Radživ van la Para, Tomane, Žander, Hoze Alberto Kanjas i Usman Marong i apsolutno nijedan od njih nije opravdao očekivanja.

Foto: Starsportphoto

Garsija, Tomane, Žander, Kanjas i Ben

Marong je od njih jedini i dalje Zvezdin fudbaler, ali nije debitoavao za crveno-bele jer je konstantno na pozajmicama, a što se tiče ostalih navijači bi ćeleli da nisu nikada stigli u klub.

Definitivno se kao najgore pojačanje pokazao Van la Para koji je na 11 utakmica upisao gol i dve asistencije.

Foto: Starsportphoto

Radživ van la Para

Sa druge strane, ostali su bar na momente bljesnuli, ali su na kraju svi smatrani promašajem, pogotovo Žander koji je napravio onaj penal u Pireju. Sličan greh je imao i Tomane koji je na toj utakmici pogodio prečku sa bele tačke.

Kanjas i Garsija su bili dobri u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali su na kraju podbacili.

Na zimu je na klupu crveno-belih seo Dejan Stanković i odlučio je da za razliku od svog prethodnika pruži šansu Zvezdinoj deci, a od stranaca je doveo samo jednog, bio je to Seku Sanogo.

Foto: Starsportphoto

Dejan Stanković i Seku Sanogo

Međutim, Sanogo se povredio odmah na pripremama i dugo je čekao na debi, ali se na kraju ispostavilo da je bio pravo pojačanje. On je za šampiona Srbije debitovao tek u završnici prošle sezone, a od tada je skupio 22 utakmice na kojima je upisao dve asistencije.

Sezona 2020/21

Uoči početka aktuelne sezone, na "Marakanu" su stigli Dijego Falćineli, Gelor Kanga i Srbin iz Austrije Srđan Spiridonović.

Falćineli je došao kao pozajmljeni igrač Bolonje, ali će ga Zvezda verovatno otkupiti, pošto je oduševio upravu i stručni štab sa devet golova i dve asistencije na 20 utakmica.

Foto: Starsportphoto©

Dijego Falćineli

Sa druge strane, Kanga nije ponovio partije iz prvog mandata, ali u klubu i dalje veruju u njega, dok je Spiridonović verovatno odigrao svoje na "Marakani".

Za kraj, u aktuelnom prelaznom roku je Zvezda dovela za sada Aksela Bakajoka iz Intera, a prvom timu se iz Grafilara priključio Ričard Odada.

Ankete

Na kraju, u sledeće dve ankete možete glasati za najbolje pojačanje i najveći promašaj kada su stranci u pitanju, u eri Zvezdana Terzića.

Anketa

Anketa




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija