• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

14.02.2021

16:02

TERZIĆ SE OGLASIO PRED MEČ SA MILANOM! Dug je 30 miliona evra, zbog korone smo ostali bez 20 MILIONA! TITULA JE VAŽNIJA NEGO IKADA...

Crvena zvezda

TERZIĆ SE OGLASIO PRED MEČ SA MILANOM! Dug je 30 miliona evra, zbog korone smo ostali bez 20 MILIONA! TITULA JE VAŽNIJA NEGO IKADA...

Podeli vest

Crvena zvezda je u nedelju 14. februara, dan nakon trijumfa u derbiju kola protiv Radničkog, održala sednicu Skupštine kluba!

Delegatima se obratio generalni direktor kluba Zvezdan Terzić koji je izlaganje "otvorio" cilejvima koje je ova skupština davno usvojila kao prioritete.

Prvi cilj je ostvarivanje sportskih rezultata, što podrazumeva šampionsku titulu i stalno igranje u UEFA takmičenjima. Drugi cilj – finansijska stabilnost I nesmetan rad kluba. Treći cilj – neprekidno ulaganje u infrastrukturu na stadionu. Četvrti cilj - dalji razvoj omladinske skole.

 

Što se sportskih rezultata tiče, mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da je Crvena zvezda ove sezone po četvrti put uzastopno igrala grupnu fazu UEFA takmičenja i to veoma uspešno. Kao drugi u grupi Lige Evrope, iza nemačkog Hofenhajma, a ispred češkog Libereca i belgijskog Genta, plasirali smo se u nokaut fazu prolećnog dela takmičenja.

Foto: Starsportphoto

 

Predstoji nam veliki dvomeč u 1/16 finala sa sedmostrukim sampionom Evrope AC Milanom, 18.02 u Beogradu i 25.02 u Milanu.

Sada, u tekućem prvenstvu Super lige Srbije ubedljivo smo prvi na tabeli sa devet bodova više od najvećeg rivala. Imamo najbolji tim, igramo dobro, i uveren sam da ćemo osvojiti četvrtu šampionsku titulu zaredom, a to našem klubu nikada u istoriji nije uspelo.

Važno je napomenuti da je ove sezone, šampionska titula važnija nego ikada ranije. Šampion dobija sve, drugoplasirani mrvice. Od ovog leta drugoplasirani iz nase lige ne ide u kvalifikacije za Ligu Evrope nego u utešnu Konferens ligu koja je trećerazredno takmicenje i po renomeu i po finansijskim UEFA bonusima. Šampion Srbije ide kao i do sada u kvalifikacije za ligu šampiona, a u slucaju ispadanja prelazi u Ligu Evrope.

Oformili smo izuzetno kvalitetan i konkuretan tim i time stvorili sve preduslove za ispunjenje zacrtanih sportskih ciljeva. To su šampionska titula i plasman u grupnu fazu UEFA takmicenja. Duboko verujem da imamo najbolji tim u poslednjoj deceniji. Verujemo u Dejana Stankovića i njegov stručni štab i nadamo se novoj Ligi šampiona.

U ovoj sezoni očekujem veliki napredak i punu afirmaciju naših mladih igrača (Nikolić, Gavrić, Petrović i Eraković). Kod Dejana Stankovića imaju minutažu koju zaslužuju i sada je sve na njima.

Detalniji izveštaj o sportskim rezultatima će podneti sportski direktor Mitar Mrkela.

Što se tiče poslovnih rezultata, moram da kažem da smo omogućili nesmetano funkcionisanje kluba u nenormalnim uslovima. Izuzetno je teška i komplikovana ova godina zbog epidemije korona virusa, ne samo u fudbalu nego u svetskoj ekonomiji generalno. Epidemija virusa Kovid 19 je žestoko uzdrmala fudbal u svetu.

Foto: Starsportphoto

 

Ceo svet je stao pa je stalo i fudbalsko tržište. Zvanican podatak na FIFA kongresu je da je gubitak na svetskom nivou 13 milijardi evra, UEFA procenjuje da je gubitak u Evropi devet milijardi evra. Svi klubovi u Evropi su ostali bez planiranog prihoda, a svi imaju planirane rashode na osnovu ranije preuzetih obaveza.  Svi klubovi u Evropi, pa i oni najveći, imaju velike finansijske probleme.

Nije ni nama lako ali se borimo. I izborićemo se. Uspeli smo da zadržimo najvažnije igrače, pojačali smo se, servisiramo plate i igrački smo više nego konkurentni na evropskom nivou.

Procena naše finansijske službe je da je klub zbog Korone ostao bez 20 miliona evra planiranih prihoda. Zbog korone nismo igrali revans u Beogradu sa Omonijom posle 1-1 na Kipru, ispali smo i umesto planiranih 10 miliona evra od UEFA bonusa zaradili smo samo 4 miliona evra. Evropske utakmice smo igrali bez publike i ostali smo bez 5 miliona evra planiranog prihoda od prodaje ulaznica. Tržište transfera je skroz zamrlo, palo je na 35% od protekle sezone. Iz tog razloga smo ostali bez planiranih 10 miliona evra.

Bez obzira na sve ove teškoće, uspeli smo da omogućimo nesmetan rad kluba i da pobeđujemo. Naša finansijska služba ozbiljno radi i napravljen je čitav paket mera za prevazilaženje novonastalih problema. Pre svega u smanjenju troškova, ali bez posledica po ostvarenje sportskih rezultata.

Foto: Starsportphoto

 

Ponekad čujem nekoga kad kaže da je zadovoljan sportskim, ali nije poslovnim rezultatima kluba. Nikada ne možemo u fudbalskom biznisu razdvajati uspehe u sportskom i poslovnom delu. Oni se prožimaju i čine neraskidivu celinu. Može Marko Petrovic kao poslovni direktor da bude uspešniji ako sportskom direktoru Mitru Mrkeli ne omogući ulaganje u tim. Ali ne želi jer je to sve jedna celina. Ulaganje u igrače, u tim, u njihove nagrade, u njihovu dobru atmosferu, sve to donosi sportski rezultat koji posle generiše velike prihode.

Omladinska škola je naš  ponos

Omladinska škola je naš veliki ponos i nastavićemo i dalje da ulažemo u nju. U svim mlađim selekcijama imamo rekordan broj reprezentativaca. Osim investicija u izgradnju trening kampa za mlađe selekcije, mi svake godine uložimo oko tri miliona evra u funkcionisanje i rad omladinske škole Crvene zvezde. Planiramo da u narednom periodu uložimo još više, jer smo sigurni da je to investiranje koje će se višestruko vratiti.

Znamo da igrači koji izađu iz Omladinske škole možda u ovom trenutku nisu spremni za visoke zahteve prvog tima Crvene zvezde, zbog toga i dalje koristimo FK Grafičar kao našu filijalu, gde najtalentovanije naše dečake šaljemo na kaljenje.

Naša matematika je jednostavna: godišnje zaradjujemo 4 miliona evra od Gazproma i milion evra od Telekoma. Te prihode je klub ostvarivao i 2014. Ali samo to i ništa drugo. Danas je klub zbog ulaganja u sportski sektor i dobrih sportskih rezultata u proteklom periodu, osim tih 5 miliona evra od sponzora, osposobio sebe da zarađuje još 10 ili 20 miliona evra od UEFA bonusa (zavisno da li igramo Ligu Evrope ili Ligu šampiona), plus 5 miliona evra od ulaznica, plus 10-15 miliona evra od transfera. Crvena zvezda je osposobljena da generiše realnih 30-40 miliona evra na godišnjem nivou. A to sve zbog izvanrednih sportskih rezultata koji su nam doneli koeficijente da smo sve do plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona u povlašćenom položaju. Plasman u UEFA takmičenje 2014. godine je bilo nezamislivo jer smo na putu morali da pobeđujemo mnogo jače i bogatije od sebe. Sada nam je put olakšan i trebaju nam dve pobede protiv slabijih od nas da bi obezbedili Ligu Evrope i minimum 15 miliona evra.

Ti osvojeni koeficijenti su i najveći kapital i finansijski potencijal kluba u ovom trenutku. Činjenica da smo se kao klub popeli sa 209 mesta u Evropi, na 52 mesto, je samo jedan od pokazatelja koliko smo kao klub porasli od 2014 do danas. A ovaj rast može samo da se nastavi.

Foto: Starsportphoto

 

I nije poenta samo da li je Zvezda dužna 60 ili 30 miliona evra. Nego tada kada je bila dužna 60 miliona evra nije bila sposobna da pravi više od 10 miliona evra. A danas kada je dug prepolovljen na 30 miliona, klub je osposobljen da godišnje zaradi 30 miliona evra ili više.

Što se tice poslovanja, mi smo mogli da jos više smanjimo dug u proteklom periodu, ali na štetu sportskih rezultata. Procenili smo da je poslovno isplativije za klub da taj novac koji smo tada imali, ne vraćamo poveriocima odmah već postepeno, a da ta sredstva uložimo u tim, osvajamo šampionske titule i pobeđujemo u Evropi. Taj preostali dug ne opterećuje rad kluba i sa pozicije kluba isplativije je da ga uložimo u nove pobede. A ponavljam, samo dobri sportski rezultati generišu nove velike prihode.

Vodimo odgovornu poslovnu politiku u skladu sa interesima Crvene zvezde. Imamo kvartalnu finansijsku kontrolu iz UEFA i sve svoje obaveze izmirujemo redovno. Najbolji dokaz je uredno dobijanje UEFA licence.

Mi smo svesni velikih očekivanja naših navijača, kako na sportskom tako i na poslovnom planu. Mi moramo da vodimo balansiranu sportsko- finansijsku politiku jer je često jedno u koliziji sa drugim. Mi možemo i da rasprodamo igrace i da povećamo prihod, možemo i da smanjimo plate i bonuse igračima I da smanjimo rashode i da na taj način kratkoročno poslujemo finansijski mnogo bolje, ali je pitanje da li bi takvom politikom mogli da ostvarujemo ovakve sportske rezultate. Ne zaboravite da smo mi u predhodnom periodu uvek u trećem, a posebno u četvrtom kolu kvalifikacija, imali klubove koji imaju izmedju 80-120 miliona evra godišnji budzet. I pobeđivali smo ih. Ovo je sport, igra gde moras da ulažeš ako zeliš da pobeđuješ i zato smo ulagali, jer želimo da imamo moćan i konkurentan tim.

Foto: Starsportphoto

 

Ono što nama najviše nedostaje to su prihodi od TV prava. Crvena zvezda po ugovoru koji je u ime Super lige potpisao FSS ima samo 80.000 evra godišnje, sto je 0.3% u strukturi naših prihoda. Većina klubova Evrope, malih, srednjih i velikih klubova, ostvaruju ogromne prihode od TV prava i ona čine od 30-40% njihovih prihoda. Videli smo pre mesec dana u analizi koju je sprovela klupska asocijacija da Crvena zvezda ima ubedljivo najmanje prihode od TV prava u odnosu na svih 48 učesnika ovogodišnje Lige Evrope. U junu ove godine postojeći ugovor ističe i obzirom na veliki sher i gledanost naših utakmica, moramo se izboriti za ono što Crvenoj zvezdi pripada.

Detaljniji izveštaj o finansijama će podneti poslovni direktor Marko Petrović.

Preko sedam miliona evra je do sada uloženo u stadion i objekte oko stadiona. Sve iz tekućeg poslovanja, bez dinara zaduživanja. Nastavićemo sa daljim ulaganjima u infrastrukturu, uslove za trening nasih igrača i rad zaposlenih, kao i u komfor za naše gledaoce.

Najveći benefit za naš klub je to što mladi igrači, preko Grafičara, dolaze spremni za prvi tim Crvene zvezde. Najbolji dokaz za to su Veljko Nikolić, Strahinja Eraković, Željko Gavrić, Ričard Odada, a u junu očekujemo nove formirane igrace iz Grafičara, pre svih Marka Lazetićaa, Nikolu Stankovića, Iliju Babića i Uroša Lazića.

Na kraju, želim da ponovim ono što sam ranije rekao, svesni smo da u Crvenoj zvezdi nema minulog rada niti stare slave. Svaki dan je novo dokazivanje.

Ciljevi su jasni , to je šampionska titula svake godine i stalno igranje u UEFA takmičenjima. Evropske utakmice moraju biti naša obaveza.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zof

pre 3 godine

30.mil?Posle Terzića nećemo se nikada oporaviti. Prodaje deci za 1.mil.ili 2.mil.placa matore strance isto toliko.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija