• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.12.2021

11:56

ZVEZDINA GODINA ZA ISTORIJU, FINIŠ ZA ZABORAV! Evropa, SLAVLJE, promašaji, SKANDALI... OVO je obeležilo 365 dana ŠAMPIONA!

starsport/montaža

Crvena zvezda

ZVEZDINA GODINA ZA ISTORIJU, FINIŠ ZA ZABORAV! Evropa, SLAVLJE, promašaji, SKANDALI... OVO je obeležilo 365 dana ŠAMPIONA!

Podeli vest

Kakva godina je iza aktuelnog fudbalskog šampiona naše zemlje! Bilo je svega - suza radosnica, razočarenja, uspona i padova, a posle svega viđenog mnogi simpatizeri našeg najtrofejnijeg kluba slažu sa onom čuvenom "Nema velike ljubavi bez velike radosti, ali i bez velike patnje. E to vam je Crvena zvezda". Svi oni čijim venama teče crveno-bela krv su u 2021. imali prilike da se uvere u istinistost reči čuvenog glumca Ljube Tadića

Crvena zvezda je imala godinu za nezaborav, u svakom smislu. Obezbedila je četa Dejana Stankovića osminu finala Lige Evrope i tako napravila najveći uspeh još od Barija 1991. godine. Ipak, na fenomenalnu sezonu bačena je mrlja u smiraj ove godine, a sve je eskaliralo u svlačionici crveno-belih. Bilo kako bilo, sumirali smo svih 12 meseci za nama...

Foto: Starsportphoto

 

Januar

Pri kraju pripremnog perioda za obeštećenje od 1,2 miliona evra iz Lećea je stigao Filipo Falko, najavljivan kao bombastično pojačanje. Armija navijača Crvene zvezde ga je sa nestrpljenjem čekala, a ispostavilo se da je njegov dolazak bio promašaj. Sa druge strane Srđan Spiridonović pozajmljen je turskom Genčlerbrligiju, gde se nije pokazao dobro. 

Na Kipru i u Turskoj odrađene su pripreme za nastavak prvenstva i usledio je sudar sa Milanom u šesnaestini finala Lige Evrope, a ohrabrenje je bila igra protiv Šahtjora u meču bez golova. Prethodno je savladanan poljski Slask 4:0, UFA iz Rusije sa 1:0 i Akademija Pandev sa 5:0.

Foto: Starsportphoto

 


Februar


U drugom mesecu viđene su rutinske pobede nad Novim Pazarom 3:1 i u Nišu 1:0. Pamti se na "Čairu" teža povreda na zaleđenom terenu mladog defanzivca Strahinje Erakovića. Morao je na operaciju metatarzalne kosti stopala. Ipak, februar je prozekao u znaku duela sa Milanom, Pavkov je u poslednjim trenucima beogradskog meča pokazao da je igrač za velike utakmice, a rezultat je bio 2:2. 

Foto: Starsportphoto

 

Ostao je veliki žal posle revanša na San Siru, jer je to bila verovatno i najbolja evropska igra Zvezde od kada je Stanković trener. Ivanić je igrao izuzetno na kultnom stadionu, Ben dao gol za izjednačenje, ali je Milan prošao zbog više golova u gostima. Tragičar Marko Gobeljić, promašio je veliku šansu i dobio crveni karton. 

Foto: Starsportphoto

 


Ekipu je po povratku iz Milana dočekao veliki broj navijača, prezadovoljnih izdanjem svojih ljubimaca...

Mart


Ovaj mesec je obeležilo šest pobeda, pet u prvenstvu i jedna u Kupu Srbije.

Foto: Starsportphoto

 


April


Zvezdaši su imali u ovom periodu mnogo više razloga za slavlje od navijača Partizana. Četvrti mesec je obeležila pobeda u 164. "večitom" derbiju. Crveno-beli su pobedili 1:0 golom Mirka Ivanića, a  u tom momentu je šampion Srbije na osam kola do kraja imao 12 bodova prednosti u odnosu na tim iz Humske i pitanje osvajača titule bilo je gotovo rešeno.

Foto: Starsportphoto

 

Maj

Prvenstvo zaključeno bez poraza, Zvezdinim rekordima! Šampion je trijumfalno završio sezonu u srpskom prvenstvu sa 108 bodova, 13 više od drugoplasiranog Partizana. 

Zvezda je oborila dva rekorda - svetski po broju bodova (108) i srušila Seltik, koji je 2017. godine osvojio 106, kao i domaći rekord po broju golova (114), čime je za tri gola nadmašila Partizan iz 2000. godine. 


Osvojena je dupla kruna, a u finalu Kupa Srbije pobeđen je Partizan posle penala. Borjan je po ko zna koji put bio junak Zvezde, jer je odbranio dva jedanaesterca. 

Foto: Starsportphoto

 


Krajem maja potpisan je ugovor sa reprezentativcem Austrije, Aleksandrom Dragovićem. Znalo se da će biti veliko pojačanje, a on se potrduio da to i dokaže. Odlučio je da dođe u Zvezdu pre prvenstva Evrope, na kojem je igrao jako dobro. 

Foto: Starsportphoto

 

 

Jun 

Zvezda je ostala bez igrača koji je ostavio trag. Nije postignut dogovor i Nemanja Milunović je odlučio da ne produži ugovor i bez obeštećenja je prešao u tursku Alanju.

Foto: Starsportphoto

 

Jul 
U grozničavoj potrazi za špicem greši se u dovođenju Dionija.  U isto vreme se potpisuje ugovor sa Ohijem koji stupa na snagu 1.januara 2022. On dolazi kao slobodan jer norveški Molde nije hteo da ga pusti u julu. Sa druge strane, Nenad Krstičić se vratio u Zvezdu posle dve i po godine u AEK-u. Nije dobro krenulo, remi, pa poraz u prve dve zvanične utakmice u sezoni. Sa Vojvodinom 0:0, od Kairata poraz 2:1 u Almatiju u okviru prvog meča drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. A onda petarda šampiona Srbije!

Foto: fkcrvenazvezda.rs

 


Revanš sa Kairatom doneo je fenomenalnih 5:0 Stankovićevim pulenima!

Foto: Starsportphoto

 

Precizni su bili Katai dva puta, Dioni (to je maltene sve što smo videli od njega u dresu Zvezde), Ivanić i Falko. Degenek je bio potpuno u drugom planu, po odluci trenera...

Avgust 


Početak meseca obeležilo je saznanje da može da dođe do istorijskog duela Zvezde i Dinama iz Zagreba, ali trebalo je preskočiti Šerif.  Nadali su se navijači, već su u mislima mnogi precrtali moldavskog prvaka, a onda je usledio remi sa Šerifom (1:1) i crveni karton Kange! Otežao je novi državljanin Srbije posao Zvezdi na početku dvomeča 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Onda je viđen minimalni poraz srpskog tima u Tiraspolju i elimkacija iz kvalifikacija elitnog takmićenja.

Foto: Starsportphoto

 

Stanković izvlači iz naftalina Pavkova za meč sa Klužom u plej-ofu za Ligu Evrope i on mu uzvraća odličnim igrama. Protiv Kluža je viđena rapsodija, a crveno-beli su dominirali i sa 4:0 i 2:1 obezbedili ulazak u grupu Lige Evrope.

Foto: Starsportphoto

 


Na kraju prelaznog roka angažovan je Rišairo Živković, takođe promašaj. U istom mesecu mladi Željko Gavrić prodat je za 1,2 milina evra Ferenvavrošu, a Nikola Krstović za 400.000 odlazi u Slovačku (DAC Djunajska Streda) .

Foto: Starsportphoto

 


Septembar

Euforija crveno-belog dela fudbaleske javnosti! Uspešan start u Ligi Evrope i pobeda nad Bragom od 2:1. 

Foto: Starsportphoto

 

Večiti derbi u Humskoj nije imao pobednika (1:1), a Katai je spasio svoj tim poraza. Sjajni Zvezdin popularni Magiko bio je u odličnoj golgeterskoj seriji.

Foto: Starsportphoto

 

Nakon derbija korona je uhvatila veći deo ekipe! Bez Borjana, Dragovića, Degeneka i Kataija zaraženih koronavirusom, odlazak u Bugarsku na meč Lige Evrope nije ulivao mnogo nade! Ipak, viđena je pobeda nad Ludogorecom od 1:0 sjajnim golom Kange. 

Oktobar

Deseti mesec u godini obeležio je remi u Danskoj sa Mitjilandom 1:1 i napravljen je još jedan veliki korak ka prvom mestu u grupi Lige Evrope. 

A onda je usledio prvi i šokantan poraz u prvenstvu od Radnika u Surdulici! Navijači Patizana su slavili, a oni koji podržavaju Zvezdu ostali su u neverici... 

Foto: Starsportphoto

 

Novembar

Radnik je poljuljao zahuktalu mašinu Dejana Stankovića i usledio je poraz od Mitjilanda 0:1, kada se zakomplikovala situacija u grupi. Degenek je bio nepažljiv, dobio je crveni karton u 10. minutu, a Kanga je bio zaslužan za autogol. 

Foto: Starsportphoto

 

To nije bilo sve. Viđeni su incidenti na kraju utakmice, a navijači su gađali sudije! Flašicom žestokog pića u glavu je pogođen kondicioni trener Panonćini. Proveo je noć u urgentnom centru, a usledio je oporavak u Italiji. 

Uefa je reagovala, a kazna je glasila - jedan meč bez publike! Ipak, deca do 14 godina su mogla na stadion. Pobeđen je u tim uslovima Ludogorec sa 1:0 golom Ivanića iz daljine koji je bio u konkurenciji za gol 5. kola Lige Evrope. 

Decembar

Ništa nije slutilo na to da će sjajno započet poslednji mesec u godini biti završen velikim potrsima u srpskom šampionu! Ostavren je istorijski uspeh nakon remija u Bragi i osvajanja prvog mesta u grupi! Obezbeđen je direktan plasman u osminu finala Lige Evrope! 

Foto: Starsportphoto

 

Odmah posle toga desio se veliki kiks u prvenstvu i samo 1:1 sa Radnikom na Marakani. Posle meča usledila je velika frka u svlačionici, trener Dejan Stanković je kritikovao igrače i Borjan je ustao da ih štiti!

Foto: Starsportphoto

 

Epilog je velika svađa i zahtev golmana i kapitena da ode iz kluba..

Direktor Zvezdan Terzić je u izjavi za medije potvrdio da je bilo sukoba u svlačionici, ali da niko nije iznad Zvezde.

- Dejan Stanković je trener Crvene zvezde sa čvrstim ugovorom i punom podrškom kompletnog rukovodstva našeg kluba. Sa Stankovićem kao šefom stručnog štaba napravili smo ove jeseni istorijske rezultate, najbolje u poslednjih 30 godina i ponosni smo i na njega i na naše igrače - poručio je Terzić i dodao:

Foto: Starsportphoto

 

Fudbal je sport ogromnih emocija i normalno je da pod velikim pritiskom i željom za uspehom dođe i do određenih čarki i nesporazuma među akterima i to se dešava u svim klubovima sveta. Normalno je da do toga dođe i u našem klubu i to se desilo prošlog ponedeljka u našoj svlačionici posle utakmice, ali mi to doživljavamo na pozitivan zvezdaški način, kao reakciju na dva izgubljena boda što niko nije očekivao. I taj događaj je pokazatelj velike želje da Zvezda pobedi svaku utakmicu i da gubitak bodova nikoga u klubu ne ostavlja ravnodušnim. Mi smo Crvena zvezda i naravno da nam teško pada svaki pa i najmanji neuspeh. Crvena zvezda je veća od svakog pojedinca, interes kluba je iznad bilo čijeg ličnog interesa i time ćemo se voditi kod donošenja svake odluke. 

Dakle klub je rešio da mu to ne dozvoli, a kako će se na kraju završiti ova situacija, ostaje nam da se strpimo i sačekamo...

Foto: Starsportphoto

 

Jedno je sigurno - sada Partizan sa pet bodova više ima sve u svojim rukama kada je borba za titulu u pitanju. Zvezda kako zna i ume mora da ostavi sve razmirice, probleme i lošu energiju u 2021. godini, ukoliko želi da pomuti planove "večitom" rivalu.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija