• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jelena Nedeljković

10.03.2022

15:23

INFORMER VAM PREDSTAVLJA NAJTROFEJNIJI KLUB EVROPE! Rendžersovih 116 titula u 17 kvadrata! (VIDEO)

Informer.rs

Crvena zvezda

INFORMER VAM PREDSTAVLJA NAJTROFEJNIJI KLUB EVROPE! Rendžersovih 116 titula u 17 kvadrata! (VIDEO)

Podeli vest

Klub iz Glazgova evropski je rekorder po broju osvojenih trofeja priznatih od strane UEFA * "Policajci" su 55 puta bili prvaci Škotske, 33 puta su osvojili Kup Škotske i 27 puta Liga kup, a imaju i jedan Kup pobednika kupova

 

 

 

Real Madrid je rekorder po broju titula prvaka Evrope i sveta, ali najtrofejniji klub Evrope je Rendžers iz Glazgova! Škotski klub, s kojim je Crvena zvezda sinoć u Glazgovu odigrala prvi meč osmine finala Lige Evrope, za svojih tačno 150 godina postojanja osvojio je čak 115 trofeja međunarodno priznatih trofeja! 

Jasna podela

Navijanje za Rendžers je stvar vaspitanja. Kod nas nema porodica u kojima neki navijaju za Rendžers, a neki za Seltik
Radnik na "Ajbroksu"


"Policajci" su 55 puta bili prvaci Škotske, 33 puta su osvojili Kup Škotske i 27 puta Liga kup, a imaju i jedan Kup pobednika kupova. Jedini klub na svetu koji ima ispunjeniju trofejnu salu je egipatski Al Ahli sa 118 pehara.

Otvoren 1899. godine

Ekipa Informera posetila je trofejnu salu Rendžersa uoči utakmice sa Crvenom zvezdom. Za razliku od grandioznih prostorija na modernim stadionima najbogatijih klubova Evrope, muzej na "Ajbroksu" izgleda kao da se nije mnogo promenio od 30. decembra 1899. godine kad je svečano otvoren. Prostorija od svega 17 kvadrata odiše fudbalskom istorijom i šmekom pravog lokalnog britanskog fudbalskog kluba, prkoseći današnjim megakorporacijama kakve su Mančester junajted, Liverpul, Arsenal, Čelsi i ostali...

Rendžersova soba uspomena nakrcana je trofejima, ali i poklonima, zastavama klubova protiv kojih su "policajci" igrali evropske mečeve i raznim drugim priznanjima. Među njima i zastavica Crvene zvezde, podsetnik na duele iz 2007. godine, ali i tacna sa grbom crveno-belih, koju su Škoti dobili u Beogradu 24. oktobra 1990. godine, zajedno sa tri gola u mreži...
 

NAJTROFEJNIJI KLUBOVI SVETA

1. Al Ahli (Egipat) 118
2. Rendžers (Škotska) 116
3. Nasional (Urugvaj) 115
4. Seltik (Škotska) 111
5. Penjarol (Urugvaj) 108
6. Real Madrid (Španija) 93
7. Barselona (Španija) 91
8. Benfika (Portugal) 83
9. Al Fajsali (Jordan) 79
10. Bajern (Nemačka) 78

 

Čuvar muzeja sa zadovoljstvom je pristao da nam bude vodič kroz istoriju Rendžersa.

- Znate, postojimo 150 godina. Nije uvek bilo lako, imali smo uspona i padova. Bili smo izbačeni u najniži rang takmičenja pre deset godina, ali verovali smo svi da ćemo se opet vratiti na vrh. Veliki smo mi klub da bismo tako lako pali. Evo, sad smo opet tu, borimo se sa velikima. Vidite zastavu Crvene zvezde, stari smo rivali - kaže kroz osmeh čuvar.

Rendžers ima i jednu plaketu kakvom se nijedan drugi klub ne može pohvaliti.

- Pogledajte priznanje od Ginisove knjige rekorda. Kad smo osvojili 50. šampionsku titulu, postali smo prvi klub na svetu koji je toliko puta bio nacionalni prvak. Mi smo apsolutni vladari škotskog fudbala - objašnjava ovaj gospodin.

Jedna vitrina posvećena je i najvećem uspehu u Evropi, kada je Rendžers 1972. godine osvojio Kup pobednika kupova, savladavši Dinamo iz Moskve u finalu.  

- To je najveći uspeh kluba na međunarodnoj sceni, ali nadamo se da nije i poslednji. Veliki smo klub, imamo istoriju i tradiciju i ulažemo dosta u fudbal. Sve su to parametri zbog kojih verujemo da ćemo jednom biti i prvaci Evrope - optimista je ovaj gospodin.

 

Smitov izveštaj od jedne rečenice


Među navijačima Rendžersa i danas se prepričava anegdota iz 1990. godine, kad su "policajci" igrali sa Zvezdom u osmini finala Lige šampiona. Tadašnji trener Rendžersa Grejem Sunes poslao je svog pomoćnika Voltera Smita u Beograd na utakmicu Crvena zvezda - Zemun kako bi se na licu mesta uverio u mogućnosti crveno-belih. Savićević, Pančev, Prosinečki i društvo demolirali su Zemunce 5:1, a Smit je po povratku u Glazgov svom šefu Sunesu podneo izveštaj koji je sadržao samo jednu rečenicu: "We're fucked" (Najebali smo). I zaista, Zvezda je u Beogradu, na putu ka Evropskoj tituli, isprašila Rendžers 3:0.


Stolica se nasleđuje

O tome kakav je Rendžers klub najbolje govori činjenica da je jedna od tribina namenjena isključivo članovima kluba. Onima koji generacijama dolaze na stadion i imaju stolicu na kojoj piše njihovo ime. Vrlo često se to mesto na stadionu prenosi s generacije na generaciju. Jedan od zaposlenih na "Ajbroksu" objasnio nam je da ne postoje pare za koje bi se neko od tih članova odrekao mesta.

- Vidite, na svakoj stolici sa donje strane piše ime i prezime čoveka čija je. Pogledajte pažljivo, na više mesta možete videti da nekoliko stolica u nizu ima ispisana ista prezimena. To su cele porodice. Navijanje za Rendžers je stvar vaspitanja. Ne možete da naiđete na porodicu gde recimo jedan član navija za Rendžers, a drugi za Seltik. Podela je duboko ukorenjena i mešanja maltene nema - kaže naš sagovornik.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija