• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.G

05.11.2018

09:00

SRBIJA BI OD MUNDIJALA IMALA VIŠESTRUKU KORIST! Bjeković o kandidaturi za domaćinstvo Svetskog prvenstva

Fudbal

SRBIJA BI OD MUNDIJALA IMALA VIŠESTRUKU KORIST! Bjeković o kandidaturi za domaćinstvo Svetskog prvenstva

Podeli vest

Nenad Bjeković tvrdi da bi naša zemlja od organizacije SP 2030. dobila mnogo i finansijski i marketinški; To bi bilo pametno ulaganje, koje bi se isplatilo u budućnosti - objašnjava dugogodišnji funkcioner

Srbija bi imala višestruku i maltene neprocenjivu korist ako bude jedan od organizatora Svetskog prvenstva 2030. godine, poručuje za Informer potpredsednik FSS Nenad Bjeković!

Stadioni ostaju

Dobili bismo Nacionalni stadion, ali i još nekoliko stadiona u unutrašnjosti Srbije. To nam ostaje i posle SP
Nenad Bjeković

Čelnik Fudbalskog saveza Srbije pozdravlja ideju da naša zemlja uz Grčku, Bugarsku i Rumuniju bude kandidat za organizaciju Mundijala i smatra da država nikako ne bi bila na gubitku zbog toga.

Rusi zaradili 1,5 milijardi

Ovogodišnji Mundijal u Rusiji koštao je organizatora oko 14 milijardi dolara, dok je Brazil 2014. uložio oko 11 milijardi. Budući da je organizacija svakog narednog prvenstva sveta veća od prethodne, gruba je procena da bi Mundijal 2030. koštao barem oko 25 milijardi evra. Ipak, trošak bi se delio na četiri zemlje, što bi svakom od koorganizatora bilo podnošljivije. S druge strane, prema dostupnim podacima, Rusija je samo od gostiju tokom Svetskog prvenstva ove godine zaradila oko 1,5 milijardi dolara.

Hrvati: Srbi hoće pravoslavni Mundijal

Brojni hrvatski mediji reagovali su na informaciju da je Srbija među kandidatima za organizaciju Svetskog prvenstva 2030. godine. Većina njih na to gleda s određenom dozom ljubomore, pa "Večernji list" prenosi da je predsednik Vučić "objavio senzaciju" time što je najavio kandidaturu za SP 2030. Pojedini Hrvati smatraju da "Srbija želi nemoguće", dok su na nekim portalima komentari da Srbija želi veliki pravoslavni Mundijal, budući da su sve četiri države koje žele SP pravoslavne.

Bjeković objašnjava da je rano za finansijske procene dok ne bude urađen detaljan projekat za podnošenje kandidature, ali ističe da bi Srbija ostvarila i finansijsku i marketinšku dobit.

- S obzirom na to da je u planu da četiri zemlje organizuju Svetsko prvenstvo, onda bi to u svakoj varijanti bilo isplativo. U marketinškom smislu, finansijskom, ali i u promociji i popularizaciji fudbala u Srbiji. Mnogo toga se dobija i posle samog turnira. To bi predstavljalo pametno ulaganje, koje će se sigurno isplatiti u perspektivi - poručuje Bjeković za naš list.

Svestan je Bjeković da bi organizacija najvećeg sportskog događaja bila veliki izazov i za državu i za Fudbalski savez Srbije. Prvenstveno zbog manjka modernih stadiona u državi i ostale prateće infrastrukture.

Foto: Informer DN

 

- Dobili bismo Nacionalni stadion, ali i još nekoliko stadiona u unutrašnjosti Srbije. Da li bi se adaptirali postojeći ili radili novi, to je pitanje koje ostaje da se vidi, ali za ljude, za Srbiju kao zemlju, organizacija Mundijala bila bi nešto neprocenjivo. Kada je Beograd u pitanju, mislim da ne bi bilo nikakvih problema što se tiče smeštajnih kapaciteta i ostalih pratećih stvari. Verovatno bi i gradovi u unutrašnjosti dobili još kapaciteta. Srbija bi, svakako, dobila mnogo - smatra Bjeković.

Vasilijadis: Šuškalo se još od maja

Zamenik ministra sporta u Vladi Grčke Jorgos Vasilijadis otkrio je u razgovoru za grčki portal "Sport24" da ideja o organizaciji Mundijala na Balkanu nije počela u Varni prošle nedelje, već se razmatrala još pre pola godine.

- S mojim kolegom Krasenom Kralevom, ministrom sporta u Bugarskoj, još u maju ove godine u Parizu sam pričao o ovoj ideji. Ipak, to je bio samo neformalni razgovor. Drago mi je što se o tome diskutovalo na sastanku u Varni. To je važno iz političkih i ekonomskih razloga. Grčka će imati uslove za to, već imamo četiri moderna stadiona, "Karaiskakis", "Tumbu", Olimpijski i biće renoviran još neki od postojećih - kaže Vasilijadis.

Vetar u leđa

Nekadašnji fudbaler, trener i funkcioner Partizana dodaje da bi organizacija tako nekog velikog događaja znatno podigla nivo fudbala u našoj zemlji.

- Velika stvar je što se uopšte došlo na takvu ideju. To je veliki podsticaj i vetar u leđa za naš fudbal. Sam čin da se kandidujemo i da se o tome priča velika je stvar. Znamo svi šta se sve dobija posle toga i posle organizacije Svetskog prvenstva. Bila bi velika ulaganja sigurno. Ali, naš fudbal bi dobio neviđenu injekciju - zaključuje Bjeković.
 



 

 



 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija