• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.11.2018

13:07

PARE IŠLE IZ LISABONA, PREKO BEOGRADA DO DEVIČANSKIH OSTRVA! Pod lupom Zahavijevi transferi Markovića i Pantića!

Fudbal

PARE IŠLE IZ LISABONA, PREKO BEOGRADA DO DEVIČANSKIH OSTRVA! Pod lupom Zahavijevi transferi Markovića i Pantića!

Podeli vest

Nemački list Špigl preneo je istraživanja "Fudbal liksa" ("Football Leaksa"), koji se bavio sumnjivim poslovima poznatog fudbalskog menadžera Pinija Zahavija a povod su transferi Lazara Markovića i Danila Pantića, način na koji su odlazili iz Humske 1 i kasnije prelazili u druge klubove

 

U tekstu pod naslovom "U svetu moćnog fudbalskog agenta“, magazin Špigl navodi da se zahavi bavio "investiranjem u igrače" koje je direktno otkupljivao od timova, a onda zarađivao od njihovih transfera - što je FIFA zabranila 2015. godine. Za tu priliku je "Špigl" iskoristio i primer Lazara Markovića, prenosi Mondo. Oni podsećaju  da je u aprilu 2012. godine, ubrzo nakon što je postao punoletan, Partizan prodao 100 odsto prava na Lazara Markovića investicionom fondu "Lejston Holdings" za koji su dobili 7 miliona evra. Inače, sedište agencije "Leiston Holdings“ je na Devičanskim Ostrvima, jednoj od država takozvanog poreskog raja.

Samo godinu dana kasnije, prodat je u Benfiku za 6,25 miliona evra i sav novac je pripao "Lejston Holdingsu", ali samo za 50 odsto prava na njega. Naredne godine Benfika je prodala Markovića u Liverpul za 25 miliona evra, ali su na ravne časti klub i pomenuti investicioni fond podelili, pa je tako na Britanska Devičanksta Ostrva, gde je "smešten" "Lejston Holdings", za dve godine stiglo 18,75 miliona evra (bez poreza) nakon investicije od 7 miliona evra, plaćene Partizanu.

Špigl prenosi da se FIFA, koja prati sve međunarodne transfere, interesovala za ovo u martu 2014. godine i raspitivala se kod Partizana. Kimberli Moris je pisala Partizanu i tražila sve veze kluba sa "Lejston Holdingsom", na šta joj je, navodi "Špigl", klupski sekretar poslao dokument kojim ona "nije bila zadovoljna".


Navodi se da su iz FIFA želeli da znaju da li postoje veze između "Lejstona Holdingsa i Pinija Zahavija" i da li je postojao poseban dogovor za transfer igrača sa Zahavijem, ali nije uspela do kraja da istraži ovaj posao. "Football Leaks" prenosi da je Moris bila na "pravom tragu" pošto su oni otkrili da su Zahavi i "Lejston Holdings" definitivno povezani.

Navodi se da je u maju 2012. godine, malo nakon što je Partizan prodao prava na Markovića, kompanija "Lejston Holdings" uplatila 250.000 evra kompaniji iz Njujorka - "Sport & More" iza koje stoji fudbalski agent Nikola Damjanac, posrednik u ovom poslu između dve strane. Dalje se ističe da je Damjanac dobio 250.000 evra preko računa "Lian Sportsa", odnosno 2 miliona evra preko kompanije "Goldline" iz Švajcarske.

Foto: Starsportphoto

 

Špigl se pita zbog čega bi "Lejston Holdings", na savet Pinija Zahavija, prosledio više od 30 odsto dobijenog novca prosledio dvema kompanijama koje imaju istog konsultanta, a to pitanje postavio je i samom Zahaviju i Damjancu koji nisu želeli da komentarišu.  Isti list je spomenuo i da je "Lejston Holdings" otkupio polovinu prava na Danila Pantića kada je bio šesnaestogodišnjak (1,7 miliona evra), a da novac nije otišao u Partizan nego na ostrvo Nevis - u Karibima! 

- Leistion je platio 1.700.000 evra da bi kupio svoj deo prava, međutim, taj novac nije završio u Beogradu“, prenosi Špigl, pa objašnjava. Umesto toga, završio je na računima dve kompanije na ostrvu Nevis, takođe u Karibima. Jedna pod imenom „TXL Investments“,  druga „SNR Limited“. Onda je "Leiston Holdings“ prebacio novac dvema firmama na njihove račune „Banke Valeta“, finansijske institucije na Malti.  Kompanija „SNR Limited“ je zatim prebacila 500.000 evra kompanji "Leary Invest“ na Devičanskim Ostrvima, a još 170.000 evra kompaniji „Guanta Gold“ stacioniranoj u Belizeu. Na taj način je 1.700.000 evra podeljeno na četiri različite kompanije, sve u takozvanom poreskom raju. Najvažnji detalji pokazuju da su "TXL Investments“ i "SNR Limited“ u Zapadnoj Indiji, gde je u početku legao novac, kontrolisao direktor "LIAN Sports“ na Malti, takođe uključen u realizaciju Markovićevog transfera - navodi Špigl.

Špigl pominje i ime Marka Marina, prvotimca Crvene zvezde, od 2009. do 2012. člana Verdera. Football Leaks uverava da je kompanija "Leistion“ ponudila nemačkom klubu 7.000.000 evra ne bi li otkupila prava na tada reprezentativca  Nemačke.

Verder je u početku bio zainteresovan, ali se klub povukao sa pregovaračkog stola u trenutku kad je „Leiston“, navodno odbio da ponudi informaicje o strukturi kompanije smeštene na Devičanskim Ostrvima.

- Nismo mogli da rešimo to pitanje u skladu sa standardima našeg poslovanja - istakli su iz Verdera.

Špigl je za kraj naveo da se Zahavi na kraju ipak sastao sa novinarom koji radi na projektu "Football Leaksa" i da je njegov ton tokom razgovora bio veoma "agresivan", te da je jednom čak i udario pesnicom od sto rekavši da je čovek koji ima moć, uz pretnju tužbama.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija