• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.T.

14.12.2018

20:44

MUNDIJAL BI NAM DONEO 10 MILIJARDI DOLARA! Ministar sporta Bugarske o SP na Balkanu

Fudbal

MUNDIJAL BI NAM DONEO 10 MILIJARDI DOLARA! Ministar sporta Bugarske o SP na Balkanu

Podeli vest

Organizacija Svetskog prvenstva u fudbalu 2030. godine mogla bi da nam donese zaradu veću od deset milijardi dolara, tvrdi ministar sporta Bugarske Krasen Kralev

On je u razgovoru za Rojters naglasio da su Srbija, Grčka, Rumunija i Bugarska ozbiljne u nameri da se kandiduju za domaćinstvo Mundijala i da to uopšte nije nemoguća misija kao što se misli.

Program od Amera

Kralev je otkrio da će predstavnici četiri zemlje naredni i najvažniji sastanak po pitanju kandidature imati u Beogradu 21. i 22. decembra.

- Uveliko radimo na zajedničkoj kandidaturi, a posle sastanka u Beogradu mnogo toga biće jasnije. Domaćin Svetskog prvenstva 2026. biće Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada, a mi želimo da vidimo njihov plan i program za organizaciju, da maltene prepišemo od njih dobru ideju. Ulaganja u izgradnju puteva, aerodroma i sportske infrastrukture dovela su već do ogromnih profita za svaku zemlju. Napravljen je proračun po kojem domaćini Mundijala 2026. godine očekuju prihod od 14 milijardi dolara, dok će ukupni troškovi iznositi oko tri milijarde - kaže Kralev.

Razmišlja se i o EP 2028.

Kralev potvrđuje i reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je još 2. novembra objasnio da bi balkanske zemlje u slučaju da ne dobiju organizaciju SP 2030. mogle da se kandiduju za domaćinstvo Evropskog prvenstva 2028.
- Kad izgradimo puteve, stadione, popravimo infrastrukturu, tada ćemo moći da se kandidujemo i za još neka velika takmičenja osim Mundijala. Kako za velika takmičenja, tako i za ostale velike fudbalske utakmice i sportske događaje - podvlači Kralev.

Vest da će četiri pravoslavne zemlje sa Balkana podneti zajedničku kandidaturu za organizaciju Mundijala 2030. saopštena je 2. novembra posle sastanaka lidera četiri zemlje u bugarskom gradu Varni.

Posle početne euforije koja je zavladala u narodu, jer nijedna zemlja Balkana nikad nije bila domaćin Svetskog prvenstva, počele su da stižu kritike i mišljenja da je to "šarena laža".

Najveća legenda bugarskog fudbala Hristo Stoičkov rekao je da od toga nema ništa i da Balkan, čak i ujedinjen, nema kapacitet da organizuje Mundijal. Kralev ga, međutim, odlučno demantuje.

- Naša kandidatura je apsolutno realna! Svesni smo da moramo da ispunimo određene zahteve Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), ali već o tome razgovaramo i radimo na tome. Podsetiću vas da je Rusija, koja je ove godine bila domaćin Svetskog prvenstva, počela sa izgradnjom neophodne infrastrukture tek pošto je dobila domaćinstvo! I uprkos tome, Mundijal 2018. proglašen je najboljim do sada - ističe Kralev.

Svi grade stadione

Ministar sporta Bugarske potvrdio je da će Srbija dobiti Nacionalni stadion, ali i da će sve ostale zemlje iz regiona popraviti infrastrukturu.

- Grčka je već obelodanila da će obnoviti Olimpijski stadion, a Srbija će graditi novi od 60.000 mesta. Mi ćemo u Sofiji izgraditi takođe Nacionalni stadion, uložićemo oko 20 miliona evra u renoviranje stadiona "Vasil Levski" i izgradićemo još najmanje dva objekta. Zajednička kandidatura je veoma važan politički signal. To je pokazatelj da balkanske zemlje sarađuju i zajedno se bore za ostvarivanje ne samo sportskih već i ekonomskih i političkih interesa. Politička i ekonomska sigurnost, to je ono što FIFA takođe traži - naglašava Kralev.

Domaćin Mundijala 2030. biće izabran na Kongresu FIFA uoči Svetskog prvenstva 2022. u Kataru.
 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aba

pre 5 godina

Kakvi ste vi nesretni fantomi ko je jos zaradio od svetskog prvenstva???Pusta buve pred izbore.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija