• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. LJ.

20.07.2019

09:43

POČELA NOVA SEZONA SUPERLIGE! Braćo Kinezi, ne dajte da nameštaju utakmice!

Fudbal

POČELA NOVA SEZONA SUPERLIGE! Braćo Kinezi, ne dajte da nameštaju utakmice!

Podeli vest

Nadamo se da će Kinezi imati snage da zaustave mešetarenja u Superligi, inače se srpskom fudbalu ne piše dobro, kažu za Informer iskusni stručnjaci Milorad Kosanović i Milan Živadinović!

Počela je nova sezona u elitnom rangu srpskog fudbala, a najveća novina je to što naše prvenstvo sad ima generalnog sponzora - kinesku kompaniju "Linglong tajer", koja je svetski gigant u proizvodnji automobilskih guma.


Prema ugovoru koji je sa Kinezima potpisala Zajednica Superligaša, zvanični naziv takmičenja biće "Linglong tajer Superliga". Kompanija sa Dalekog istoka obavezala se da će u naredne tri godine plaćati našim klubovima 420.000 evra po sezoni.

Neka se zakuva

Iako čelnici Fudbalskog saveza Srbije i Zajednice Superlige na početku svake sezone ističu da će biti regularnija nego prethodne, priča o nameštanju iz godine u godinu ima sve više. Dolazak Kineza mogao bi to da promeni, veruju treneri Milorad Kosanović i Milan Živadinović.

Foto: starsport

Milorad Kosanović

- Naša liga je, na nesreću, došla u fazu da se sve zna i to je ono što nije dobro. Svake godine je sve slabija. To su pokazale i prve utakmice u kvalifikacijama za evropska takmičenja. Budemo li nastavili ovako da se ponašamo, biće velikih problema za naš fudbal - kaže Kosanović za Informer.

Prekaljeni stručnjak nada se da kineska kompanija neće dozvoliti da sumnjive utakmice u takmičenju koje sponzoriše ukaljaju njen ugled.

- Ja bih voleo da Kinezi utiču na to. Red je i krajnje je vreme da neko zavede red u srpski fudbal. Ne znam samo da li imaju snage i energije za tako nešto, jer imamo klubove koji su pod državnom upravom i pitanje je da li tu neko sa strane može da se meša. Mislim da bi bilo dobro da se to promeni i da se stvarno zakuva u našem šampionatu, ali da to bude sportski i korektno - ističe nekadašnji trener Crvene zvezde.

Prema njegovom mišljenju, upravo je klub s "Marakane" glavni favorit da osvoji, odnosno odbrani titulu.

- Biće trka Zvezde i Partizana, ali pošto su crveno-beli u prednosti u mnogo čemu, tačnije u svemu, oni su i glavni favorit. Vojvodina i Radnički će se boriti sa Partizanom za drugo mesto. Ne znam koliko će Čukarički moći da ih isprati, mada je igrački kvalitetniji od Nišlija i Novosađana - poručuje Milorad Kosanović.
Njegov kolega Milan Živadinović, koji je radio u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, ubeđen je da će kineska kompanija zavesti red u domaćem fudbalu.

SPREMA SE PRIVATIZACIJA SRPSKIH KLUBOVA, NIKO NIJE PROTIV! Doneta odluka za pokretanje procesa!

- Godinu dana sam radio u Kini, tada se klub zvao Čangša Ginde, a sada je to Gvangžu RF. Dobro znam kako Kinezi posluju. Kod njih nema šale, interesuje ih samo profit. Oni su došli ovde jer znaju da su srpski fudbaleri kvalitetni, a siguran sam da će stati na put mešetarenju u našem fudbalu i da više neće biti priča o nameštanju i prijateljskim šemama. Kinezi su takvi, ako nema profita, otpisani ste. Sa njima nema zezanja kao sa našim biznismenima, koji prodaju dva traktora i misle da su neko i nešto - objašnjava Živadinović za naš list.

Dati šansu mladima

Nekadašnji selektor reprezentacije Jugoslavije kaže da je naš fudbal zreo za promene.

- Šta se danas dešava u našem fudbalu, nije mi jasno. Klubovi samo gledaju kako da prodaju igrače i uzmu pare, a to je tragično. Apelujem na ljude koji učestvuju u organizaciji klubova da se uozbilje i spreme ekipe da mogu da se takmiče sa najboljim evropskim timovima. Moja želja je da se pruži šansa mladim igračima, jer je to jedini način da napredujemo - zaključuje Živadinović.

PROMENE U SUPERLIGI

- Sponzor je kompanija "Linglong tajer"
- Nema podele bodova posle preliminarnog dela sezone
- U baražu će 13. i 14. tim Superlige igrati protiv 3. i 4. iz Prve lige Srbije
- Do sada su klubovi mogli da pozajme najviše dva igrača rivalu iz Superlige, a sada nema ograničenja
- Umesto Zorana Petrovića, na čelu Sudijske organizacije je Milan Karadžić


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20