• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.10.2019

11:33

I TO DOČEKASMO - NE, NIJE ŠALA, DOLAZI VAR NA SRPSKE STADIONE! Evo koliko KOŠTA, ko će to da PLATI...

Fudbal

I TO DOČEKASMO - NE, NIJE ŠALA, DOLAZI VAR NA SRPSKE STADIONE! Evo koliko KOŠTA, ko će to da PLATI...

Podeli vest

Da li je bio gol ili nije? Da li je bio penal ili ne? Pitanja su oko kojih se skoro nakon svakog kola Superlige Srbije danima polemiše. Srpsko fudbalsko prvenstvo pretvorilo se u cirkus!

Fudbal već godinama nije u prvom planu na srpskim terenima. Niko se verovatno i ne seća kola koje je prošlo bez žalbi na sudije, greške, optužbi, ko je koga pokrao...Sećamo se i haosa posle 158. večitog derbija. Geometrije, trigonometrije, sinusa, kosinusa, hipotenuza, prave i normalne linije...

Ne ponovio se!

Novu buru opet su podigli Partizan i Crvena zvezda, posle mečeva sa Voždovcem (2:1), odnosno Napretkom (1:0), a u ponedeljak je FSS doneo formalnu odluku o uvođenju VAR tehnologije na terenima Superlige Srbije. Konačno!

Odluka je doneta, ali ne treba očekivati VAR na našim terenima već tokom idućeg prvenstvenog kola. Srbija bi trebalo da izvrši određene pripreme za VAR. Tu postoji određena procedura gde je potrebno ispuniti tehničke i finansijske mogućnosti. Nakon samo jednog pogleda na superligaške stadione i terene po Srbiji, jasno je da su ti problemi veliki. Potencijalni problem mogala bi da bude i edukacija sudija, čija obuka za VAR sistem traje između šest i devet meseci. Milorad Mažić i njegovi pomoćnici imaju tu licencu, koju su dobili pred Mundijal u Rusiji.

Foto: Reuters

 

TERZIĆ HTEO DA TUČE VAZURU: Zgranut sam, vređao me je, psovao, pokušao je FIZIČKI DA SE OBRAČUNA sa mnom!

(VIDEO) "MUSTAFA JE POGREŠIO, GOL JE ČIST"! Skandalozna izjava zvezdaša Uroša Đurića!

 

ŠTA JE VAR?


- Video assistant referee (VAR) ili "video pomoćnik sudije" predstavlja sistem pomoću kojeg glavni sudija može da ponovo razmotri bitne trenutke u meču
- Za VAR sistem potrebno je između osam i 12 kamera na tačno označenim mestima na stadionu - u liniji sa golom, kaznenim prostorom.
- Pomoć VAR sistema koristi se za četiri stvari - golove (i sve što dovodi do njih ili ih sprečava, poput ofsajda ili faulova), penale, direktne crvene kartone ili situacije kada je pogrešan igrač dobio žuti ili crveni karton.
- Funkcioniše tako što na stadionu postoji VAR soba u kojoj sudije na monitorima posmatraju šta se dešava na terenu. U slučaju sumnjive situacije oni signaliziraju glavnom sudiji, koji prekida meč i rukama pokazuje znak pravougaonika, tj. monitora. Nakon toga, on odlazi pored terena gde na ekranu može da pogleda šta se dogodilo
- Sistem je prvi put testiran u Holandiji, u sezoni 2012/2013. Tokom 2018. VAR je i zvanično upisan u pravila fudbalske igre
- Od najjačih liga sveta VAR trenutno koriste Italija, Španija, Nemačka, Francuska, a ima ga i u Ligi šampiona, Liga Evrope i Premijer liga. Takođe, VAR je stigao i u Hrvatsku.

Za uvođenje VAR-a u srpski fudbal potrebno je da struktura stadiona bude takva da može da bude omogućen nesmetani rad video-sudija, ali je potrebna i pokrivenost terena odgovarajućim brojem kamera prema FIFA pravilima. FIFA pravila nalažu da se mogu pregledati snimci samo u četiri situacije: 1. Da li je postignuti gol regularan (u smislu da li mu je prethodio ofsajd ili faul), 2. Da li je trebalo dosuditi penal, 3. Da li je direktno pokazani crveni karton opravdan (drugi faulovi i druge situacije sa kartonima, uključujući i drugi žuti, nisu pod jurisdikcijom video-sudija), 4. Utvrđivanje da li je pogrešnom akteru pokazana javna opomena.

Prema nekim ranijih informacijama u VAR u Srbiji potrebno je investirati od tri do pet miliona evra. Ko će to finansirati? Postoje fondovi, jedan od njih je "FIFA forvard", moguće je aplicirati i za neke u UEFA, to je nedavno otkrio  Darko Ramovš, generalni sekretar Zajednice Superlige i prve lige Srbije.

Primera radi, hrvatski klubovi ništa nisu platili za VAR, jer 80 odsto troška je pokrila FIFA, a ostata tamošnji Fudbalski savez. Takođe, za njihovu ligu od 12 timova bi uvođenje VAR tehnologije bio izdatak od najmanje dva miliona dolara. Iz ovoga je moguće je izvesti i šta to znači za Srbiju. Superliga broji 16 klubova, tako da bi po nekim procenama to za Srbiju bilo najmanje između 2,4 i 3 miliona dolara.

Prema nezvaničnim informacijama, ideja je da kompletan proces bude gotov za dve godine, pa da najkasnije od sezone 2021/22. i na srpskim terenima gledamo ono što već imamo u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji...

Foto: Reuters

 

 

Dalibor Đurđević, nekadašnji pomoćnik Milorada Mažića, je licencirani VAR sudija koji ima ogromno iskustvo sa Kupa konfederacija i Svetskog prvenstva u Rusiji, kao i profesionalnoj ligi Saudijske Arabije. On je za nedavno pričao o detaljima u vezi VAR tehnologije na "Marakani" na mečevima za Ligu šampiona.

(FOTO) ODJECI DERBIJA! Partizan podneo prijavu protiv Mrkele i Terzića!

"VEČITI", OVO NE SMETE DA PROPUSTITE! Evo šta je Srbiji potrebno za dva mesta u Ligi šampiona!

 

Foto: Starsportphoto

 

U  VAR kombi niko ne sme da uđe sem dvojice sudija i operatera, dok su zabranjeni i mobilni telefoni koji mogu da se koriste samo u slučaju prekida signala. Ima obezbeđenje koje samo vodi računa o tome. U protokolu postoji sve o kazni koja sledi.

Pričao je i o proceduri prilikom korišćenja VAR-a, kao i šta su zaduženja glavnog i pomoćnog VAR sudije.

- Pomoćni VAR sudija je primarno zadužen za ofsajd, ali asistira i kod ostalih stvari glavnom VAR sudiji. Kao na terenu što se tiče glavnog i pomoćnog sudije, s tim da glavni donosi konačnu odluku. Takođe, niko nema pravo da sa sudijom gleda snima na terenu. Četvrti sudija mora da obezbedi taj prostor da se pregleda snimak na miru. Što se tiče procedure, VAR se koristi za jasnu i čistu grešku. U tom slučaju VAR sudija preporučuje sudiji na terenu da pregleda snimak. Ovaj pregleda snimak i donosi odluku. Važno je napomenuti da je konačna odluka na glavnom sudiji utakmice. On može i sam da inicira da se neka situacijia, ako je sumnjiva, pregleda, mada se u VAR sobi svakako sve gleda.

Foto: Starsportphoto

 

- Šta je tu bitno? Kad VAR pregleda situaciju, komunikacija sa sudijom na terenu je sledeća:

- Šta si ti video - pita VAR sudija.

- Sudija na primer kaže: ''Video sam da je prvo igrao loptom.

PORUKA ZA FSS: Novac od UEFA za učešće naših klubova u Ligi šampiona i Ligi Evrope investirate u VAR!

REČ STRUČNJAKA ZA SUĐENJE! Detaljna analiza spornih situacija iz mečeva večitih: Ko je oštećen, a ko je prevario arbitra?

 

- Ako VAR vidi da nije tako, on mu jasno kaže: ''Preporučujem ti da pregledaš snimak.''

Ako se njihova mišljenja razlikuju, onda imaju internu komunikaciju. Može da se, na primer, desi da glavni sudija kaže da je video neko guranje, ali da nije za sankciju, VAR sudija ne može da utvrdi stepen guranja. To onda nije jasna i čista greška.

- Što se tiče ofsajda, tu postoji 3D softver koji se koristi u Ligi šampiona. Tu se povlače linije i greška ne postoji. Osim da se pogrešno povuče ta linija, što je malo verovatno - kazao je nedavno Đurđević.

 

 

S obzirom na to da je licencirani VAR sudija, Đurđević je najkompetentniji da govori o VAR sistemu u Srbiju.

Potrebno je ispuniti tehničke i finansijske uslove da bi uopšte dobili pravo da apliciramo za taj sistem. Tu je i obuka kadra u Srbiji, procedura koja traje minimum godinu dana. Bez toga nema ničega. Džabe je i tehnika i sve, ako to nema ko da radi. Edukacija je jako bitna, seminari su neophodni. Ozbiljan je to sistem koji mora da se prođe - poručio je Đurđević.

Bonus video 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AS

pre 4 godine

UVESTI POD HITNO NAJVEĆIM KLUBOVIMA.OSTALO RASPOREDITI U DVE-TRI SEZONE.

enchanter

pre 4 godine

Ja mislim da ako se uvede VAR ukinuće se TV partizan, You tube kanal Željka Pantića a partizan nikada neće ništa osvojiti... teorija "drž te lopova" obiće im se o glavu ! A i neka će !

moma52

pre 4 godine

Na kraju ipak odlučuje čovek,čiji ? To zavisi na žalost (kod nas) od politike.Znači VAR sudija može da sugeriše,a ne mora,glavni može da traži pomoć VAR-a,a ne mora.Mislim da je za početak dovoljno uvesti Gol tehnologiju.a VAR svakako ,iz mnogo razloga, ne može preko noći,pa polako s tim VAR-anjem.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija