• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. N.

10.04.2020

15:48

RADOMIR ANTIĆ U POSLEDNJEM VELIKOM INTERVJUU OBJASNIO! Moj život je bio hod po ivici katastrofe!

Fudbal

RADOMIR ANTIĆ U POSLEDNJEM VELIKOM INTERVJUU OBJASNIO! Moj život je bio hod po ivici katastrofe!

Podeli vest

Uvek su me zvali da preuzmem tim na ivici propasti i da ga ostavim u boljem stanju od onog u kojem sam ga zatekao, rekao je nedavno legendarni srpski trener, koji je preminuo u ponedeljak u Madridu

Preuzimao sam klubove koji su bili na ivici katastrofe, a onda sam ih ostavljao u boljem stanju, to je bila moja sudbina, rekao je u jednom od poslednjih velikih intervjua Radomir Antić.
 

Legendarni srpski trener, koji je u preminuo u ponedeljak u Madridu u 71. godini, prepričao je maltene čitav svoj život u razgovoru sa novinarima španskog portala "Hot daun".

(FOTO) LEDI KRV U ŽILAMA, ŠPANIJA ZAVIJENA U CRNO! Ovako se "Marka" OPROSTILA OD VELIKOG ANTIĆA!

VELIKA TUGA! Preminuo legendarni srpski trener Radomir Antić! (Video)

 

Antić će ostati upamćen kao jedini trener koji je vodio sva tri najveća španska kluba - Real Madrid, Barselonu i Atletiko. Svaki od tih timova preuzeo je usred krize i podizao ih sa dna.

Svuda dobrodošao

Kod nas u Srbiji se kaže: "Nemoj nigde dupetom da zatvoriš vrata." U skladu s tim sam se ponašao gde god da sam radio
Radomir Antić

 

- To je bio moj život, uzmem tim na ivici katastrofe i ostavim ga u boljem stanju. Razlog za tako nešto je verovatno što nikad nisam imao menadžera - objasnio je Antić.

Smenjen telefonom

Od tri španska velikana najpre je trenirao Real Madrid. Preuzeo je klub u martu 1991. godine, a oterao ga je predsednik Ramon Mendoza u januaru 1992. godine, u vreme kad su "kraljevići" bili prvi na tabeli sa sedam bodova više od drugoplasirane Barselone.

- Mendoza me je doveo i rekao mi je da vratim klub tamo gde pripada sa igračima koje imam na raspolaganju. Mnogima od njih, kao recimo Butragenju, Georgiju Hadžiju i još nekima morao sam da promenim pozicije ili neke navike u igranju. I poslušali su me. Međutim, Hoze Marija Garsija (čuveni španski novinar, njegova emisija na radiju je godinama bila najslušaniji program u Španiji, prim. aut.) počeo je da govori da sam previše mlad za Real, da ne igramo kako treba... Bio sam miran, jer smo obarali rekorde igrajući tako kako smo igrali. U poslednjoj utakmici pobedili smo Tenerife, a kad smo se vratili u Madrid, zvali su me telefonom i javili da sam otpušten. Šta ćete, dešavaju se takve stvari u velikom klubu - objasnio je prilike u Realu Antić.

Nazvao novinara nacistom zbog vređanja Srba

Karijeru Radomira Antića obeležio je i jedan skandal, kako su ga španski mediji okarakterisali. On je novinara Ermana Terča nazvao nacistom.
- Njegov otac je tokom Drugog svetskog rata bio nacista, a on je svuda napadao Srbe. Naravno da nisam mogao da ga slušam. Tačno je, izvređao sam ga i platio sam kaznu - objasnio je Antić.

Uspeh velikog srpskog trenera sa Atletiko Madridom, koji je preuzeo u sezoni 1995. godine, ostaće upisan zlatnim slovima u istoriji kluba, jer je to jedini put da su "jorgandžije" osvojile duplu krunu. U vremenima kad niko nije želeo da ide u madridski klub i sarađuje sa kontroverznim vlasnikom Hesusom Hilom, kojem je otpuštanje trenera bio hobi, Antić se poduhvatio teškog posla. Preuzeo je klub koji je jedva izborio opstanak u Primeri, osvojio prvenstvo i Kup kralja, a onda ostao još dve sezone.

- Prva stvar koju sam uradio kad sam došao u Atletiko, jeste da proučim kakav je prosečan navijač tog kluba. Video sam prosečnog čoveka, koji se muči da sastavi kraj sa krajem, ali ne bi priznao da je inferioran prema bilo kome. Tako sam i ja uneo filozofiju pobedničkog tima koji nikad ne ide na remi i to je bila novost u Španiji. Govorili su da nam se posrećilo, a mi smo igrali najbolji fudbal u ligi - prisećao se Antić.

Do kraja života bio je cenjen među navijačima Atletika i jedan od retkih kojem je ceo stadion skandirao "volimo te" (Radomir, te quiero).

- Svaki put kad sam se pojavio na stadionu slušao sam tu pesmu. Uostalom, gde god da sam radio, ponašao sam se kao da je to moja kuća i tako sam se osećao kasnije kad sam se vraćao. Ima u Srbiji izreka: "Nemoj nigde dupetom da zatvoriš vrata." Tako sam se i ponašao - objašnjavao je srpski stručnjak.

 

OVO JE PRAVA ISTINA! Pantić otkrio uzrok smrti Radomira Antića!

OVO SAMO SRBIN MOŽE DA URADI! Ovako je veliki Antić REKAO "NE" Real Madridu!

 

Meseci kao godine

Od tri velikana, najkraće se zadržao u Barseloni. Klub je tog januara 2003. godine bio 15. na tabeli, samo tri boda iznad linije ispadanja. Znao je predsednik Đoan Gaspar da samo Antić može da ga spasi i otišao je po njega u Madrid.

- Gaspar mi je tada rekao: "U ponoru smo, molim te, vidi da li možeš da nam pomogneš." Prihvatio sam zbog njega, ali tih šest meseci mi je bilo kao šest godina, naleteo sam na mnogo problema. Igrači su se družili po grupama. Uspeo sam da ih promenim i do kraja smo izborili šesto mesto i plasman u Evropu. Onda je došlo do promene predsednika, a sa novim predsednikom došao je i novi trener. Nisam pravio problem i u Barsi su mi bili zahvalni na tome - rekao je Antić.

Podigao i "orlove" sa dna

Ono što je radio u klubovima Radomir Antić napravio je i sa reprezentacijom Srbije. Preuzeo je nacionalni tim u trenutku kad niko nije verovao u njega i plasirao se na Svetsko prvenstvo.
- Situacija u srpskom fudbalu je bila grozna, od 23 igrača čak 12 nije igralo u klubovima. Trebalo je povratiti samopouzdanje i promeniti mentalitet, kako igrača, tako i navijača. I uspeli smo. Stadion je uvek bio pun, a plasirali smo se na Svetsko prvenstvo, ispred Francuske - ispričao je Antić.
Neuspeh u grupi na Mundijalu pokojni stručnjak opravdao je nedostatkom sreće.
- Izgubili smo od Gane posle apsurdnog penala koji je skrivio Zdravko Kuzmanović, smešan potez rukom. Onda smo posle 28 godina savladali Nemačku i na kraju izgubili od Australije iako je to bila naša najbolja utakmica. Nedostajala nam je sreća, koju je, recimo, tada imala Španija - istakao je Antić.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija