• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.05.2020

13:13

ZBOG POLITIKE SU NAM OTELI EURO 1992. GODINE! Slaviša Jokanović BEZ DLAKE NA JEZIKU! Bilo je UŽASNO, IZBAČENI SMO!

Fudbal

ZBOG POLITIKE SU NAM OTELI EURO 1992. GODINE! Slaviša Jokanović BEZ DLAKE NA JEZIKU! Bilo je UŽASNO, IZBAČENI SMO!

Podeli vest

Slaviša Jokanović, bivši trener Partizana, Votforda i Fulama, veruje da bi nekadašnji tim Jugoslavije osvojio Evropsko prvenstvo 1992. godine da nije bilo sankcija kojima je naš tim onemogućen da igra na završnom turniru

Zbog građanskog rata na teritoriji bivše Jugoslavije usledile su sankcije i našoj zemlji je bilo zabranjeno učešće na Evropskom šampionatu 1992. godine. Jugoslavija je to izborila na terenu, ali je umesto njih na šampionat otišla selekcija Danske i na kraju osvojila Evropsko prvenstvo.

Jokanović nema dilemu, smatra da je Jugoslavija bila bolji tim i da su joj oteli Euro.

- Tužne uspemene. Ove godine neće biti Evropskog prvenstva, ali će igrači imati priliku da igraju sledeće godine. Mi takvu priliku nismo dobili, nama je Euro otet i nikada nije vraćen - kazao je za Gardijan Jokanović bez dlake na jeziku.

Užas

Bio je to užasan period, niko nije hteo da igra prijateljske utakmice s nama. Mi smo otišli u Švedsku iako smo čuli glasine, prvi smo stigli kako ne bi mogli da nas vrate, hteli smo da ih prevarimo
Slaviša Jokanović

Jugoslavija je odlukom Ujedinjenih nacija stavljena pod sankcije 31. maja 1992. godine. Već 10. juna Danaska je odigrala meč s Engleskom u Malmu. Samo 15 dana kasnije Danska je igrala sa Nemačkom u finalu odigranom u Geteborgu i uzela pehar...

NAŠI VRHUNSKI STRUČNJACI OZBILJNO ZARAĐUJU U INOSTRANSTVU! Mihajlović i Jokanović najplaćeniji srpski treneri!

JOKANOVIĆ SLOMLJEN POSLE SMRTI ANTIĆA: Hvala što ste čuvali mene i moju familiju!

 

- Bili smo mnogo bolji tim od Danaca - kazao je Jokanović.

Samo nedelju dana pred izbacivanje Jugoslavije sa EP Ivica Osim podnosi ostavku sa mesta selektora. Potom se iz nacionalnog tima povukao i Darko Pančev. a nešto ranije i Srećko Katanec čija je porodica dobijala pretnje smrću.

- Darko je dao 10 golova u kvalifikacijama i stvarno smo mogli da napravimo nešto veoma veliko. Bio je to užasan period, niko nije hteo da igra prijateljske utakmice s nama. Mi smo otišli u Švedsku iako smo čuli glasine, prvi smo stigli kako ne bi mogli da nas vrate, hteli smo da ih prevarimo.

Foto: Action Images via Reuters

 

- Nedugo potom smo izbačeni. Bili smo razočarani, zbog politike nas vraćaju kući, sve je bilo užasno. Čekali smo dva ili tri dana da se organizuje let za Beograd. Onda je bio problem na aerodromu, deset sati smo čekali da nas puste da odemo. Traumatično iskustvo za mnoge od nas. Evropsko prvenstvo je bio prvi veliki turnir za mnoge, a morali smo da čekamo do 30. godine na sledeći. Ja sam igrao šest godina kasnije na Svetskom prvenstvu u Francuskoj. Isto je bilo i za Peđu Mijatovića, Sinišu Mihajlovića, Vladimira Jugovića... Ipak, drugi su mnogo više patili od nas. Naši problemi su bili sportske prirode. Dešavalo se nešto mnogo gore.

Slaviša Jokanović smatra da Jugoslavija nije bila lošiji tim od Danske i da nisu svi reprezentativci gledali kako uzimaju zlato.

- Mi smo sa Dancima igrali u kvalifikacijama. Pobedili smo ih u Kopenhagenu, a oni nas u Beogradu. Ipak, svašta se izdešavalo, pa su došli opušteni. Zapravo, samo jednom su pobedili do finala. Ja sam izbrisao to prvenstvo iz sećanja. Nismo mogli da igramo i to je to. Nismo mogli da igramo kvalifikacije za SP u SAD, kao ni kvalifikacije za EP 1996. godine. Mnogi veruju da smo mogli da uradimo velike stvari, ali nikada nam nije pružena šansa.

 

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija