• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.09.2020

20:07

SVE JE ISPLIVALO NA POVRŠINU! Italiju drma ozbiljan skandal zbog Suareza!

Fudbal

SVE JE ISPLIVALO NA POVRŠINU! Italiju drma ozbiljan skandal zbog Suareza!

Podeli vest

Slučaj urugvajskog fudbalera Luisa Suaresa, koji igra za špansku Barselonu, a trebalo je da se preseli u Italiju, poprimio je razmere skandala, jer mu je namešten ispit iz italijanskog jezika, neophodan za dobijanje državljanstva, iako ne zna ni reč tog jezika

- Ne može biti jednostavnije: mi prihvatamo bogate, a mrzimo siromašne - napisala je novinarka portala TPI.it, Lara Tomaseta.

Skandal je izazvao oštre rekacije javnosti i konkretne akcije tuzilaštva koje već ispituje i utvrđuje odgovornost umešanih, ne samo iz sveta sporta, već i rukovodilaca do sada prestižne institucije Univerziteta za strance u Peruđi. Pod istragom su rektor i generalni direktor univerziteta i neki nastavnici koji su učestvovali u čitavoj farsi.

Prišluskivanje financijske policije otkriva sramnu ulogu onih koji bi trebalo da budu autoriteti.

- Ne povezuje reči”, “da, ali on zarađuje 10 miliona po sezoni, ne mozemo ga oboriti”, ili “ uči napamet fraze - ovo je deo presretnutih razgovora koji su objavljeni u medijima.

Fudbaleru koji ne zna ni reči italijanskog pitanja iz ispita su data unapred da nauči napamet odgovore, a ispit koji za obične smrtnike traje dva i po sata on je završio u nekoliko minuta.

- Suarez je pokazao da poseduje sve kvalitete da postane perfektan Italijan, od onih koji veruju da zemlja pripada snalažljivim, a ne sposobnim, lukavim, prijateljima prijatelja, onima koje poreporučuju, koji su servilni prema bogatima, onima koji slede interese pre pravila, arogantnim koji mogu sebi da priušte kupovinu rezultata do kojih treba doći zaslugama - piše portal TPI.it

Skandal je još jednom stavio u centar pažnje i aktuelizovao polemiku o pitanju koje već niz godina nije rešeno u Italiji: pravo na automatsko državljanstvo, (pravni termin "Ius soli" ) što znači da oni koji su rođeni u jednoj zemlji automatski imaju pravo na državljanstvo, bez obzira na poreklo roditelja.

Prema važečem zakonu u Italiji, deca roditelja koji su poreklom stranci, čak i ako su rođeni u Italiji, da bi dobili državljanstvo kada postanu punoletni moraju da ispune sve zahteve, kao neko ko je tek došao.

Da bi neko mogao traziti italijansko državljanstvo mora da ima najmanje tri godine boravka, ličnu kartu, i stalni prihod koji ne moze biti manji od 9.000 evra godišnje, a naravno i položen ispit iz znanja italijanskog jezika.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija