• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.11.2020

11:37

(VIDEO) KAKO JE PREŽIVEO? Bio je u paklu 27 sekundi u odelu koje može da izdrži 800 stepeni 11 sekundi!

Fudbal

(VIDEO) KAKO JE PREŽIVEO? Bio je u paklu 27 sekundi u odelu koje može da izdrži 800 stepeni 11 sekundi!

Podeli vest

Roman Grožan je u nedelju u Bahreinu doživeo tešku saobraćajnu nesreću na trci Formule 1, pravo je čudi kako je preživeo

Njegov bolid je pri ogromnoj brzini izleteo sa staze i udario pravo u zaštitinu ogradu, a bolid se zapalio. Svi su se uhvatili za glavu, na stazi i pored malih ekrana su se zaledili kada je bolid eksplodirao, a onda se pojavio Grožan kakako izlazi iz buktinje. 

Foto: AP photo/tanjug

 

Grožan je bez većih povreda, uspeo da izađe iz vozila u plamenu, a odman je helikopterom prebačen u bolnicu, odakle se javio i poručio da je dobro. Dan posle velike nesreće javnost se i dalje bavi njenim uzrocima i mogućim teškim posledicama koje su srećom izbegnute. Španska "Marka" je objavila tekst u kojem je rekonstruisala Grožanovu nesreću pod naslovom "27 sekundi pakla".

- Među vozačima se video strah, ali bilo je jasno da on vlada i kod onih koji su trku gledali kod kuće, na televizoru. Niko do sada nije iskusio pakao kojem smo juče prisustvovali. Hasov bolid se prepolovio, a to je uzrokovalo da se izliju litre goriva iz rezevoara - pišu novinari Marke.

 

 

- Večno ću se sećati prizora zapaljene senke koja u prenosu uživo uz vrisak izlazi iz plamene kugle bez cipele, s rastopljenim vizirom i rukama u plamenu - komentar je jednog od autora.

Pojavio se novi video snimak koji pokazuje koliko je dugo Grožan proveo u bolidu koji je goreo. Grožan je bio svestan da mora da napusti bolid deset sekundi posle sudara odmah počeo da otkopčava pojas kojim je vezan u sedištu bez obzira na to što je doživeo šok i bio bukbalno u plamenu. Ostao je ipak priseban pa je posle 27 sekundi uspeo da izađe iz bolida bez težih posledica.

Foto: AP photo/tanjug

 

 

Njegovo odelo može da izdrži temperaturu od čak 800 stepeni Celzijusa najmanje 11 sekundi, a  izgleda da može i duže jer je bilo potrebno 15 sekundi da neko dođe do bolida sa aparatom za gašenje. Svi se dive doktoru Ijanu Robertsu koji je uzeo aparat za gašenje od Alana van der Marvea vozač medicinskog tima i jurio da ugasi bolid ne razmišljajući o tome da bi mogao da eksplodira.

- Stali smo pred prizor kakav nikada ranije nismo videli. Ono što se dogodilo nije nešto za što smo trenirali. Auto je bio prepolovljen, nismo ni videli obe polovine od količine plamena. Sreća da je vozač imao aparat za gašenje pa smo njime ugasili deo vatre i pomogli Romanu da izađe iz bolida - izjavio je Roberts.

Foto: AP photo/tanjug

 

- Rekao sam mu da sedne kada smo ga izvukli, bio je u šoku. Vizir mu je bio rastopljen, ali on nije stigao u pluća da udahne puno toksičnog dima pa je prošao bolje od očekivanog. Na kraju je ozbiljno povredio samo ruke i nogu, i to je pravo čudo - zaključio je doktor Roberts.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija