• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.12.2020

08:41 >> 08:47

(VIDEO) RASPLAKAO SAM BRAZIL! Nezaboravni golgeter azura, čovek koji je odveo Italijane na KROV SVETA!

Fudbal

(VIDEO) RASPLAKAO SAM BRAZIL! Nezaboravni golgeter azura, čovek koji je odveo Italijane na KROV SVETA!

Podeli vest

Legendarni italijanski napadač, Paolo Rosi preminuo je u 65. godini života usled teške bolesti

Šok za šokom! Čovečanstvo se još uvek nije pomirilo sa činjenicom da je Dijego Armando Maradona preminuo, a dočekala ga je nova vest o smrti, ovoga puta jednog od najboljih napadača u istoriji Paola Rosija. 

Foto: printscreen

Kada neko sa tri gola na Svetskom prvenstvu eliminiše Brazil već u drugom krugu postaje besmrtan. Upravo to uradio je Rosi petog jula 1982. u Barseloni, kada je sam pobedio "Karioke" predvođene Sokratisom, Ederom, Falkaom... "Serija" se divila potezima italijanskog golgetera, dok su Brazilci u čudu gledali i nadali se da je sve to samo košmar! 

Kasnije su redom padali Poljaci u polufinalu uz dva gola Pablita, a potom i Nemci u finalu, kada je Rosi postigao prvi od tri gola za svoju sekelciju. Te godine pošlo mu je za "nogom" i da osvoji nagradu za  najboljeg strelca, ali i najboljeg igrača turnira, što su u istoriji uspeli samo Garinča 1962. godine i Kempes 1978. godine. 

Karijeru je započeo u Santa Luciji, da bi 1972. godine prešao u omladince Juventusa. Usledile su pozajmice u Komo, a potom i Vićencu koja ga je 1978. godne otkupila za 2.650.000 evra, što je u ono vreme bio ogroman novac za fudbalera.

Iz Vićence odlazi na pozajmicu u Peruđu, da bi ga Juventus vratio u svoje redove 1981. godine za 1.750.00 evra. Nakon toga usledile su četiri godine u dresu "stare dame", potom Milan i na kraju karijere Verona. 

Vitrinu sa trofejima posebno je napunio igrajući za Juventus, pošto je dva puta postao šampion Ittalije 182. godine i 1984. godine, ali je i 1985. godine zajedno sa Platinijem predvodio "staru damu" do titule prvaka Evrope, pošto su u finalu bili bolji od Liverpula sa 1:0 (0:0). 

Iste godine kada se sa Italijom okitio titulom svetskog prvaka, Rosi je postao i najbolji igrač planete za 1982. godinu! Na 338 utakmica za sve klubove postigao je 134. gola, a u dresu "Azura" na 48 nastupa 20 puta je zatresao mrežu, postao i ostao najbolji strelac Italijana na svetskim prvenstvima sa devet postignutih golova. 

 

 

Mrlju na sjajnu igračku karijeru bacila je optužba da je 1980. godine učestvovao u nameštanju utakmica u aferi Totonero. Rosi je tada kažnjen sa tri godine suspenzije, ali je kazna smanjena na dve godine. U svojoj biografiji "Rasplakao sam Brazil" dotakao se afere i otkrio da je osoba koja ga je optužila za skandal kasnije priznala da je sve izmislila. 

Poslednjih godina Rosi je radio kao stručni konsultat na RAI televiziji koja se potresnim rečima oprostila od njega.

- Užasne vesti! Paolo Rosi nas je napustio. Nezaboravni Pablito, koji je učinio da se svi zaljubimo u njega tog leta 1982. i koji je poslednjih godina bio dragocen kolega u radu na RAI-u. Počivaj u miru dragi Paolo!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija