• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. N.

18.04.2021

08:42

VEČITI JURIŠAJU NA DVA MESTA U LIGI ŠAMPIONA! Evo kako srpski klubovi mogu do istorijskog rezultata!

Fudbal

VEČITI JURIŠAJU NA DVA MESTA U LIGI ŠAMPIONA! Evo kako srpski klubovi mogu do istorijskog rezultata!

Podeli vest

Srbija je na UEFA rang-listi nadomak 15. pozicije, koja bi nam donela dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jednog predstavnika u Ligi Evrope i dva kluba u Konferencijskoj ligi * Iz tabora večitih poručuju da će učiniti sve da ostvare istorijski rezultat

Srbija nikad nije bila bliža tome da ima dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona! Najveći domaći klubovi Crvena zvezda i Partizan mogli bi dobrim rezultatima na međunarodnoj sceni sledeće sezone da obezbede da Superliga od sezone 2023/24. dobije dva tima u najjačem klupskom takmičenju Evrope.

Zbog eliminacije zagrebačkog Dinama i praške Slavije iz Lige Evrope u četvrtak uveče, Srbija je sačuvala 16. mesto na UEFA rang-listi, pošto je Češka ostala na 17, a Hrvatska na 18. poziciji.

Srušiti Kiprane

Jači od konkurencije

Svaki klub neka doprinese koliko može, ali ne vidim zašto ne bismo bili bolji od konkurentskih zemalja
Ivica Iliev

Sad je cilj izgurati Kiprane sa 15. mesta, jer bi ta pozicija donela Srbiji dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, jednog u kvalifikacijama za Ligu Evrope i dva tima u novoosnovanoj Konferencijskoj ligi.

Sportski direktori crveno-belih i crno-belih, Mitar Mrkla i Ivica Iliev, veruju da je tako nešto moguće. Mrkela ističe da će crveno-beli, koji su protekle četiri godine igrali u grupnoj fazi evropskih takmičenja, od čega dva puta u Ligi šampiona, naredne sezone biti još jači.

Foto: Starsportphoto

Mitar Mrkela



- Svake godine smo podizali lestvicu i sad imamo bolji tim nego, recimo, pre tri godine. Pokušaćemo da leta ove godine opet uđemo u grupu Lige šampiona i da tamo budemo konkurentniji nego pre. Moramo tako da razmišljamo. Crvena zvezda ne bi nikad bila prvak Evrope da se zadovoljavala onim što je imala u datom trenutku - objasnio je Mrkela.

Zvezda dovodi pojačanja za Ligu šampiona

 

Sportski direktor Zvezde Mitar Mrkela najavio je dovođenje odličnih pojačanja kako bi prvak Srbije uspeo da se nosi sa klubovima u Ligi šampiona. Nije otkrivao imena potencijalnih novajlija, ali već neko vreme se spekuliše o angažovanju štopera Aleksandra Dragovića i napadača Aleksandra Prijovića.
- Fudbal je ozbiljan proces i ne možete reći: "Imam 11 odličnih igrača i to je to." Jedni se dižu, drugi padaju i mi smo na funkcijama sa kojih moramo brzo da reagujemo. Imamo odličan tim, ali potrebno je da osvežimo ekipu. Radimo na dovođenju dobrih igrača, koji će nam doneti novu energiju - zaključio je Mrkela.

Srbija je ove sezone napredovala sa 19. na 16. mesto UEFA rang-liste, ali za veće uspehe potrebno je da, osim Crvene zvezde i Partizana, još neki domaći tim napravi ozbiljniji iskorak na evrosceni.

Nacionalni koeficijent računa se na osnovu rezultata u poslednjih pet takmičarskih godina. Tako će se Srbiji počev od naredne sezone obrisati ostvarenja iz 2016/17, u kojoj je osvojeno samo 2,875 bodova. Naši klubovi su u sezonama koje su usledile posle toga skupili svaki put 5,5 ili više bodova, što uliva nadu da će i u predstojećoj takmičarskoj godini uspeti da skupe dovoljno poena za 15. mesto.

Direktni konkurenti Srbiji u borbi za 15. poziciju biće Kipar, Danska, Češka i Hrvatska, koji imaju približno bodova, pa je istovremeno potrebno da njihovi klubovi imaju malo uspeha.

Da pomogne FSS

Sportski direktor Partizana Iliev kaže da je ovo trenutak kad bi Fudbalski savez Srbije morao da podrži klubove i pomogne im koliko može da bi u Evropi bili još bolji.

Foto: informer

Ivica Iliev



- Velika je stvar biti među 15 najboljih u Evropi u momentu kad novac u fudbalu igra maltene presudnu ulogu. To bi bio ogroman uspeh i zato FSS mora da pomogne. Verujem da je moguće, poslednjih godina smo pokazali kako se napreduje ako se više klubova bori za bodove - kaže Iliev.

Iliev veruje da srpski klubovi mogu da ostvare bolje rezultate nego klubovi iz Hrvatske, Češke, Danske, Kipra...

- Najveće uspehe poslednjih sezona napravila je Crvena zvezda, ali i Partizan je značajno doprineo. Osim toga, tu su Spartak, Vojvodina, Čukarički i mnogi drugi koji će možda izboriti plasman u neko evropsko takmičenje. Svako neka doprinese koliko može, ne vidim zašto ne bismo bili bolji od konkurentskih zemalja - zaključio je Iliev.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija