• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: SportFem

21.06.2021

10:14

FUDBAL NIJE MUŠKI SPORT! Reprezentativka Srbije Milica Stanković spaja pedagogiju i fudbal!

fss.rs

Fudbal

FUDBAL NIJE MUŠKI SPORT! Reprezentativka Srbije Milica Stanković spaja pedagogiju i fudbal!

Podeli vest

Reprezentativka Srbije u fudbalu i kapitenka Mašinca, Milica Stanković, prihvatila da kao diplomirana pedagoškinja učestvuje u “UEFA Playmakers” edukaciji, s ciljem da animira devojčice uzrasta od pet do osam godina da počnu da treniraju fudbal

Milica će program sprovoditi u Nišu, ali i u drugim gradovima Srbije.

- Program “Playmakers” namenjen je devojčicama uzrasta od pet do osam godina, što bi značilo da će realizacija biti po vrtićima, kao i sa decom prvog i drugog razreda osnovne škole. S obzirom na to da sam studirala pedagogiju, nekako mi je uvek bila ideja da spojim sport i pedagogiju. Projekat “Playmakers” pojavio se u pravi čas i ljudi iz našeg Saveza, tačnije iz marketnga, prepoznali su u meni potencijal. I naravno da sam prihvatila. Tako da je zadovoljstvo bilo obostrano -  kaže Milica u razgovoru za SportFem.

Foto: fss.rs

 

UEFA je osmislila originalan način kako da devojčicama približi fudbal.

- Mislim da je dobar primer da mi koji se bavimo sportom budemo uvek deo sporta i da učestvujemo u procesu edukacije i razvoja na svim nivoima. Konkretno “Playmakers” je program koji se realizuje u saradnji sa Dizni kompanijom, gde će devojčice biti animirane diznijevim junacima, a sve u cilju da se što više njih zaljube u fudbal i krenu da treniraju u najbližem klubu. Baza je jako bitna i zato su ovakvi projekti od velikog značaja za generalni uspeh u ženskom fudbalu. Ono što je takođe važno jeste taj uzrast od pet do osam godina, gde treba da se radi sa njima veoma mnogo. To je trenutak kada deca mogu da budu uključena u grupama, uz mogućnost da uče pravila, da prihvataju druge, da dele… Edukacija traje dve nedelje onlajn, a realizacija samog projekta je od jeseni.

Stankovićeva je godinama uspešna fudbalerka, reprezentativka, sa mnogo profesionalnih obaveza, ali je to nije sprečilo da uporedo studira i stigne do diplome.

Foto: fss.rs

 

- Kada je u pitanju studiranje, pedagogiju sam odabrala jer me je uvek privlačio taj humanistički pristup sredini. Pedagogija je svuda oko nas, u svakoj pori društva, a pogotovu u sportu. Studiranje mi nije lako palo, moram da priznam, jer sam uporedo morala da budem besprekorna u svojim obavezama u klubu i reprezentaciji. Ponekad je jedno ili drugo trpelo, ali tako je jedino bilo moguće da funkcionišem. Zahvaljujući profesorima i dekanu fakulteta, koji su imali razumevanja za mene, usklađivala sam obaveze i završavala studiranje.

Fudbala ne želi da se odrekne, već samo da ga u godinama koje dolaze i dalje spaja s pedagogijom i tako izvlači najbolje iz sebe da bi delila s drugima. I to s najmlađima.

Foto: fss.rs

 

- Volela bih da sport i pedagogiju spojim u jedno, a upravo “Playmakers” i jeste projekat koji mi dopušta da to učinim. S obzirom na to da sredina igra ključnu ulogu u formiranju ličnosti, upravo imamo priliku da menjamo sredinu i učinimo je takvom da bude usmerena na sport generalno, a ja bih najviše volela na ženski fudbal. Sebe i po završetku aktivnog igranja vidim definitivno u sportu. Volela bih da radim na omasovljavanju ženskog fudbala na način da kroz svoj primer i primer svojih drugarica dokažem budućim fudbalerkama, ali i sredini generalno, da fudbal nije muški sport.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NEBOJŠA

pre 2 godine

НОВИНАР ,како се на том твом ''родноравноправном,нво србијанском'' каже БУДАЛА ???

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija