• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.07.2021

07:06

KAIRAT PROCVETAO U RUKAMA KAZAHSTANSKOG OLIGARHA! Enromna ULAGANJA donela ogroman USPEH!

printscreen

Fudbal

KAIRAT PROCVETAO U RUKAMA KAZAHSTANSKOG OLIGARHA! Enromna ULAGANJA donela ogroman USPEH!

Podeli vest

Fudbaleri Crvene zvezde u utorak igraju prvi evropski meč ove sezone i to u Kazahstanu

Rival Crvene zvezde biće Kairat, ponos Kazahstana i jedan od najvećih klubova u istoriji zemlje, iako do pre par godina u potpunoj senci Astane, klub iz Almatija ima dugu tradiciju i sjajne rezultate za vreme Sovjetskog Saveza. 

Iako se u Srbiji stvorila slika da je Kairat "veštački klub nastao samo od para" istina je potpuno drugačija, a tokom godina "žuto-crni" su proživeli sličnu sudbinu kao i Crvena zvezda. Od sjaja do zvezda! 

Kazahstanski šampion je svoje zlatne godine proživeo u periodu od 1960. do 1991. godine kada je dobio mesto u najjačoj sovjetskoj ligi. Tim iz Almatija imao je veliku podršku u državnim strukturama, te su zbog svog sistema igranja prozvani Brazilci. 

Foto: printscreen

Po raspadu Sovjetskog Saveza Kairat je bio najjači klub u državi sve do 2006. godine kada se glavni finansijer Temir Žoli povukao iz kluba što je dovelo do velikih finansijskih problema. Kairat je na početku 2009. godine proglasio bankrot zbog čega je izbačen u drugu ligu, ali se posle samo jedne sezone vratio u elitu. 

Dolazak Kairata Boranbajeva na mesto predsednika kluba označio je bolje dane, a kazahstanski biznismen odmah je počeo sa ulaganjem, te je na klupu stigao Vladimir Vajs koji je osvojio dva kupa Kazahstana. 

Foto: printscreen

Uprkos enormnim ulaganjima Boranbajeva Kairat je stagnirao nekoliko godina, ali je prošle sezone uspeo da se domogne titule u prvenstvu nakon punih 16 godina. Po pisanju lista "Forbs" Boranbajev je "težak" 350 miliona dolara, a u klub je "častio" sa trening centarom vrednim 35 miliona evra, sa 17 terena u okviru kompleksa!

Kazahstanski biznismen je većinu novca zaradio preko gasa, a poslednje četiri godine je istaknuta figura i u UEFA pošto je član povereničkog odbora UEFA fondacije za decu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta
Društvo

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta

Slađan Vučković (52), nekadašnji deminer Vojske Savezne republike Jugoslavije, koji je ostao bez obe ruke u razminiravanju Kopaonika, kazao je za naš portal da je pametno što je naređena evakuacija naselja Stevan Sinđelić jer ukoliko se sa gradilišta zaista uklanja Tomahavk, to ubojno sredstvo sadrži ogromnu količinu eksploziva – čak 454 kilograma.

20.04.2024

11:55

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija