• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.10.2021

17:27

ZBOG NJEGA JE PLAKALA ČITAVA NACIJA! Golman je koštao Brazil titule prvaka sveta, a onda je 50 godina živeo u PAKLU

Tanjug/AP

Fudbal

ZBOG NJEGA JE PLAKALA ČITAVA NACIJA! Golman je koštao Brazil titule prvaka sveta, a onda je 50 godina živeo u PAKLU

Podeli vest

Nekadašnji golman reprezentacije Brazila Moasir Barbosa je jednom greškom od heroja nacije postao tragičar i koštao je svoju državu titule prvaka sveta

Brazil je davne 1950. godine bio domaćin Mundijala i u poslednjoj utakmici na turniru, 16. jula, pred 173.850 navijača na "Marakani" mu je protivnik bila selekcija Urugvaja.

Pošto se tada nije igralo klasično finale, već finalna grupa, Brazilu je odgovarao i nerešen ishod da se popne na krov planete.

Utakmica je krenula sjajno po Brazilce, poveli su u 47. minutu preko Frijake. Međutim, izjednačenje Urugvaju je doneo Huan Skjafino, a 11 minuta pre kraja meča je Alsides Giđa postigao gol vredan titule prvaka sveta, za koji je ceo Brazil okrivio nesrećnog golmana Barbosu zato što ga je primio u svoj ugao.

Barbosa je i pored toga proglašen za najboljeg golmana turnira, ali mu je karijeru ipak obeležio kiks koji je košao Brazil titule.

Brazil je bio apsolutni favorit na tom meču, a čak je i pre početka utakmice ceo tim dobio zlatne satove s natpisom "za svetske šampione". Ipak, taj čin kao da je izbaksuzirao "karioke" i prvenstveno Barbosu zbog čijeg primljenog gola je više od 20 ljudi širom nacije izvršilo samoubistvo.

Moasir Barbosa je posle završene igračke karijere godinama radio kao domar baš na "Marakani", a kada je 1993. godine na tom stadionu Brazil dočekao upravo Urugvaj, tadašnji selektor mu je zabranio da poseti čuvara mreže nacionalnog tima Tafarela. Objašnjenje za Barbosu je bilo da to smatra nesrećom.

 

Godinu dana kasnije, uoči Svetskog prvenstva u Sjedinjenim Američkim Državama Barbosa je dao izjavu koja je pokazala svu njegovu tugu.

U Brazilu najveća kazna zatvora je 30 godina. Ja svoju kaznu već proživljavam 44 godine - kazao je tada on.

Inače, od 1950. godine, pa sve do 2006. i legendarnog Dide nijedan tamnoputi golman nije čuvao mrežu Brazila na Svetskom prvenstvu.

Na kraju, Barbosa je preminuo od srčanog udara u aprilu 2000. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić rekao sjajne vesti: Do kraja godine i Požarevac na auto-putu, ceo Dunavski koridor do septembra 2025. – godinu i po pre roka
Društvo

Vesić rekao sjajne vesti: Do kraja godine i Požarevac na auto-putu, ceo Dunavski koridor do septembra 2025. – godinu i po pre roka

Na prvoj deonici Dunavskog koridora završeni su radovi u levoj traci, u smeru od auto-puta E75 ka Požarevcu, na koju se prebacuje saobraćaj, kako bi se rekonstruisala i desna traka tako da će prvih 21 kilometar brze saobraćajnice od auto - puta do Požarevca biti završeno i pušteno u saobraćaj do kraja godine, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

23.04.2024

09:49

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija