• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.10.2021

09:44

Ko je bio Dragan Pantelić? Golman koji je postigao antologijski gol iz svog šesnaesterca! /VIDEO/

Starsportphoto

Fudbal

Ko je bio Dragan Pantelić? Golman koji je postigao antologijski gol iz svog šesnaesterca! /VIDEO/

Podeli vest

Legendarni jugoslovenski golman, Dragan Pantelić (69) preminuo je jutros od posledica koronavirusa u Univerzitetskom kliničkom centru Niš

Njemu se stanje u utorak u toku prepodneva naglo pogoršalo, bio je priključen na respirator, ali nažalost nije uspeo da se izvuče i jutros je preminuo.

Karijeru je počeo u Lešnici, a branio je za Grafičar, Bordo Timok i za reprezentaciju Jugoslavije. Nakon što je završio karijeru, Pantelić je bio predsednik Radničkog, a radio je kao instruktor u Fudbalskom savezu Srbije. Posle decenije na niškom "Čairu“, od 1971. do 1981. godine, otišao je u Bordo (1981-1983), da bi se potom vratio u Timok u kojem je proveo jednu sezonu i karijeru je završio u Radničkom braneći u sezoni 1984/1985. U Prvoj ligi Jugoslavije zabeležio je više od 250 utakmica.

Dan danas se prepričava njegov antologijski gol preko celog terena. Tada golman niškog Radničkog Dragan Pantelić šutem iz svog šesnaesterca savladao je kolegu iz mostarskog Veleža Envera Marića, koji je tada bio jednog od najboljih i najiskusnijih čuvara mreže.

Pantelić je sa ivice svog šesnaesterca degažirao loptu, koja je nošena vetrom prvo odskočila duboko i završila u mreži gola Mostaraca. Pogodak sa preko 80 metara iznenadio je sve na stadionu, naročito iskusnog golmana Veleža Envera Marića.

 

Uzeo sam lop­tu u svom še­sna­e­ster­cu i od­mah de­ga­ži­rao, ka­ko bih pro­na­šao cen­tar­fo­ra Mi­to­še­vi­ća. U tom tre­nut­ku ni­sam vi­deo da je Ma­rić na­pu­stio gol i ni­sam imao na­me­ru da ga ma­ti­ram. Lop­ta je pa­la iz­me­đu še­sna­e­ster­ca i pe­na­la, na nju su tr­ča­li Mi­to­še­vić, Ma­rić i još ne­ko­li­ko igra­ča. Svi su mi­sli­li da će lop­ta do­ći u nji­hov po­sed, me­đu­tim, ona je ne­zgod­no od­sko­či­la i za­vr­ši­la u mre­ži Ve­le­ža. Po­sle za­vr­šet­ka utak­mi­ce, bi­lo mi je ne­pri­jat­no da se po­zdra­vim sa Ma­ri­ćem. Znam da mi je za­me­rio, ali valj­da je shva­tio da tu ni­je bi­lo zle na­me­re. Haj­de da sam na taj na­čin po­sti­gao gol ne­kom klin­cu, baš bi me bi­lo bri­ga, ali, ova­ko, zna se ko je bio Ma­rić. Me­đu­tim, taj gol nas je od­veo u Kup UEFA.

Foto: Starsportphoto

Dragan Pantelić

Pantelić je kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina bio prvi golman reprezentacije Jugoslavije i jedan od najboljih evropskih čuvara mreže. Pored 19 utakmica za nacionalnu reprezentaciju, ubeležio je i četiri nastupa za selekcije Evrope i sveta.

Navijači ga pamte ne samo po smelim intervencijama, nego i po tome što je bio sjajan izvođač jedanaesteraca za niški Radnički. Jedne sezone bio drugi strelac svoje ekipe. Sa bele tačke postigao i dva gola za Jugoslaviju – 27. septembra 1980. godine protiv Danske (2:1) i 29. aprila 1981. godine u susretu sa Grčkom.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija