• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.11.2021

07:08

ČIME TO SRBIJA RASPOLAŽE!? Piksi je u KVALIFIKACIJAMA koristio 30 FUDBALERA, a u Katar putuje samo 23! Ko su sigurni PUTNICI!?

Fudbal

ČIME TO SRBIJA RASPOLAŽE!? Piksi je u KVALIFIKACIJAMA koristio 30 FUDBALERA, a u Katar putuje samo 23! Ko su sigurni PUTNICI!?

Podeli vest

Selektor Srbije Dragan Stojković Piksi tokom mandata na klupi Srbije koristio je 30 fudbalera, a na Svetsko prvenstvo može samo 23

Euforija se ne stišava, a javnost u Srbiji jedva čeka kraj novembra 2022. godine i početak Svetskog prvenstva u Kataru! Orlovi su pobedom u Lisabonu izvadili vizu za Mundijal, a hrabra i napadačka igra čete Dragana Stojkovića Piksija unela je veru u narod pred naredno veliko fudbalsko takmičenje. 

Posle dugo vremena fudbaleri su glavna tema u Srbiji, planovi za napad na svetsku titulu se kuju, a za to vreme Dragan Stojković Piksi sa svojim saradnicima kuje planove da Orlovi u Kataru budu još bolji nego u kvalifikacijama. Prvi pitanje koje se postavlja, ko će to ići na Mundijal?

Selektor je tokom kvalifikacija koristio 30 igrača, a na Svetsko prvenstvo može da povede "samo" 23. Dakle, neko će morati da sačeka naredno veliko takmičenje, a obzirom na fantastičnu igru Srbije, nema sumnje da će Orlovi zaigrati i na Evropskom prvenstvu 2024. godine u Nemačkoj! 

Golmani:

Predrag Rajković (šest nastupa), Marko Dmitrović (dva nastupa), Mile Svilar (jedan nastup), Vanja Milinković-Savić (jedan nastup), Marko Nikolić. 

Ako se tokom narednih šest meseci ne desi čudo, Predrag Rajković će biti "jedinica" Srbije na Svetskom prvenstvu u Kataru. Iskoristio je golman Remsa smanjenu minutažu Marka Dmitrovića u Sevilji i zakucao se među stativama Orlova. Bivši šampion sveta je tokom kvalifikacija branio na šest mečeva, dok je Dmitrović skupio tek dva nastupa. 

Foto: Starsportphoto

Na poslednja dva okupljanja pozive su dobili Vanja Milinković-Savić i Mile Svilar, dok je ranije na spiskovima bio i Marko Ilić iz Kortrajka. Jasno je da mesta neće biti za sve, ali po pravilima Srbija će u Katar voditi najmanje tri golmana. Utisak je da su Dmitrović i Rajković zakucani u sastavu, a da u borbi za "trećeg" vodi Vanja Milinković-Savić koji ima sjajnu sezonu u dresu Torina ove sezone, a i na debiju protiv Katara u Beogradu pokazao je svoje kvalitete. 

Štoperi:

Strahinja Pavlović (11 nastupa), Nikola Milenković (šest nastupa), Miloš Veljković (šest nastupa), Matija Nastasić (četiri nastupa), Uroš Spajić (tri nastupa), Stefan Mitrović (četiri nastupa).

Ukoliko bi gledali čistu minutažu igrač koji ima najveće poverenje novog selektora je Strahinja Pavlović. Štoper Monaka propustio je samo jedan meč od kako je Piksi seo na klupu nacionalnog tima i to zbog suspenzije. Putovao je sa Orlovima i na julsku turneju po Aziji, a nastup u Lisabonu za odlazak na Mundijal bila je odbrana doktorskog rada. Društvo u zadnjoj liniji mu je gotovo uvek pravio Nikola Milenković, ali je prvotimac Fiorentine propustio nekoliko utakmica zbog povrede. 

Foto: Starsportphoto

Pozicija koja najviše "brine" selektora je srednji štoper u formaciji sa trojicom pozadi. Kombinovao je Stojković, u nacionalni tim pozvao Nastasića, a bivši as Mančester sitija odlično se pokazao i drži "pol poziciju". Miloš Veljković se ustalio u poslednje vreme, Uroš Spajić je odigrao 160 minuta, a večiti borac Stefan Mitrović odigrao je puna četiri meča. Utisak je da bi put Katara mogla sva šestorica, ali moguće je da će jedan morati da gleda Svetsko prvenstvo od kuće. 

Bekovi:

Darko Lazović (pet nastupa, Nemanja Radonjić (sesam nastupa), Filip Đuričić (četiri nastupa), Andrija Živković (dva nastupa), Milan Gaić (jedan nastup), Filip Kostić (osam nastupa), Filip Mladenović (dva nastupa), Mihailo Ristić (dva nastupa), Aleksa Terzić (jedan nastup), Veljko Birmačević (jedan nastup). 

Sastav Srbije "najtanji" je upravo po bokovima i jasno je da je Dragan Stojković Piksi najviše "kombinovao" upravo uz aut linije, sa izuzetkom Filipa Kostića. Bek Ajtrahta odigrao je sve mečeve u kvalifikacijama za Mundijal, a na prijateljskim utakmicama šansu su dobijali Filip Mladenović, Mihailo Ristić, Aleksa Terzić i Veljko Birmančević. 

Foto: Reuters

Kostić je zakucan uz levu aut liniju, a kao prva alternativa pominje se Filip Malednović. Moguće je da će mesto u avionu za Katar naći i Mihailo Ristić, ali će dosta zavisiti od njegove forme u narednom periodu, budući da će u Katar moći samo 23 fudbalera, a sa odbranom i golmanima Orlovi imaju već osam ili devet. Najmanje šanse za Svetsko prvenstvo imaju Terzić i Birmančević koji su debitovali protiv Katara. 

Na drugoj strani je daleko veća gužva. Najviše puta igrao je Darko Lazović (226 minuta), ali zbog povrede prvotimac Verone nije pomogao u Lisabonu. Minutažu su to veče podelili Nemanja Radonjić i Andrija Živković koji mogu da pokriju pozicije i sa jedne i sa druge strane, dok je dva puta po boku igrao i Filip Đuričič, mada mu to nije prirodna pozicija. Najrealnije je da će sva četvorica put Katara budući da važe za polivalentne igrače koji mogu da pokriju i nekoliko pozicija u timu. 

Vezni red:

Nemanja Gudelj (11 nastupa), Saša Lukić (sedam nastupa), Nemanja Maksimović (11 nastupa), Uroš Račić (tri nastupa), Marko Grujić (pet nastupa), Ivan Ilić (dva nastupa). 

Kiks Nemanje Gudelja iz Lisabona neće promeniti njegov status u reprezentaciji. Vezista Sevilje je Piksijev "čovek od poverenja" i apsolutni motor Srbije. Uz Strahinju Pavlovića skupio je najviše nastupa, takođe putovao u Japan u julu i pokazao spremnost da se odazove nacionalnom timu i kada nije "neophodno". Uglavnom mu je društvo na sredini pravio Saša Lukić koji igra vrlo dobro u dresu Torina ove sezone. Pozive su dobijali Marko Grujić, Ivan Ilić i Uroš Račić, ali je utisak da će samo za jednog od njih trojice biti nesta. Dok bi četvrti igrač za sredinu terena mogao da bude Nemanja Maksimović iako ove sezone igra izuzetno "slabo" u Hetafeu, baš kao i ceo tim. 

Foto: Starsportphoto

Račić je nastupao samo na jednom meču, Ivan Ilić nije debitovao iako je Piksi hvalio njegov napredak u dresu Verone, dok je Grujić na dve utakmice upisao 91 minut na terenu. Po svemu sudeći bi upravo vezista Porta mogao da dobije prednost u odnosu na "konkurenciju" i nađe se na spisku putnika za Mudijal naredne godine. 

Ofanzivni vezni:

Dušan Tadić (devet nastupa), Sergej Milinković-Savić (osam nastupa). 

Dileme nema - Srbiju će u Kataru predstavljati i Dušan Tadić i Sergej Milinković Savić. Dva najkreativnija igrača koja brane boje našeg nacionalnog tima savšreno su "kliknula" od dolaska Dragana Stojkovića Piksija. Novopečeni kapiten je najbolji asistent kvalifikacija, SMS je počeo da pruža partije nalik na one iz dresa Lacija i sigurno da će na Mundijalu svi rivali strahovati od njih. 

Napad:

Aleksandar Mitrović (osam nastupa), Dušan Vlahović (deset nastupa), Luka Jović (devet nastupa).

Slična priča kao i u prethodnoj kategoriji. Nema sile koja može da ih pomeri sa spiska za Svetsko prvenstvo, a Piksi nema ni razloga da preterano kombinuje i isprobava. Srbija ima tri golgetera vrhunske klase, a do početka Mundijala u staru formu bi mogao da se vrati i Luka Jović, ukoliko na zimu napusti Real Madrid. 

Foto: reuters

Aleksandar Mitrović rešeta i nema nameru da stane, a iz utakmice u utakmicu u dresu Srbije pokazuje sve više. Dušan Vlahović se savršeno nadovezuje na starijeg kolegu i za Srbiju u tom segmentu nema zime u narednoj deceniji, najmanje! 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BS

pre 2 godine

Rajkovic Vanja Milinkovic Savic Svilar Pavlovic Milenkovic Nastasic Veljkovic S.Mitrovic Gudelj Grujic Lukic Maksimovic Kostic Lazovic Zivkovic Radonjic Djuricic Gacinovic Sergej Tadic Mitrovic Vlahovic Jovic

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija