• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

03.12.2021

23:34

STRAŠNO! Englezi na stubu srama! Nasilnici bez ulaznica ugrozili živote!

ap photo

Fudbal

STRAŠNO! Englezi na stubu srama! Nasilnici bez ulaznica ugrozili živote!

Podeli vest

Agresija navijača Engleske na finalu fudbalskog Evropskog prvenstva razotkrila je "sraman" deo nacionalne kulture koji je ugrozio živote - zaključak je danas objavljenog izveštaja

Istragom je utvrdjeno da je oko 2.000 navijača bez ulaznica uletelo na Vembli 11. jula nakon 17 "masovnih proboja" kapija stadiona, pri čemu su mnogi probijali put udarajući i šutirajući redare pre nego što je Engleska izgubila od Italije u svom prvom velikom finalu još od 1966.

- Ponašanje velike manjine navijača Engleske nije bilo samo sramotno, već je bezobzirno ugrozilo živote! Užasno ponašanje navijača Engleske u danu finala trebalo bi da bude poziv na budjenje za sve nas. Predugo su se postupi manjine engleskih navijača tolerisali kao deo naše nacionalne kulture, umesto da se direktno suočimo sa tim  navela je Luiz Kejsi, iskusna bivša vladina službenica u izveštaju na 129 strana.

Foto: Tanjug/AP

 

U izveštaju se navodi da je oko 6.000 navijača bez ulaznica, u slučaju da je Engleska pobedila, bilo spremno da upadne na stadion kako bi videlo uručenje pehara.

- Manjina navijača Engleske pretvorila je ono što je trebalo da bude dan nacionalnog ponosa u dan sramote - rekla je Kejsi.

Oko 100.000 navijača okupilo se oko Vemblija pre finale, uprkos pandemiji koja je ograničila kapacitet stadiona od 90.000 mesta na 67.000.

- Pretnje, agresija, upotreba pirotehnike, bacanje čak i fekalija, prekomerna konzumacija alkohola i kokaina, sve zajedno je stvorilo grozničavu atmosferu! U jednom užasnom incidentu, navijač bez ulaznice je pokušao da glumi obezbedjenje i oteo je dete sa invaliditetom, odvojio ga je od oca, kako bi prošao kroz kapije- navela je ona.

Foto: Tanjug/AP

 

U izveštaju je istaknuto i nedovoljno sprovodjenje zabrane konzumiranja alkohola u javnom prevozu u Londonu.

- FA i Vembli, u saradnji sa drugima, trebalo bi da pojačaju akcije kako bi se takvo ponašanje iskorenilo iz fudbala... odbijajući ulazak navijačima koji uzvikuju uvrede ili su očigledno pod uticajem alhola ili droge - navela je Kejsi.

Foto: ap photo

 

I porodice igrača Engleske bile su uvučene u te incidente, pa je tako otac Harija Megvajera povredio rebra. Evropska fudbalska unija (Uefa) je već kaznila Englesku, pa je ta selekcija odigrala jedan meč bez navijača.

- Nijedan dogadjaj nije spreman da se nosi sa takvim sramotnim ponašanjem hiljada navijača bez ulaznica. Nikada ne smemo da dozvolimo da se ovo ponovi -  izjavio je izvršni direktor FA Mark Bulingem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica
Društvo

Majka trovala ćerku (4) lekovima za smirenje! Doktor Milićević otkriva u kakvom je stanju devojčica

Dana 23. aprila 2024. godine Treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv M.R. (43), zbog sumnje da je u periodu od početka 2024. godine do 8.3.2024. godine, u stanju uračunljivosti, trovala ćerkicu (4) lekovima za smirenje. Devojčica se nalazi u stabilnom stanju, rekao je pedijatar dr Saša Milićević i otkrio kakve posledice nesrećno dete može imati usled hroničnog trovanja.

24.04.2024

18:43

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija