• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

30.12.2021

15:15

NOVA INVESTICIJA PRESTOLONASLEDNIKA SAUDIJSKE ARABIJE! Princ Bin Salman kupuje Inter za 900 miliona evra

Tanjug

Fudbal

NOVA INVESTICIJA PRESTOLONASLEDNIKA SAUDIJSKE ARABIJE! Princ Bin Salman kupuje Inter za 900 miliona evra

Podeli vest

Konzorcijum Muhameda bin Salmana u završnim je pregovorima sa kineskom kompanijom "Suning" oko preuzimanja italijanskog šampiona * PIF je u oktobru došao na čelo Njukasla

Princ Muhamed bin Salman (36) postaće novi gazda Intera! Prestolonaslednik Saudijske Arabije, čije se bogatstvo procenjuje na čak 320 milijardi evra, posle Njukasla, kupiće uskoro i aktuelnog italijanskog šampiona!

Specijalizovani američki portal za ekonomiju i finansije "Internešenel biznis tajms" iz Njujorka (IBS) tvrdi da su pregovori u odmakloj fazi i da će u narednih nekoliko dana biti završena sva papirologija. Doskorašnji vlasnici "nero-azura", kineski konzorcijum "Suning", na čijem je čelu porodica Žang, za realizaciju ovog posla zaradiće nešto manje od milijardu evra.

Finansijski problemi

BROJKE


320 milijardi evra iznosi bogatstvo princa Muhameda bin Salmana
525 miliona evra vrednost je ekipe Intera
270 miliona evra "Suning" je 2016. platio za 68,55 odsto akcija kluba

Saudijski konzorcijum (PIF), iza kojeg stoji upravo Bin Salman, u oktobru ove godine došao je na čelo Njukasla, koji su za 350 miliona evra otkupili od Majkla Ešlija. Međutim, rezultata još nema, s obzirom na to da su "svrake" pretposlednje na tabeli Premijer lige. Sada žele da prošire svoj uticaj i prva meta im je upravo velikan sa "Đuzepe Meace".

- U narednim danima biće potpisan ugovor o prodaji većinskog dela akcija Intera, koji će tako preći u ruke najmoćnijeg investicionog fonda na svetu. PIF je 'težak' oko 800 milijardi evra, a do sada je novac investirao u čak 13 različitih sektora. Kupovina italijanskog prvaka koštaće ih 900 miliona evra - saznaje portal IBS.

 

Foto: Tanjug/AP

 


Razlog zbog kojeg se kompanija "Suning" odlučila na prodaju Intera su ozbiljni finansijski problemi, u koje je porodica Žang upala otkako je počela epidemija korone. Oni su na čelu "nero-azura" od 2016. godine, kada su za 270 miliona evra kupili 68,55 odsto akcija. U međuvremenu je i "Lion rok kapital" iz Hongkonga stekao 31,05 posto udela u klubu iz Milana.

Međutim, "nero-azuri" su samo prošlu sezonu završili sa minusom od 320 miliona evra, a sada su svakog meseca na gubitku od 15 miliona. Zbog toga je letos otišao trener Antonio Konte, dok su prodati napadač Romelu Lukaku i desni bek Ašraf Hakimi.

Sledeći je Olimpik iz Marseja

 

Bogati princ Muhamed bin Salman nema nameru da se zaustavi samo na kupovini Njukasla i Intera. Navodno, saudijski konzorcijum želi da u bliskoj budućnosti postane i vlasnik Olimpika iz Marseja kako bi u Francuskoj ušli u trku sa Pariz Sen Žermenom, na čijem je čelu katarski šeik Naser el Kelaifi. Takođe, PIF-u je u planu i preuzimanje jednog brazilskog kluba.



Mladi predsednik Stiven Džang pokušavao je da privoli nove investitore da ulože novac u Inter, ali mu to očigledno nije pošlo za rukom. Zato se u dogovoru sa svojim ocem Đindongom odlučio na prodaju kluba.

Foto: Tanjug

 



- Za PIF je ovo druga velika investicija zaredom, posle kupovine Njukasla. To će ujedno Saudijsku Arabiju učiniti konkretnom u svetskom fudbalu, pošto su dosad primat držali Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar, preko Mančester sitija i Pariz Sen Žermena -  navodi američki portal IBS.

Povratiće primat

Stručnjak za finansije i ekonomiju Andrea Zenoni, koji je sarađivao sa više od 15 ministara na Bliskom istoku, objašnjava zbog čega je kupovina Intera važna za Saudijce.

- Princ Bin Salman želi da postane glavni igrač u svetskom fudbalu. Plan je da se preko PIF-a ogromni prihodi od nafte investiraju u sport. Inter će tako postati najbogatiji klub na svetu i ne bi me čudilo da u bliskoj budućnosti Italijani povrate primat na međunarodnoj sceni - kaže Zenoni.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija