• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.01.2022

07:08

PRESEK "LIGA PETICE"! Ni traga od BORBE za TITULU, ali će se za EVROPU "kidati" brojni klubovi!

Fudbal

PRESEK "LIGA PETICE"! Ni traga od BORBE za TITULU, ali će se za EVROPU "kidati" brojni klubovi!

Podeli vest

Presek najboljih evropskih liga posle više od pola odigrane sezone

Premijer liga

Iako je početak sezone delovao obećavajuće i uzbudljivo koronavirus i paklen raspored oko nove godine pogurao je Mančester siti ka odbrani novog trona. Poznato je bilo da Građani imaju najširi igrački kadar, a upravo to je najjača strana čete Pepa Gvardiole. 

Klub se Etihada posle 23 kola ima 57 bodova, dok drugoplasirani Liverpul sa utakmicom manje ima 48. Naravno, tek je prošla polovina sezone, ali Siti poslednjih godina teško gubi bodove. Poslednji kanditat u trci za titulu je Čelsi, ali Plavci sa utakmicom više u odnosu na Građane imaju deset bodova manje i teško je za očekivati da će moći da se umešaju u borbu za pehar. 

Foto: Reuters

Kada je reč o borbi za izlazak u Evropu tu je situacija delko zanimljivija. Svi klubovi od četvrtog do 15. mesta imaju prava da se nadaju međunarodnim takmičenjima, ali su u najboljoj situaciji Mančester junajted, Vest Hem, Arsenal i Totenhem. 

Crveni đavoli su serijom dobrih rezultata posle dolaska Ralfa Rangnika stigli na četvrto mesto na tabeli koje garantuje direktan plasman u Ligu šampiona. Vest Hem je sa utakmicom više i bodom manje peti, dok šesto mesto trenutno drži Arsenal sa 36 ostvojenih bodova. Ipak, iz senke situaciju prati Totenhem koji ima dve utakmice manje od Junajteda, ali i samo dva boda banje te bi u slučaju pobeda preskočili velikana sa Old Traforda. 

Foto: Tanjug/AP

Ništa manje nije uzbudljivo ni u borbi za opstanak. Everton, Norič, Njukasl, Votford i Barnli su ugroženi, ali problem komplikuje broj mečeva koji su te ekipe odigrale. Utisak je da će se četa Šona Dajša najteže izvući budući da posle 18 kola imaju svega jednu pobedu i 12 osvojenih bodova, situacija nije sjajna ni u Votfordu. 

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

 

Serija A 

Situacija u elitnom rangu italijanskog fudbala slična je kao Premijer ligi. Napoli, Milan, Atalanta i Inter bili su vrlo izjednačeni od samog starta, ali se aktuelni branilac titule polako odvaja na prvom mestu i ima četiri boda više uz utakmicu manje u odnosu na prve konkurente. 

Delovalo je da bi Milan mogao da se umeša u borbu za titulu, ali je Rosonere skupo koštala serija loših rezultata u decembru. Sa druge strane Napolitanci su delovali nezaustavljivo tokom prva tri meseca. Ipak, četa Lučana Spaletija nije uspela da zadrži visok nivo igre i teško je za očekivati da bi klub iz Napulja mogao do titule ove sezone. 

Foto: Tanjug/AP

Kada je reč o putnicima za Ligu šampiona, prva tri mesta ne bi trebala da budu upitna. Inter, Milan i Napoli su se odvojili u odnosu na konkurenciju, grabe ka izlasku u elitno takmičenje, dok se velika borba očekuje za četvrto mesto koje trenutno drži Atalanta. 

Boginja provincije slovi za favorita kada je reč o borbi za Ligu šampiona budući da ima bod više i utakmicu manje u odnosu na Juventus, ali je teško zamisliti fudbalsku elitu bez Stare dame. Klub iz Torina je skupo koštao katastrofalan početak sezone, ali kako vreme odmiče crno-beli su sve sigurniji. Mestu u Ligi Evrope ili Ligi konferencija nadaju se Roma, Fiorentina, Lacio, Verona i Torino, ali je utisak da je Vučica u blagoj prednosti u odnosu na konkurenciju. 

Foto: Tanjug

Kada je reč o borbi za opstanak Salernitana je prežaljena sa samo deset bodova posle 22 utakmice, ništa bolja situacija nije ni u Đenovi koja ih je skupila 13, dok je 18. Kaljari sa 17. Prva iznad crte je Venecija sa 18, slede Sampdorija, Udineze i Specija, ali su oni u "sigurnoj zoni", makar za sada. 

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Bundesliga 

Godinama već fudbal u Nemačkoj nema mnogo uzbuđenja, makar kada je reč o borbi za titulu. Bajern iz Minhena surovo vlada Bundesligom poslednjih sezona, a sve su prilike da će Julian Nagelsman Bavarce odvesti do novog pehara. 

Bajern ima šest bodova više u odnosu na Borusiju iz Dortmunda, ove sezone je na svega četiri utakmice kiksnuo i male su šanse da bi Milioneri mogli da zakomplikuju borbu za titulu. Ipak, kada je reč o situaciji na sredini tabele uzbuđenja će biti. I to mnogo! 

Trka za Evropu nikada nije bila uzbudljivija u Nemačkoj. Sve ekipe od desetog do trećeg mesta sa pravom se nadaju izlasku na međunarodnu scenu budući da je razlika samo osam bodova, a u najboljoj poziciji pred nastavak sezone je Bajer Leverkuzen. Pored njih, četvrto mesto za Ligu šampiona, trenutno, zauzima Union Berlin. U Ligu Evrope bi mogao Frajburg, a u Ligu konferencija RB Lajpcig. Ipak, to je scenarijo ukoliko bi se sezona sada završila. Promena će biti mnogo, a svoju šansu vrebaju Hofenhajm, Keln, Ajtraht i Majnc.

Foto: Reuters

Situacija na dnu tabele je drastično drugačija. Grojter Furt je već u Cvajti budući da su skupili tričavih 10 bodova. Štutgart je u izuzetno lošoj situaciji sa 18, a katastrofalna forma Volvsburga dovela je Vukove u situaciju da će do poslednjeg kola drhtati o svojoj sudbini. Ipak, pozitivna stvar je što samo dva kluba direktno ispadaju, dok će treći najlošiji u doigravanje. To mesto trenutno drži Augburg, ali Herta, Arminija, Borusija Menhengladbah i Bohum nisu daleko od opasne zone. 

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Primera

Drugu godinu zaredom publika u Španiji neće uživati u borbi za titulu između Real Madrida, Barselone i Atletiko Madrida, budući da su Katalonci i Jorgandžije daleko od kandidata za pehar. Sa druge strane, istorijsku šansu da postane šampion ima Sevilja koja je ima samo četiri boda manje od Real Madirda. Blankosi su trenutno prvi sa 50 bodova. 

Gradski rival Sevilje - Betis, drži treću poziciju sa 40 bodova. Potajno se četa Manuela Pelegrinija nada mestu koje vodi u Ligu šampiona, a po nastupima ove sezone zeleno-beli imaju svako pravo da maštaju o tome. Četvrtoplasirani je trenutno Atletiko Madrid, ali sa samo bodom više od Barselone i dva od Real Sosijedada. 

Foto: Tanjug/AP

U borbu za Evropu aktivno su uključeni Rajo Valjekano, Viljareal, Atletik Bilbao, Valensija i Osasuna, ali je teško za očekivati da će doći do nekih velikih promena na tabeli Primere. 

Kada je reč o opasnoj zoni, Levante je u ozbiljnom problemu. Slepi miševi su zakucani za dno tabele, prvi iznad crte ima devet bodova više od njih i sve su šanse da će klub iz Valensije naredne godine igrati u Segundi. Alaves i Kadiz takođe su ugroženi, a situacija nije sjajna ni Hetafeu, Majorci, Elčeo i Granadi. 

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Liga 1 

Titula ide u ruke Pari Sen Žermena i tu nema nikakve dileme. Sveci nemaju ravnopravnu konkurenciju u Ligi 1, a prvi pratilac Nica ima čak 11 bodova manje posle "samo" 22 kola. Mnogo interesantnije će biti upravo borba za drugo mesto koje vodi direktno u Ligu šampiona, a Nici trenutno preti Mraselj sa dva boda manje, ali i utakmicom manje. 

Još interesantnije biće u borbi za četvrto i peto mesto. Razlika od Strazbura do Liona je svega četiri boda, a klubovi koji su "između" su Ren, Monpelje, Monako, Lens, Nant i Lil. Ipak, utisak je da će suvi kvalitet Liona, Lila i Monaka dovesti do toga da se upravo te tri ekipe bore za evropska takmičenja. 

Na dnu tabele nalazi se Sent Etjen sa samo 12 bodova, Lorijen ima 17, a Mec 19. Ipak, u opasnoj zoni su još i Torj, Klermon, Rems i Bordo. 

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija