• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. N.

01.05.2022

11:12

KLUBOVI SA OSTRVA PREUZIMAJU PRIMAT U EVROPSKOM FUDBALU! Englezi smenjuju Špance na tronu!

reuters

Fudbal

KLUBOVI SA OSTRVA PREUZIMAJU PRIMAT U EVROPSKOM FUDBALU! Englezi smenjuju Špance na tronu!

Podeli vest

* Real Madrid i Barselona osvajali su Ligu šampiona pet godina zaredom, od 2014. do 2018, ali u prethodne tri godine imali smo dva engleska finala i vrlo je moguće da će tako biti i ove sezone

Englezi bi ove sezone mogli definitivno da skinu Špance sa trona i potvrde dominaciju u evropskom fudbalu! Mančester siti i Liverpul ostvarili su pobede u prvim mečevima polufinala Lige šampiona protiv Real Madrida i Viljareala i ukoliko prođu dalje, imaćemo englesko finale, treći put u prethodne četiri godine!

Španci su dominirali elitnim takmičenjem od 2014. do 2018, kad su Real i Barselona osvojili svih pet trofeja. U tom periodu dogodila su se i dva španska finala, a oba puta rivali su bili Real i Atletiko Madrid. Englezi su potom preuzeli primat, pa su 2019. u finalu igrali Liverpul i Totenhem, a 2021. Čelsi i Mančester siti.



Izraziti favoriti



"Građani" su na putu da se drugi put zaredom plasiraju u finale. U sredu, 4. maja, u Madridu, braniće prednost od 4:3 protiv Reala, dok će dan ranije Liverpul sa zalihom od 2:0 izaći na megdan Viljarealu. Oba ostrvska tima su favoriti i velike su šanse da će se baš oni boriti za najvredniji evropski trofej 28. maja u Parizu na stadionu "Francuska".

Foto: reuters

Englezi ili Španci? Ko je bolji?



Menadžer Mančester sitija Pep Gvardiola uveren je da njegova ekipa igra najbolji fudbal u Evropi i da može da se izbori sa Realom, klubom koji je apsolutni rekorder sa 13 titula prvaka Evrope.

- Da moramo da igramo protiv istorije Reala, ne bismo imali šanse. Oni su u svemu bolji i veći. Međutim, ovde se takmiče dva tima i možemo da im pariramo. Ne igramo ni trener Karlo Anćeloti ni ja, već igrači 11 na 11. Odlučuju kvalitet i mentalna snaga, a posedujemo i jedno i drugo. Činjenica je da nam je protivnik ekipa koja je bila mnogo puta u ovakvoj situaciji, stizala do finala i osvajala Ligu šampiona. Nama to nedostaje. Sa druge strane, oni možda imaju neke probleme koje mi nemamo - objašnjava Gvardiola.

Fajnal-for Lige šampiona od sezone 2024/25.


Model po kom se igra Liga šampiona biće promenjen od sezone 2024/25, a jedan od noviteta biće i fajnal-for, objavio je britanski "Tajms". To znači da će završni turnir biti organizovan u jednom gradu. Igraće se po jedna utakmica polufinala, pa finale. Pre završnog turnira, u Ligi šampiona igraće 36 ekipa, umesto 32 kao do sada. Neće biti takmičenja po grupama, već će sve ekipe biti na jednoj tabeli, ali će imati po deset mečeva sa različitim protivnicima, pet kod kuće i pet na strani. Najboljih osam ići će direktno u osminu finala, a timovi plasirani od 9. do 24. igraće šesnaestinu finala.


Slično razmišlja i menadžer Liverpula Jirgen Klop, s tim što poziva svoje igrače na oprez, uprkos solidnoj prednosti koju je njegov tim stekao u prvom duelu s Viljarealom.

- Imamo 2:0, ali to ništa ne znači. Odigrali smo tek prvo poluvreme, a naredne nedelje putujemo u Španiju, gde će nas sačekati paklena atmosfera. Najbolje je da se ponašamo kao da nismo pobedili i probamo da ih dobijemo na njihovom terenu. Ako bi se desilo da nas pobede 2:0, pa nas onda eliminišu u produžecima, znači da su želeli finale više od nas. Ne smemo to da dozvolimo - pozvao je na oprez Klop.

Ukoliko Siti i Liverpul uđu u finale, biće to susret dva od tri najskuplja tima u Evropi. Sastav Sitija procenjen je na 959,3 miliona evra, dok je Liverpul nešto jeftiniji sa 900,5 miliona. Između njih nalazi se Pariz Sen Žermen, sa ekipom od 903,4 miliona evra.

Troše se milijarde

S druge strane, Real je tek šesti na ovoj listi sa igračima koji koštaju 756,5 miliona evra. Viljareal je na 25. mestu liste najskupljih evropskih ekipa sa vrednošću tima od 382,5 miliona evra.Recept uspeha Engleza u prethodne tri sezone prilično je prost - u tom periodu klubovi iz Premijer lige na pojačanja su potrošili 4,91 milijardu evra. Istovremeno, ekipe iz La Lige na dovođenje igrača dale su 2,31 milijardi evra.



PRETHODNIH OSAM
FINALA LIGE ŠAMPIONA



2020/21.
Čelsi - Mančester siti 1:0
2019/20.
PSŽ - Bajern 0:1
2018/19.
Totenhem - Liverpul 0:2
2017/18.
Real Madrid - Liverpul 3:1
2016/17.
Juventus - Real Madrid 1:4
2015/16.
Real Madrid - Atletiko Madrid 5:3 (p. pen.)
2014/15.
Juventus - Barselona 1:3
2013/14.
Real Madrid - Atletiko Madrid 4:1


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija