• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.06.2022

10:59

BOBAN BAJKOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Zbog Toleta nisam branio za Srbiju! Zvezda je bila u situaciji u kojoj je Partizan sada, bilo je katastrofalno vreme

Fudbal

BOBAN BAJKOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Zbog Toleta nisam branio za Srbiju! Zvezda je bila u situaciji u kojoj je Partizan sada, bilo je katastrofalno vreme

Podeli vest

Boban Bajković, nekadašnji golman Crvene zvezde, danas član stručnog štaba Olimpije, pričao je otvoreno o karijeri, ali i aktuelnoj situaciji na "Marakani", zašto nije zaigrao za reprezentaciju Srbije...

Kaže Boban Bajković da mu je Zvezda sve dala i od njega "napravila čoveka", bio je miljenik navijača. U Zvezdu je  došao davne 2004. godine kao 19-godišnji klinac i ostao je na Marakani, uz pozajmice, čak 10 godina. Osvojio je dva Kupa i titulu 2014. godine kada je prekinuta višegodišnja dominacija Partizana. Ali, nije imao priliku da upiše minute u reprezentativnom dresu Srbije.

Tole je kriv

- Bila je specifična situacija u sezoni u kojoj sam branio najbolje, primio samo tri-četiri gola i nedostajalo mi je 90 minuta da oborim rekord Zvonka Milojevića. Našoj ekipi je malo falilo za klupski rekord. Pošten sam, kažem i kada sam bio loš i dobar. Kod Slaviše sam bio u idelanom timu lige. Ne volim da spominjem imena, ali moram reći, Tole Karadžić je bio predsednik Fudbalskog saveza Srbije i bila je Partizanova organizacija te niko od Zvezdinih igrača nije mogao da bude u reprezentaciji. Od kada sam počeo aktivno da branim za Zvezdu, do 2014. niko nije bio pozivan. Jesu neki bivši igrači Crvene zvezde koji su otišli preko, ali aktuelni ne. Da ne pričam sada sve, ko je bio selektor, a bilo ih je više. Uglavnom, sve Partizanovi ljudi. Nemoguće je bilo! Mnogo mi je žao što nisam branio za reprezentaciju Srbije, iako sam zasluživao u to vreme, ali nije mogao niko iz Zvezde, ne ja samo.

Foto: Starsportphoto

Boban Bajković sanja o povratku na Marakanu

Za Crnu Goru su bile priče, ali...

- Specifična je situacija. Ja sam čistokrvni Crnogorac sa Cetinja, moja familija je sa Cetinja, volim Cetinje, ali od malih nogu sam u Zvezdi. A zna se, Zvezda - Srbija, Srbija - Zvezda. Odmah sam hteo da branim za Srbiju. Jesam Crnogorac, ali ne razlikujem Srbiju i Crnu Goru. Mi smo jedan narod, jedna familija, sve braća i sestre. Mene niko ne može politički da odvoji. Bilo je priča za Crnu Goru, ali to je već do mene. Pogrešan tajming, i eto, nisam zaigrao za Srbiju. Želja mi se nije ostvarila jer Zvezda i Fudbalski savez nisu imali dobar odnos - kazao je u velikom interjuu za Mozzartsport Boban Bajković.

Za Zvezdu i bez para

Razume Bajković momenat u kom je Partizan sada, bila je i Zvezda na tom mestu, kaže bivši golman crveno-belih. Sa pet titula u nizu, Zvezda se približila na korak najdužem nizu na superligaškoj sceni koji drži Partizan i to upravo iz godina kada su Bajković i Prosinečki bili deo kluba sa Topčiderskog brda.

- Uzeti preko 100 bodova i dati više od 100 golova, to je zaista dominacija. Nema tu pomaže sudija, pomaže ovaj ili onaj. Niko ne pomaže. Jednostavno kvalitet. Partizan je imao šansu u tri derbija, pet bodova prednosti, niko im nije kriv sada. Možemo da pričamo šta hoćemo, ali sada ovako stručno iz ugla nekog trenera, Zvezda je mnogo kvalitetnija. U moje doba bili smo u toj situaciji u kojoj se Partizan sada nalazi. Sve razumem. To se nama dešavalo upravo u Robijevo vreme. Bilo je to teško, ma katastrofalno vreme, to zna kompletna javnost. Navijači znaju da je bilo teško finansijsko stanje i opet sa Robijem osvojismo Kup Srbije. A Partizan nikada jači. To je kao sadašnja situacija, samo obrnuto. Da se razumemo, u Zvezdi nikada nije loše igrati i braniti, to je svetinja! Rekao sam sto puta, i bez para uvek za Zvezdu, za džabe ako treba kada je Zvezda u pitanju. Za mene pare nikada nisu bile upitne, samo da branim u Zvezdi. Je.eš pare, je.eš sve, ako u Zvezdi ne staneš na gol.

Niz godina bez titule Bajković i crveno-beli prekinuli su tada sa trenerom Slavišom Stojanovićem  u sezoni 2013/14.

- I kod Slaviše Stojanovića je bilo takođe teško vreme, a onda smo ipak došli do titule. Napravili smo odličan paket, bez obzira na užasnu finansijsku situaciju. Ono na polusezoni je bilo katastrofa. Ne daj Bože nikome. Navijači su i skidali moje saigrače, mene nisu, ali sam bio i kapiten te generacije. Težak period, međutim probudili smo se, zaboravili na pare i sve probleme. Dogovorili smo se da odigramo tih 15 utakmica i sve do kraja smo dobili. Samo smo od Partizana izgubili, ali kada je bilo sve gotovo. Promašili smo dva penala tada, Lukač je odbranio. Nisu mogli matematički da nas stignu, ali odigrali smo sjajno. Bogu hvala što se Zvezda digla ovako. Vidite sada, kupuju igrače i za obeštećenja. Naši igrači su plaćeni, sve je redovno, nerealne, abnormalne cifre za plate, stvarno uspeh. Ne mogu da grešim dušu, to je uspeh celog sistema, svih koji su tamo. Terza, Mrkela, sponzori, tolike plate... Svaka čast! Samo nek nastave, tako i treba. Zaslužili smo to kroz rezultate, od ulaska u evropska takmičenja.

Pljeskavica u tri ujutru

Žali  Bajković što nije napravio neku veću karijeru posle Zvezde, ali priznajue da nije bio cvećka

- I dan danas u Beogradu ne mogu na ulicu da izađem da deca ne trče ka meni, vole me još uvek. Ruku na srce, ja nisam zaradio neke pare kroz karijeru, ali mnogo sam bogat jer kada idem Knez Mihailovom od dece ne mogu da prođem ulicom. Srčanost, to sam ja. Ne može to da se slaže. Žalim ja što nisam napravio neku veću karijeru posle Zvezde, ali iskreno, nisam bio cvećka. Što bismo mi rekli, bio sam luda glava. Ništa zbog fudbala nisam propustio, ničega se nisam odrekao tako da sada savetujem golmane sa kojima radim, mora drugačije. Moraš se odreći nekih stvari, a ja to nisam uradio. Za Zvezdu sam trenirao svaki trening srcem, branio svaku utakmicu srcem. Da li sam primio gol od Jagodine sa centra ili u Bordou napravio penal, ili bio igrač utakmice 100 puta, to je sada nebitno. Čovek bi trebalo da sebe 100 posto posveti fudbalu, ja to nisam uradio. Kada mi se jela pljeskavica u tri ujutru, ja sam jeo, ako mi se pilo pivo u dva posle ponoći, pio sam. Nisam se odricao zadovoljstva i govorio da sam profesionalac sportista, već sam radio šta sam voleo. 

Foto: Starsportphoto©

 

Ne krije ljubimac zvezdaške javnosti da mašta o povratku u Ljutice Bogdana. Delije bi opet radi videle na Marakani Robija i Bajkovića.

- Možda jednog dana mi se ostvari i ta želja, fudbal je čudnovata stvar. Kada god šetamo ulicom, neki navijač to poželi: "Ajde Robi dođi u Zvezdu, vratite se, Zvezda je vaša". Stalno me zovu navijači, ali Deki je pokazao da je superioran trener i ne treba ništa menjati sada. Nikada ne reci nikad, da Deki osvoji još nekoliko titula, pa ga možda onda mi nasledimo - rekao je Bajković.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija