• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. NEDELJKOVIC

05.10.2022

16:21

MUNDIJAL NA DLANU, UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! Engleska - Ponovo se lože da će biti prvaci sveta!

Tanjug

Fudbal

MUNDIJAL NA DLANU, UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! Engleska - Ponovo se lože da će biti prvaci sveta!

Podeli vest

Manje od dva meseca ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata


Na redu je reprezentacija Engleske, učesnica B grupe.

Fudbalska reprezentacija Engleske predvođena selektorom Geretom Sautgejtom kreće u pohod na trofej koji čeka od davne 1966. godine! Pred svako veliko takmičenje, reprezentacija "tri lava" sreće se sa nenormalnim pritiskom nacije i navijača, koji veruju da je baš to prilika koju ne smeju da propuste. Sa takvom vrstom opterećenja ekipa selektora Engleske otputovaće u Katar, jer jedna od najstarijih fudbalskih selekcija na svetu već 56 godina čeka na trofej.

Sautgejt na meti kritičara

Aktuelni selektor vodi državni tim od 2016. godine i često je bio na meti kritičara. Kada je promovisan u selektora, dočekan sa velikom dozom potcenjivanja. Pošto je naviknut na sličan tretman kao igrač, znao je tome da se odupre. 

 

Foto: Tanjug

Prva zvezda tima Hari Kejn


Ispostavilo se da Sautgejt i nije tako loše rešenje, jer su Englezi postali važan faktor u svetskom i evropskom fudbalu. Na prethodnom Svetskom prvenstvu zaustavljeni su u polufinalu posle produžetaka od Hrvatske. Na prošlogodišnjem Evropskom stigli su do finala, gde ih je savladala Italija. Međutim, čak su i najveći svetski treneri priznali da je na tom turniru selektor Engleske radio dobar posao, menjao po potrebi formaciju i da krivica nije bila njegova.


Ovih dana, selektor je opet na meti kritičara, jer je ekipa ostvarila veoma slabe rezultate u Ligi nacija u grupi sa Mađarskom, Italijom i Nemačkom. Engleska je zauzela poslednje mesto i sledeće sezone igraće u diviziji B. Sautgejt se nije previše uzbudio, štaviše, dao je izjavu u kojoj tvrdi da je on i dalje najbolje rešenje za selektora.

ENGLESKA

FIFA lista: 5. mesto
Selektor: Geret Sautgejt (52)
Vrednost tima: 1.360.000.000 evra
Prosečna starost: 25,9
Najveća zvezda: Hari Kejn
Učešća na SP: 15 puta
Najveći uspeh: šampioni 1966. godine

- Mislim da sam i dalje pravi čovek za englesku reprezentaciju na Mundijalu u Kataru. Na taj način će ekipa imati stabilnost. Svestan sam da ljudi sumnjaju u mene zbog loših rezultata u poslednje vreme, ali ovo ne mora da znači ništa loše. Ranije se dešavalo da pred velika takmičenja igramo sa slabijim protivnicima i zbog toga bi dolazilo do problema na takmičenjima, a to sada nije slučaj. Svesni smo nivoa koji je potreban za ostvarivanje željenih rezultata. Moramo da budemo bolji, a ja sam uveren da ćemo spremno dočekati Svetsko prvenstvo - poručio je Sautgejt.


Engleski nacionalni tim se prilično lako plasirao na Mundijal u Kataru 2022. godine, uz osam pobeda i dva remija protiv Poljske i Mađarske. Ostaće zabeležena istorijska pobeda nad San Marinom (10:0). Na taj način izjednačen je rekord iz 1947. godine kada je identičnim rezultatom savladana Danska.

 

Foto: Reuters

Navijaci Engleske


Žrebom je određeno da će Engleska biti u grupi B sa Iranom, Sjedinjenim Američkim Državama i Velsom. Nema sumnje da je favorit da kao prva prođe dalje, a uz Brazil, Francusku, Argentinu, Francusku i Španiju, jedan je od glavnih favorita za osvajanje Mundijala. 


Ključni igrači mladi i brzi


Selekcija "tri lava" sastavljena je od relativno mladih igrača, čiji je prosek godina nešto preko 25. U svim linijama tima imaju mnogo sjajnih pojedinaca, tako da će seketor biti na slatkim mukama. Prva zvezda je svakako napadač Totenhema Hari Kejn. 

Napadač engleske reprezentacije bio je, uz Memfisa Depaja iz Holandije, najbolji strelac kvalifikacija za Mundijl u Kataru. Postigao je 12 golova i najavio da je spreman da predvodi selekciju do titule na ovogodišnjem Svetskom Kupu. Mnogo toga će u Kataru, kada je reč o Engleskoj, zavisiti od Kejna. Ali i kada napadača Totenhema stavite po strani, jasno je da će Sautgejt imati možda najbržu selekciju na svetu. Glavna snaga Engleske leži u krilnim napadačima i vezistima sposobnim da u jednoj sezoni imaju dvocifren broj golova i asistencija. Ukoliko se bude odlučio za standarnu formaciju 3-5-2, uz Kejna će igrati Rahim Sterling, mada na tu poziciju pretenduju i Džejdon Sančo i Markus Rašford. 


Kada njima dodate Džeka Griliša, najskupljeg engleskog igrača u istoriji kojeg je Mančester Siti platio Aston Vili 117 miliona evra, kao i mladog Fila Fodena, jasno je da će sve selekcije na svetu imati problem da se odbrane od Engleske. Prema nekim projekcijama, startna postava trebalo bi da im vredi 597 miliona evra. 

ZVEZDA TIMA

Hari Kejn
Pozicija: napadač
Utakmica: 75
Golova: 51
Asistencija: 14
Klub: Totenhem
Vrednost: 90.000.000 evra


Čak sedmorica fudbalera sa spiska za Evropsko prvenstvo 2021. godine igrala su finale Lige šampiona. Trojica iz Čelsija su podigla pehar - Ben Čilvel, Mejson Maunt i Ris Džejms. Sigurno je da će engleska javnost do Mundijala u Kataru zaboraviti neuspehe u Ligi nacija. Ponovo će navijači od svojih ljubimaca tražiti svetsku titlu. Ko zna, možda im ovaj put i ispune želju.


Englezi ne žele penal završnice


Istorija kaže da ne bi bilo loše da Englezi izbegnu penal serije. Na identičan način su ispali sa Mundijala 1990. godine, prvenstva Evrope 1996. i 2004. godine. Na kraju penali su došli glave Geretu Sautegejtu prošle godine takođe na Evropskom prvenstvu. Trojica igrača koja su ušla sa klupe tokom velikog finala protiv Italije su promašila. To su  Markus Rašford i Džejdon Sančo i Saka. Englezi se nadaju da je vreme da im se vrati za sve te nesrećne eliminacije.

 

 

Пласман обезедио Sofascore

 

RASPORED NA SP

1, kolo (21. Novembar) 
Engleska - Iran

2. kolo (25. Novembar) 
Engleska - SAD

3. kolo (29. Novembar) 
Vels - Engleska




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija