• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Nedeljkovic

05.10.2022

19:30

MUNDIJAL NA DLANU, UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! AMERIKA - SPREMA TIM ZA VELIKA DELA: Plan je u Kataru proći grupu, a onda 2026. pokoriti svet

Reuters

Fudbal

MUNDIJAL NA DLANU, UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! AMERIKA - SPREMA TIM ZA VELIKA DELA: Plan je u Kataru proći grupu, a onda 2026. pokoriti svet

Podeli vest

Manje od dva meseca ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata

Na redu je reprezentacija Amerike, učesnica B grupe.

Sve dosadašnje pehare sa svetskih prvenstava u fudbalu osvojili su Evropljani i Južnoamerikanci, ali njihovu dominaciju se spremaju da  prekinu Sjedinjene Američke Države. Kažemo "spremaju", jer će se Svetsko prvenstvo 2026. godine igrati u SAD, Kanadi i Meksiku i za tada imaju velike planove. Ubeđeni su da im je Mundijal u Kataru uvertira za ono što sledi.


Prilično su se namučili u kvalifikacijama i uz nekoliko ozbiljnih kikseva uspeli su da overe vizu za Katar. Obrukali su se protiv Jamajke (1:1) ili recimo kad su izgubili od Paname (1:0), ali fudbalaska asocijacija ima veliko poverenje u selektora Grega Berhaltera, koji ima evropsko iskustvo, pošto je radio u Nemačkoj i Holandiji.


Okosnica tima iz evropskih klubova


Amerikanci su superiorni u većini sportova i zbog toga imaju visoke ambicije i kad je reč o fudbalu. Takmičenje će početi u grupi B, a rivali će im biti Engleska, Iran i Vels. Jasno im je da ne mogu osvojiti trofej, ali prolazu iz grupe se svakako nadaju. 


Imaju jednu od najmlađih reprezentacija na svetu čiji su glavni aduti Seržinjo Dest iz Barselone, trenutno na pozajmici u Milanu, zatim napadač engleskog Čelsija Kristijan Pulišić, vezista Vestom Mekeni iz Juventusa i Đovani Rejna iz Borusije iz Dortmunda.

 

Foto: Reuters

Pulisic glavni adut Amerike


Očekuje se da Pulisić i Rejna predvode američki tim u Kataru. Pomoć se očekuje od Mekenija koji je posle odličnih igara u Šalkeu potpisao za Juventus u transferu teškom 4,5 miliona evra. Tu je i jedan od najvećih talenata Bundeslige, Rikardo Pepi (19), kojeg je nemački Augzburg platio 16 miliona evra i poslao ga na kaljenje u Groningen. Kada se njima dodaju Džejms Sands iz Glazgov Rendžersa, zatim golman Mančester sitija Zak Stefen, trenutno na pozajmici u Midlzbrou, odnosno Entoni Robinson iz Fulama dobija se pristojna selekcija. Možda ne tim koji može da ugrozi najjače svetske sile, ali može da dođe u drugi krug.


Fokus na programu "USA2026"


Amerikance je jako nerviralo što u fudbalu ne mogu da naprave veliki uspeh, pa su zbog toga od 2011. Do 2016. Godine na klupi imali Nemca Jirgena Klisnmana, čiji je zadatak bio da reformiše potpuno fudbal u Americi. Dato mu je poverenje da u zemlji od 330 miliona stanovnika uvede nemački sistem, nađe talentovane dečake i napravi fudbalsku velesilu. Problem mu je predstavljalo što se deca u Americi pre opredeljuju za košarku, američki fudbal, bejzbol i hokej nego za fudbal koji je u Evropi sport broj jedan. 

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

FIFA lista: 14. mesto
Selektor: Greg Berhalter (49)
Vrednost tima: 204.040.000 evra
Prosečna starost: 24,2
Najveća zvezda: Kristijan Pulušić
Učešća na SP: 10 puta
Najveći uspeh: polufinale 1930. godine


Ideja je bila da sa Klinsmanom na klupi okosnicu državnog tima čine igrači iz MLS lige. Upravo zbog toga je fudbalska federacija Amerike činila sve kako bi ojačala MLS ligu. Dovođene su svetske zvezde poput Zlatana Ibrahimovića, sa ciljem da igrači top nivoa učine boljim tadašnje reprezentativce Amerike. Međutim, taj plan je doživeo propast i Amerika se nije plasirala na prethodno Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine. Klinsman je dobio otkaz, postavljen je Greg Berhater, a država je osmislila projekat "USA 2026".

 

Foto: Reuters

Selektor Greg Berhalter predvodice Amere u Kataru


Osnovano je blizu 150 fudbalskih akademija u celoj zemlji,  koje ima saradnju sa MLS klubovima, kao i timovima iz Nemačke. Njihov cilj je da što pre porepoznaju talente najvišeg nivoa. Od svih polaznika akademije uzimaju se apsolutno svi podaci, od fudblaskih do onih šta vole da jedu i piju, preko toga iz kakvog ekonomskog i socijalnog staleža dolaze. Cilj je da se najtalentovanija deca što pre šalju u Evropu, kako bi radili sa najboljim evropskim stručnjacima. 

 

Zvezda tima

Kristijan Pulišić
Pozicija: desno krilo
Utakmica: 52
Golova: 21
Asistencija: 12
Klub: Čelsi
Vrednost: 42.000.000 evra


Najveći procent talentovanih američkih dečaka, odnosno tinejdžera završava u klubovima Bundeslige, jer Amerika i Nemačka imaju odlične odnose kada je reč o fudbalu i povezani su brojnim skauting službama. Ljudi u Americi su postali svesni da u njihovoj zemlji talenti ne mogu tako brzo da se razvijaju i da bi u MLS ligi samo gubili dragoceno vreme.


Samo jednom igrali u završnici


Veliki posao je pred njima, jer su Amerikanci samo jednom igrali završnicu Svetskog prvenstva, 1930. godine u Urugvaju, kada su stigli do polufinala. Od 1954. do 1986. godine nisu uspevali da se ni kvalifikuju na Mundijal, a od 1990. do 2014. bili su redovnik učesnici. Četiri puta su prolazili grupnu fazu. Najbolji plasman od Montevidea ostvarili su 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji kada su se probili među osam najboljih timova na svetu. Trenutna očekivanja su im da prođu grupu i što bolje se uigraju za sledeći Mundijal na kojem će biti domaćini. 

RASPORED NA SP


1. kolo (21. novembar) 
SAD - Vels

2. kolo (25. novembar) 
Engleska - SAD

3. kolo (29. novembar) 
Iran - SAD

 

 

 

Пласман обезедио Sofascore

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija