• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

06.10.2022

19:50

FARMACEUTI IMENOVALI NOVOG TRENERA! Legenda španskog fudbala sela na klupu Bajera!

Reuters

Fudbal

FARMACEUTI IMENOVALI NOVOG TRENERA! Legenda španskog fudbala sela na klupu Bajera!

Podeli vest

Novi trener Bajera iz Leverkuzena Ćabi Alonso kaže da je spreman za posao u tom nemačkom fudbalskom klubu

Posle tri godine u rezervnom timu Real Sosijedada, 40-godišnji Alonso je imenovan za trenera Bajera. To je njegov prvi trenerski posao u seniorskoj konkurenciji, a pre toga imao je nekoliko drugih ponuda.

- Mislio sam da treba da se pripremim i da sačekam pravi trenutak. Mislim da sam sada spreman i da je ovo pravi trenutak. I ovo je sjajan projekat - rekao je Alonso na konferenciji za novinare u Leverkuzenu.

On je nasledio ekipu koja je pobedila u samo dve utakmice cele sezone i pretposlednja je na tabeli Bundeslige posle osam kola. Bajer je eliminisan iz Kupa porazom od trećeligaša Elversberga.

Alonso je na klupi zamenio Herarda Seoanea, koji je otpušten u sredu dan posle poraza od Porta (0:2) u Ligi šampiona.

- Ne sumnjam da imamo kvalitet, da imamo ekipu. Čestitke Herardu Seoaneu za posao koji je obavio prošle godine, igrali su sjajan fudbal, postigli velike stvari, ali ono što se dešava odnedavno, takve stvari se dešavaju u fudbalu. Zahvalan sam na poslu koji je obavio - kaže Alonso.

Foto: Reuters

Ćabi Alonso će debitovati u seniroskoj konkurenciji Bundeslige kao trener

On je na konferenciji za novinare govorio na engleskom i nemačkom jeziku.

- Ne govorim francuski, ali ako treba da naučim, naučiću - nasmejao je okupljene Alonso, misleći na fudbalere iz brojnih zemalja sa kojima se prvi put sreo na treningu.

Dodao je da je dobra kontrola lopte, što nedostaje Leverkuzenu ove sezone, ključna za uspeh.

- Ja sam bio vezni igrač i to je nešto što mi je blisko, da izgradimo tu kontrolu - naveo je on.

Takođe, Alonso je rekao i da je važno da ekipa održi punu koncentraciju tokom čitave utakmice, uključujući i nadoknadu vremena.

- Možete biti sjajni 80 minuta, ali ako niste jaki u 10 ili ako se raspadnete u lošim trenucima, u današnjem fudbalu, to može da vas ubije.

Za vreme igračke karijere bio je nezamenljiv u srednjem redu, između ostalog osvojio je Ligu šampiona sa Liverpulom i Real Madridom, kao i titule u Bajernu iz Minhena u svakoj sezoni. Za reprezentaciju Španije odigrao je 114 utakmica, postigao je 16 golova i osvojio Svetsko prvenstvo i dva Evropska prvenstva.

Foto: Tanjug

fudbaleri Bajera

Kao igrač sarađivao je sa trenerima poput Visentea del Boskea u reprezentaciji Španije, Žozea Morinja u Realu, Rafaela Benitesa u Liverpulu i Pepa Gvardiole u Bajernu.

- Glavna stvar koju sam od njih naučio je da igrači moraju da te slede. Moraju da veruju u ono što pričaš, a ti moraš da ih hraniš. Moraju da osete da napreduju dok ih treniraš, uz tvoju svakodnevnu pomoć. Potrebni su vam drugačiji pristupi. Prvo je da znaš kako da se ophodiš, a zatim i znanje i taktika. To je velika stvar - istakao je Alonso.

Zbog lošeg početka, Bajer bi do kraja sezone mogao da se bori za opstanak u Bundesligi.

- Rizik uvek postoji. Ali ako se plašite da preuzmete rizik, nećete postići ništa. Danas pravimo korak napred, moramo da radimo i pokažemo da možemo bolje.

On će na klupi Farmaceuta debitovati u subotu protiv Šalkea, a zatim sledi utakmica sa Portom u Ligi šampiona.

- U životu ništa nije sigurno. Ako nešto ne pokušate, nikada nećete stići tamo gde želite. Ja sam ovde, srećan sam. Ovde sam, motivisan, pošto verujem da mi to možemo da ostvarimo - zaključio je Alonso.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija