• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Marjanović

08.11.2022

08:18

ISTORIJAT: SVETSKO PRVENSTVO 1974. GODINE - Utakmice u koloru, totalni fudbal Holanđana i Bombarder za trofej Zapadne Nemačke

PHOTOMASTER

Fudbal

ISTORIJAT: SVETSKO PRVENSTVO 1974. GODINE - Utakmice u koloru, totalni fudbal Holanđana i Bombarder za trofej Zapadne Nemačke

Podeli vest

Vodimo vas kroz istorijat Svetskih prvenstava, na redu je Mundijal 1974. godine Zapadna Nemačka bila je domaćin 10. Svetskog prvenstva u fudbalu, koje je održano od 13. juna do 7. jula 1974. godine.

Na turnir se plasiralo 16 selekcija, a mesec dana pred početak takmičenja na mesto predsednika došao je prvi neevropljanin, Brazilac Žoao Avelanž, koji je na funkciji bio sve do 1998. godine kada ga je nasledio Sep Blater.


Trofej Žila Rimea završio je trajno u rukama Brazilaca koji su četiri godine ranije, 1970, osvojili treću titulu prvaka sveta. Tako je u Zapadnoj Nemačkoj prvi put predstavljen trofej FIFA svetskog kupa koji je aktuelan i danas i biće sve do 2038. kada na njemu više ne bude mesta za graviranje imena osvajača.

MUNDIJAL 1974.


Učesnika 16
Šampion Zapadna Nemačka
Utakmica 38
Golova 97 (2,55 po meču)
Poseta 1.865.762 (40.099 po meču)
Najbolji strelac Gžegož Lato (Poljska), sedam golova
Plasman Jugoslavije 7. mesto


Selekcije su bile podeljene u četiri grupe po četiri tima, a u drugu fazu plasirale su se po prve dve ekipe iz svake grupe. Prvi put u istoriji mečevi su mogli da se posmatraju u koloru na televiziji, a na šortsevima su prvi put viđeni brojevi.


Jugoslavija je bila smeštena u Grupu 2 sa Brazilom, Škotskom i Zairom i kao prvoplasirana se plasirala u novoformiranu B grupu. Remiji protiv Brazila (0:0) i Škotske (1:1) uz istorijsku pobedu nad Zairom (9:0) bili su dovoljni za taj poduhvat.

Foto: PHOTOMASTER

Istorijska pobeda nad Zairom: Fudbaleri Jugoslavije


Međutim, u drugoj fazi upisana su sva tri poraza protiv Zapadne Nemačke (0:2), Poljske (2:1) i Švedske (2:1).

Šuškalo se tada da su jugoslovenski fudbaleri bili deprimirani jer im nisu bile isplaćene premije za plasman u drugu fazu i da je to bio glavni uzrok loših izdanja zbog kojih je na kraju osvojeno sedmo mesto.

Poljska je bila jedan od najboljih timova na turniru i u meč odluke protiv domaćina ušla je sa svih pet pobeda. Međutim, duel koji je imao težinu polufinala na Valdštadionu u Frankfurtu rešio je slavni Gerd Miler u 76. minutu (1:0).


Holandija predvođena Rinusom Mihelsom igrala je najlepše, a takozvani totalni fudbal prvi put je predstavljen na nekom velikom takmičenju.

Foto: PHOTOMASTER

Najbolji strelac Mundijala 1974: Gžegož Lato


"Lale" su prvu fazu završile kao prvi tim Grupe 3 uz dva trijumfa i remi, a u drugoj fazi su demonstrirale silu i redom pobeđivale Argentinu (4:0), Istočnu Nemačku (2:0) i Brazil sa 2:0.

DESILO SE 1974. U ZAPADNOJ NEMAČKOJ

- Škotska je bila jedini neporaženi tim na turniru sa dva remija i pobedom u grupi, ali nije uspela da prođe prvu fazu

- Svetsko prvenstvo 1974. bilo je prvo na koje se Engleska nije kvalifikovala otkako je počela da učestvuje 1950. godine

- Reprezentativac Haitija Žan Žozef diskvalifikovan je sa prvenstva zbog dopinga

- Čileanac Karlos Kaseli, poreklom Mađar, postao je prvi igrač kome je pokazan crveni karton

- Australija je bila prva selekcija iz Okeanije koja je uspela da se plasira na SP

U utakmici za treće mesto Poljska je savladala Brazilce sa 1:0, a ostaće upamćeno da "karaoke" nisu mogle da se snađu bez penzionisanog Pelea.

Gol odluke postigao je Gžegož Lato, koji je završio turnir sa sedam pogodaka i kao najbolji strelac.

Finale između Holandije i domaćina Zapadne Nemačke igrano je pred 75.200 gledalaca na Olimpijskom stadionu u Minhenu.

Holandija je po mnogima bila veliki favorit, a generaciji predvođenoj Johanom Krojfom, Johanom Neskensom i Džonijem Repom predviđala se titula. Ni Zapadni Nemci nisu verovali da su dovoljno dobri da savladaju "lale", ali je Mihelsovom timu arogancija na kraju došla glave.

Holandija je povela već u 2. minutu golom Nesekensa posle penala nad Krojfom. Domaćin do pogotka nije uspeo ni da pipne loptu.

Foto: PHOTOMASTER

Bio je favorit sa Holandijom, ali ostao bez titule: Johan Krojf


"Tih 1:0 nam nije bilo dovoljno". Želeli smo da ih ponizimo. Hteli smo da se zabavimo sa njima i u toj želji smo zaboravili da treba da dajemo golove.  Nemci su se sve više ljutili i podizali agresivnost, a mi smo se previse opustili. Bili smo ubeđeni da smo mnogo bolji", ispričao je vezista Holandije Viljem van Hanegem.

Zapadna Nemačka izjednačila je posle spornog penala koji je u gol pretvorio Paul Brajtner, a vanvremenski Bombarder Gerd Miler u 43. minutu postavio je konačnih 2:1.

Holanđani nisu uspeli da se vrate u meč, a Miler se iz nacionalnog tima povukao kao svetski šampion i sa spektakularnih 68 golova na 62 utakmice.

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija