• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. M.

14.11.2022

13:45

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI MUNDIJAL 1970. U MEKSIKU! Sličice i albumi napravili haos, samoubistvo navijača, Fudbalski rat i revolucija sa izmenama

AP PHOTO

Fudbal

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI MUNDIJAL 1970. U MEKSIKU! Sličice i albumi napravili haos, samoubistvo navijača, Fudbalski rat i revolucija sa izmenama

Podeli vest

Svetsko prvenstvo 1970. godine održano je u Meksiku od 31. maja do 21. juna, a Informer vam otkriva šta se sve dešavalo i van terena!

Treći put u istoriji Mundijal je osvojio Brazil predvođen Peleom, koji od tada nosi nadimak "Rei", odnosno "Kralj" i postao jedini sa tri trofeja svetskog prvaka.


U Meksiku su se premijerno dogodili brojni događaji koji su na Mundijalima na snazi i dan danas i bez kojih je najveće reprezentativno takmičenje na svetu nezamislivo. Malo je nedostajalo da Meksiko ne bude upamćen po brojnim istorijskim promenama jer su mnogi učesnici negodovali što domaćinstvo nije dodeljeno Argentini. Smetala im je velika nadmorska visina na kojoj su se nalazili stadioni, kao i visoke temperature jer su neke utakmice počinjale u podne, da bi publika u Evropi mogla da ih prati u popularnim večernjim terminima.

Foto: printscreen

Prvi album za sličice


Žalbe nisu urodile plodom.


Prvenstvo je otvorio susret domaćina i Sovjetskog Saveza (0:0). Uoči tog meča održana je ceremonija otvaranja Mundijala, prvi put u istoriji. Uvazduh je pušteno čak 50.000 raznobojnih balona.

FUDBALSKE ZANIMLJIVOSTI IZ MEKSIKA

- Italija je grupu prošla kao prvoplasirana s gol-razlikom 1:0

- Brazilac Mario Zagalo postao je prvi čovek kome je pošlo za rukom da Mundijal osvoji i kao igrač (1958. 1962) i kao trener (1970)

- Maroko je postao drugi afrički tim, posle Egipta (1934), koji je je nastupio na SP

- Brazil je jedini tim u istoriji koji je zabeležio sve pobede i u kvalifikacijama i na Mundijalu

- Samo su Pele i Uve Zeler postizali golove na četiri Mundijala

Povodom Meksika prvi put su se pojavili albumi sa sličicama igrača i reprezentacije, koji se danas sa nestrpljenjem očekuju pred svaki Mundijal, razmenjuju, a one najvrednije i prodaju putem interneta. 


"Adidas" je napravio čuvenu crno-belu "telstar" loptu.  Ime lopte je proizašlo iz "television star", što je bilo i ime televizijskog satelita koji je davao interkontinentalne prenose utakmica. Lopta se bolje videla na crno-belim televizorima i dan danas se smatra klasikom i na crtežima se uvek tako predstavlja. 

Zanimljivo je da su sudije pri put počele da koriste žute i crvene kartone, a Englez Kenet Aston je prvi koji je na taj način kažnjavao igrače. međutim, u Meksiku nije isključen nijedan igrač.

Takođe, i prva izmena se dogodila u Meksiku, na prvoj utakmici domaćina i SSSR (0:0) u Grupi 1 u 46. minutu. Do tada izmene nisu bile dozvoljene.

Foto: fifa.com

Čuvena lopta premijerno u Meksiku

 


Da je u Brazilu fudbal bitniji od svega, zbog čega su danas navijači besni jer 20 godina čekaju titulu, najbolje govori događaj iz 1970. Jedan  navijač je nakon finala izvršio samoubistvo. Ostavio je poruku u kojoj je naveo da posle treće titule prvaka sveta više nema razloga da živi.

Foto: Printscreen You Tube

Rat izbio posle nereda na utakmici El Salvador - Honduras


To nije jedini život koji je izgubljen zbog ovog Mundijala. Zbog kvalifikacione utakmice El Salvadora i Hondurasa 1969. godine izbio je četvorodnevni rat koji je odneo hiljade života i stvorio hiljade izbeglica. Ovaj krvavi sukob poznat je i kao Fudbalski rat. Nijedna selekcija do tada nije igrala na Mundijalu. Nasilje je obeležilo obe utakmice, El Salvador je slavio u odlučujućem trećem meču, a tri nedelje kasnije počeo je rat, koji su, naravno, uzrokovali i ekonomski aspekti.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija