• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

14.11.2022

16:46

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI SP U ZAPADNOJ NEMAČKOJ 1974. GODINE - Krojf, alkohol i nameštene prostitutke

Reuters

Fudbal

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI SP U ZAPADNOJ NEMAČKOJ 1974. GODINE - Krojf, alkohol i nameštene prostitutke

Podeli vest

Svetsko prevnstvo 1974. godine odigrano je u Zapadnoj Nemačkoj od 13. juna do 7. jula, a Informer vam otkriva šta se dešavalo van terena

Kad kažete Svetsko prvenstvo 1974. godine, mislite na Holandiju. Nema veze što se igralo u Zapadnoj Nemačkoj i nema veze što je domaćin u finalu pobedio Holandiju. Jednostavno, „lale" su te koje su i na terenu i van terena obeležile pomenuti Mundijal, uprkos činjenici da ga nisu osvojile. Ni tada ni do današnjeg dana.

TOTALNI FUDBAL HOLANĐANA
UZDRMAN NASLOVNICOM "BILDA"


Te 1974. godine Holanđani predvođeni jednim od najboljih fudbalera svih vremena Johanom Krojfom, ponudili su svetu takozvani „totalni fudbal". Bilo je to nešto najlepše što su navijači ikada videli. Uvek su se trudili da idu na gol više i da osim pobede ponude svojim pristalicama utakmicu lepu za oko. Stoga i ne čudi što su u medijima dobili naziv „fudbalski Bitlsi", a Krojf je logično bio Džon Lenon. 

U tih nekoliko dana dali su publici ono što su Bitlsi godinama davali u muzici. Većina tima bila je sastavljena od igrača Ajaksa koji je osvajao titlule u domaćem prvenstvu. Neverovatno zvuči podatak da su devetorica saigrača odrasla u istoj ulici. Njihovo poznanstvo, hemija i atmosfera koju su pravili kad su zajedno prenela se i na teren.

Foto: Reuters

Krojf protiv Argentine


Protiv takve ekipe nije se moglo pošteno boriti, pa su se Nemci vodili onom poznatom da cilj opravdava sredstvo i smislili su način da unište Holanđane pred finale. 


Dan pre utakmice na „Olimpijskom stadionu" u Minhenu, na naslovnoj strani prestižnog „Bilda" pojavila se priča pod nazivom „Krojf, šampanjac i gole devojke". Kako je tvrdio poznati list, Krojf i saigrači su u noći pre polufinala sa Brazilom (2:0) napravili žurku u hotelskom bazenu, gde se pio alkohol, a društvo su im pravile dve promiskuitetne devojke.

Iz Fudbalskog saveza Holandije odmah su sve demantovali i poručili su Nemcima da prestanu da se bave prljavim igricama, ali šteta je već bila načinjena. Umesto da odmaraju i spavaju noć pred finale, igrači Holandije proveli su sate na telefonu, objašnjavajući svojim ženama i devojkama da ih nisu prevarili. O tome je pričao i vezista tima Ari Han.

- Mislim da nas je ta noć sve promenila i otvorila nam oči. Pre toga nismo razumeli šta znači biti popularan i biti zvezda. Tada smo shvatili da kad si najbolji, svi prate svaki tvoj korak. To je donelo veliki pritisak i stres. Žene su nas zvale telefonom, morali smo da se pravdamo - opisao je Han. 

U finalu koje je Zapadna Nemačka osvojila, Krof je odigrao prosečnu utakmicu i nikad više nije igrao na Mundijalu. Uvek je odbijao da priča o tome, ali upuđeni kažu da je to bio dogovor sa suprugom koji je napravo noć uoči finala u Minhenu.
Što se priče u "Bildu" tiče, najverovatnije su Nemci potplatili osoblje hotela da uvedu devojke i fotografa i sačekaju zgodan trenutak da isceniraju sve.

ZAIR UŠAO U LEGENDU


Među legende je ušla i fudbalska reprezentacija Zaira, jer je od Srbije izgubila neverovatnih 9:0. Prethodno je svaki igrač Zaira od predsednika države Mobutua Sese Sekoa dobio po kuću i zeleni "folksvagen", kao nagradu za plasman na Mundijal. Osim toga, obećane su i bogate premije za rezultate u Nemačkoj.

Foto: Reuters

 

Međutim, procurela je vest da od premija neće biti ništa i igrači nisu želeli da izađu na teren baš protiv Jugoslavije. Da bi skandal bio izbegnuz, Nemačka je svakom fudbaleru Zaira uplatila po tri hiljade maraka, samo da igraju. Nakon debakla, predsednik Seko poručio im je da se ne vraćaju kući ako u poslednjem kolu od BRazila izgube sa više od 3:0. Bilo je upravo 3:0, a predsednik Zaira prestao je da ulaže u fudbal.

 

DESILO SE PRVI PUT...


Za Svetsko prvenstvo u Zapadnoj Nečačkoj uveden je novi trofej, jednostavno nazvan "FIFA vsvetski kup" i koristi se i dan danas. Biće u opticaju zaključno sa Mundijalom 2038. godine, odnosno dok bude bilo mesta za graviranje imena pobednika. Prethodni trofej "zlatna boginja", završio je u vasništvu Brazilaca 1970. godine, kado naaagggrada za   deseto jubilarno učešće na svetskoj smotri.
 

Prvi put je i pokazan crveni karton, a dobio ga je Čileanac Karlos Kaseli, inače poreklom Mađar.

Prvi put su na šortsevima bili ispisani brojevi. 

Prvi put se plasirala neka selekcija iz Okeanije, odnosno Australija.

 


Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija