• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. S.

23.11.2022

07:11

ŠVAJCARCI NA SRBE SA TAJNIM ORUŽJEM! Napredna tehnologija na treningu rivala "orlova"

Tanjug/AP Photo

Fudbal

ŠVAJCARCI NA SRBE SA TAJNIM ORUŽJEM! Napredna tehnologija na treningu rivala "orlova"

Podeli vest

Čuvari mreže "sajdžija" Zomer, Kobel, Kon i Omlin treniraju sa specijalno dizajniranim strob naočarama koje čine da se lopta u vidnom polju kreće brže nego u realnosti * Cilj im je da poboljšaju koordinaciju igrača i da učine igru sporijom

Kako bi ponovili uspeh sa Mundijala iz Rusije, kada su u konkurenciji Srbije i Brazila prošli u nokaut fazu Mundijala, golmani Švajcarske na šampionatu u Kataru koriste specijalno dizajnirane naočare. Reč je o takozvanim strob naočarama, koje izgledaju kao obične naočare za sunce, ali su daleko složenije i imaju potpuno drugu namenu.

One mogu da uspore ili ubrzaju realnu putanju lopte u vidnom polju, da na trenutak potpuno zaslepe osobu koja ih nosi ili da naprave efekat totalnog mraka, a sve to sa ciljem da se poboljšaju performanse golmana.

Pomažu i košarkašima

Specijalne naočare koristio i NBA as Stef Kari, kom su pomogle da poboljša šut za tri poena

Poveli četvoricu

Konkretno, pomažu da čuvar mreže brže odlučuje, poboljšavaju reflekse i brzinu golmana, tehnologiju bacanja i kontrolu tela i koncentraciju.

Švajcarci će prvi meč na Mundijalu u Kataru odigrati sutra u 11.00 na stadionu "El Džanub" u El Vakri protiv Kameruna, dok će se u drugom meču grupe G u 20.00 sastati Brazil i Srbija. Duel Srbije i Švajcarske na programu je 2. decembra u 20.00 u Dohi.

Selektor Murat Jakin na šampionat je poveo četiri golmana zbog toga što nije bilo poznato da li će prvi čuvar mreže Jan Zomer biti spreman za izazove u Kataru jer je povredio skočni zglob. Pored asa Menhengladbaha Zomera, tu su Gregor Kobel iz Dortmunda, Filip Kon iz Salcburga i Jonas Omlin iz Monpeljea.

Foto: Tanjug/AP

Trenira uz specijalen efekte, Jan Zomer



Međutim, Zomer je juče najnormalnije trenirao, i to sa strob naočarama, što nije promaklo svetskim medijima. Pomenuto pomagalo koristio je i NBA as i zvezda Golden Stejt Voriorsa Stef Kari, kom je to pomoglo da poboljša procenat šuta i poveća broj ubačenih šuteva za tri poena.
Strob naočare ušle su u upotrebu zbog, po mnogima, najvećeg košarkaša svih vremena - Majkla Džordana.

ŠTA SU STROB NAOČARE

 

- Proizvod koji pomaže sportistima da brže reaguju na terenu
- Mogu da kreiraju različite uslove, konkretno da lopta ide brže ili sporije
- Golmanima pomažu da brže donose odluke i da budu koncentrisaniji
- Među prvima ih je koristio slavni košarkaš Majkl Džordan

Ljudi koji su vodili računa o karijeri "njegovog letećeg visočanstva" primetili su da blicevi sevaju u Džordana kad god bi stao na liniju slobodnih bacanja. Zato su najpre simulirali takve situacije u dvorani koristeći stroboskope, koji bi ometali Majkla, a iz te potrebe otkrili su "strob speks", naočare koje su pravile isti efekat.

Proizvode ih Japanci

Amerikanci su s vremenom povukli strob naočare iz proizvodnje, pa su za njihovu distribuciju danas zadužene uglavnom japanske firme. Njihova cena se kreće između 300 i 500 dolara.

Specijalne naočare zasad nisu pomogle Švajcarcima jer su na generalnoj probi uoči Mundijala poraženi od Gane sa 2:0, a selektor Murat Jakin poručio je da će njegovi izabranici biti spremni za početak turnira.

- Morali smo mnogo toga da uzmemo u obzir. Adaptiranje, vrućinu, da odmorimo neke igrače. Rezultat nije bio u prvom planu. Bilo je veoma toplo, igrači se još nisu aklimatizovali, ali bićemo spremni - izjavio je Jakin.
 

Bonus video

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
PRKI

pre 1 godinu

Ovo im neće pomoći jer stvarajunerealno stanje lopte i svega sto je u vidnom polju tako daće golman pre odreagovati no sto treba a lopta će kasnije stići tamo gde je upućena. ČIST PROMAŠAJ je upotrebiti ovo. Živi bili pa videli.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija