• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.11.2022

15:33

BUKARI JE BUDUĆNOST GANE! Kasno uvođenje Zvezdinog fudbalera, skupo koštalo Afrikance! Ronaldo ISPISAO istoriju Svetskih prvenstava!

Tanjug

Fudbal

BUKARI JE BUDUĆNOST GANE! Kasno uvođenje Zvezdinog fudbalera, skupo koštalo Afrikance! Ronaldo ISPISAO istoriju Svetskih prvenstava!

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Portugala savladala je selekciju Gane sa 3:2 (0:0) u prvom kolu H grupe na Svetskom prvenstvu

Kristijano Ronaldo je ispisao novo poglavlje na Mundijalima, dok crnim zvezdama nije pomogla defanzivna igra koju su forsirali tokom većeg dela meča.

Daleko boljih 45 minuta očekivalo se od ovih rivala, koji su do poluvremena uspeli da stvore samo dve prilike.

Imali su ih Portugalci, tačnije Kristijano Ronaldo, ali kapiten bivših evropskih prvaka u oba slučaja nije bio dovoljno fokusiran.

Kod prve situacije, kada je izašao sam ispred Zigija, golman Gane ga je pročitao i odbranio viđen gol, da bi nešto kasnije bivši igrač Mančester junajteda neprecizno šutirao glavom, pošto je nadskočio rivala.

Foto: Tanjug

 

To je sve bilo vredna pomena do odlaska na pauzu, do koje je Portugal držao loptu u nogama, pretio iz retkih poluprilika, međutim, osim Ronaldovih pokušaja „mršavo“ sa njihove strane.

PORTUGAL - GANA 3:2 (0:0)

Stadion: 974. Sudija: Ismael Elfat (SAD). Strelci: Ronaldo 65, Feliks 78, Leoa 80 - Aju 72, Bukari 90. Žuti karton: Pereira, Fernandes - Kudus, A. Aju, Parti, Seidu, Vilijams.

Portugal (4-1-4-1): Kosta – Kanselo, Dijas, Pereira, Gereiro – Neves – Otavio (56. Karvaljo), B. Silva, Fernandes, Žoao Feliks – Ronaldo.

Gana (5-4-1): Ati-Zigi – Seidu (66. Lempti), Amarti, Điku, Salisu (90. Semenjo), Baba – Kudus (76. Bukari), Samed (90. Kjere), Parti, A. Aju (76. DŽ.Aju) – Vilijams.

 

Standings provided by Sofascore

 

Strašan meč viđen je u nastavku! Mreže su mirovale sve do 65. minuta, kada je Salisu neoprezno startovao nad Ronaldom. Kristijano je preuzeo odgovornost, prekrstio se, pogodio i ušao u istoriju Svetskih prvenstava kao prvi igrač koji je na pet mundijala postizao golove, novim je stigao do 118. u blistavoj reprezentativnoj karijeri.

Ipak, samo sedam minuta minuta kasnije, Andre Aju je uspeo da iskoristi jedinu grešku u odbrani Portugalaca i donese izjednačenje Gani.

Uzalud su bila radovanja „crnih zvezda“, jer je to samo razbesnelo Portugalce, koji su „blickrigom“ razbili odbranu afričke selekcije i u kratkom periodu sa dva brza gola srušili sve njihove nade.

Najpre je Žoao Feliks u 78. minutu na asistenciju Bruno Fernandesa postigao drugi gol za Santošev tim, da bi 120 sekundi kasnije i Rafael Leao posle dodavanja fudbalera Mančester junajteda doneo nedostižnih 3:1.

Foto: Tanjug

 

Uvođenje Osmana Bukarija bio je najbolji potez selektora Gane Ota Ada, jer je Zvezdin fudbaler "razbijao" odbranu Portugalaca i uspeo da postigne prvenac u nacionalnom timu.

Posle udarca glavom u 90. minutu smanjio je na 3:2, ali fudbaleri Gane nisu imali snage da izbegnu neuspeh.

Ali imali su kolosalnu šansu za to. U poslednjim sekundama utakmice Ganjani su prokockali "zicer", kada je Kosta bio neoprezan, Injaki Vilijams mu je ukrao loptu, usledio je udarac, međutim, Portugalci su se grčevito branili i odbranili, pa je propala poslednja prilika za izjednačenje!

Foto: Tanjug

 

TOK MEČA

KRAJ MEČA! Portugal je srećno savladao Ganu sa 3:2.

90+5. minut - Žuti karton i za Bruna.

90. minut - Igraće se još devet minuta sudijske nadoknade.

89. minut - GOOOOOOOOOL!!!! Osman Bukari postiže gol za Ganu, prvenac Zvezdinog fudbalera u nacinalnom timu, u pravom trenutku je glavom odreagovao uz šesnaestercu i preciznim udarcem savladao Kostu - 3:2.

88. minut - Trostruka izmena u Portugalu, izašli su Ronaldo, Žoao Feliks i Bernardo Silva, a na terenu su Ramos, Žoao Mario i Palinja.

Foto: Tanjug

Osman Bukari

87. minut - Stali su i fudbaleri Gane, svesni da nemaju više šanse da ugroze prednost protivnika.

80. minut - GOOOOOL!!!! Portugal stiže do trećeg gola i vođstva od 3:1, izgubio je loptu Džordan Aju, Bruno sačekao Leaa, koji je preciznim šutem savladao Zigija za nedostižnu prednost!!

78. minut - GOOOOOOOOOOOOL!!!! Ponovo Portugalci vode, strelac je Žoao Feliks, sjajno je ispratio dodavanje Bruno Fernandesa i stigao do četvrtaog gola u reprezentaciji - 2:1.

76. minut - Fudbaler Zvezde Osman Bukari ulazi na teren umesto asistenta Kudusa, dok kapiten Andre Aju, strelac izjednačujućeg gola ustupa traku Partiju i svoje mesto Džordanu Ajuu.

72.minut - GOOOOOOOOOOOOOOL!!! Gana dolazi do izjednačenja, Andre Aju je strelac, posle asistencije Kudusa koji je po zemlji poslao loptu kapitenu na petercu - 1:1. Idemo ispočetka!

71. minut - Silovit udarac Kudusa ka Kosti, tek drugi na meču, morao je da se pomuči. 

65. minut - GOOOOOOOOOOL!!!! Kristijano Ronaldo pogađa sa bele tačke, vodi Portugal - 1:0.!!! To je 118. gol za kapitena portugalske

62. minut - PENAL za Portugal! Salisu je neoprezno startovao nad Ronaldom! VAR je proveravao situaciju i potvrdio odluku Elfata da dosudi najstrožu kaznu.

57. minut - Preoštar start Sejdua nad Feliksom, sankcionisan je novim žutim kartonom. Pretio mu je i direktan crveni karton, ali mu je Amerikanac oprostio i progledao kroz prste.

Foto: Tanjug

 

56. minut - Otavio je povređen i ustupio je svoje mesto Viliju Karvalju.

55. minut - Kakva šansa za Ganu! Lako su crne zvezde mogle do vođstva iz prvog šuta ka Kosti, Kudus je opalio u punom trku sa distance po lopti, koja je prohujala nekoliko santimetara pored gola. 

50. minut - Sada je "požuteo" i Tomas Parti, treći karton za fudbalere Gane.

48. minut - I Andre Aju se našao u Elfatovoj beležnici, kapiten Gane je oštro startovao na Otavija i požuteo.

Foto: Tanjug

 

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

Završeno je prvo poluvreme u meču Portugal - Gana. Bez golova na stadionu 974.

45. minut - Prvi žuti karton na utakmici za Mohameda Kudusa, fudbaler Majnca je brutalno podignutom nogom startovao na Žoaa Kansela.

43. minut - Kratko je Fernandes odigrao Kanselu, usledio je centaršut, da bi lopta ponovo stigla do defanzivca Sitija koji je ponovo asistirao, ovog puta Otaviju koji je silovito šutirao iznad prečke.

Foto: Tanjug

 

41. minut - Silva je uposlio Ronalda u kontri, koji se oslobodio lažnjakom čuvara, međutim, bio izblokiran, da bi u istoj akciji Gereiro šutirao, lopta se odbila srećno Ronaldo, koji se u gužvi nije snašao i ponovo su ga zaustavili igrači Gane.

40. minut - Ponovo period dosadnije igre na terenu, kao što je bilo u većini meča, izuzimajući dve velike prilike koje je propustio Kristijano Ronaldo.

37. minut - Konačno preti Gana, Kudus je uputio centaršut, a Bruno Fernandes izbacio u korner.

Foto: Tanjug

 

36. minut - Još jedan pokušaj Portugalaca. Tačnije Otavija koji je oprobao udarac sa 20 metara, traljavo po zemlji i pravo u Zigijevo naručje.

35. minut - Bilans u udarcima na gol 5:0 za Portugal, ali je samo jedan išao u okvir Ati-Zigijeve mreže.

33. minut - Novi nalet Portugala, i novi centaršut koji je završen neuspešno kao i prethodni.

31. minut - PORTUGALCIMA PONIŠTEN GOL! Ronaldo je bio u duelu sa Đikuom, nadmudrio ga i zatresao mrežu, ali je prethodno napravio faul u napadu i njegov gol je odmah poništen.

Foto: Tanjug

 

30. minut - Fudbaler Mančester junajteda je slabo centrirao iz slobodnog udarca, ka Nevešu i propala je šansa da se dođe do vođstva.

29. minut - Bruno Fernandes je bio u prodoru, ali ga je zaustavio Samed i Portugalci će dobiti "slobodnjak".

27. minut - Kanselo je uputio ubačaj u kazneni prostor, lopta je sve preletela i otišla na drugu stativu, panično su je igrači Gane izbacili, ona se odbila Žoao Feliksu koji je odmah šutirao, neprecizno daleko pored gola. 

25. minut - Otavio je pokušao da odigra za Bruna Fernandeša, ali ofanzivac Junajteda nije ispratio njegovu nameru i propala je šansa da se ugrozi Ati Zigi.

23. minut - Ništa se specijalno ne dešava na terenu, Gana gleda da što dalje pošalje loptu od svoje polovine, uz povremenu pretnju preko Injakija Vilijamsa koji je potpuno odsečen u napadu.

Foto: Tanjug

 

19. minut - Trenutni posed lopte je 75:25 u koristi bivšeg šampiona Evrope, apsolutna dominacija na terenu.

17. minut - Kanselov centaršut lako je "očistila" odbrana selekcije koju sa klupe predvodi legendarni Oto Ado.

15. minut - Malo je nedostajalo da i Gana zapreti, ipak, prebrz pas je upućen ka Injaki Vilijamsu i napadač Bilbaa nije uspeo da stigne loptu.

Foto: Tanjug

 

13. minut - Novi centaršut sa boka od strane opasnosg Gereira, međutim, ponovo je odbrana Gane izbila u korner. U nastavku akcije, ponovo je Gereiro centrirao, Ronaldo nadskočio Salisua, ali je njegov udarac glavom bio neprecizan. Portugal sve opasniji, "crne zvezde" se brane svim silama.

10. minut - Kakva šansa za Portugalce, Samed je očajno reagovao, Ronaldo izbio pred Ati Zigija, ali je golman afričke selekcije bio brži i u poslednjem trenutku intervenisao ispred Kristijana.

Foto: Tanjug

 

7. minut - Navijači Gane se sjajno zabavljaju na tribinama stadiona 974.

Foto: Tanjug

 

6. minut - Portugal drži loptu u nogama i kontroliše meč. Sada je Feliks bio u prodoru, ušao u šesnaesterac, ali ga je zaustavio Parti i otklonio potencijalnu opasnost.

4. minut - Gereiro je pokušao da probije pored Seidua po boku, ali je izborio samo korner. Isti je izveo Gereiro, loptu zahvatio Otavio iz prve i šutirao kraj Ati-Zigijevog gola.

Foto: Tanjug

 

2. minut - Prvi prekršaj na utakmici, napravio je Ronaldo, lopta pripada Gani.

1. minut - Utakmica je počela.

16.58 - Pravdu u današnjem okršaju deli Amerikanac Ismael Elfat.

Foto: Tanjug

 

16.54 - Akteri su na terenu, utakmica uskoro počinje.

16.48 - Portugalci su sedam puta učestvovali na Mundijalima, a najbolji rezultat postigli su na debitantskom nastupu 1966. osvojivši treće mesto u Engleskoj.

16.45 - Selekcija Gane je četiri puta osvajala Kupa afričkih nacija, bilo je to 1963, 1965, 1978 i 1982. godine.

Foto: Tanjug

 

Na Svetskom prvenstvu najveći uspeh ostvarila je 2010. godine u Južnoj Africi plasmanom u četvrtfinale, gde ih je posle penala eliminisao Urugvaj sa 4:2 (1:1).

16.43 - U grupi H su još Urugvaj i Južna Koreja, koji su u premijernom meču prvog kola remizirali bez golova.

16.31 - Rekosmo već da su Portugal i Gana imali duel, takođe, u prvom kolu, Mundijala u Brazilu 2014. godine, kada su slavili sa 2:1.

Foto: Tanjug

 

Poveli su Portugalci golom Boje, dok je izjednačenje afričkoj selekciji doneo Asamoa Đan. Gol odluke za konačan rezultat postigao je, ko drugi, nego Kristijano Ronaldo u 80. minutu.

16.26 - Izašle su postave današnjih rivala. Selektor Portugala Santoš kreće ofanzivno, sa Brunom, Feliksom i Ronaldom od početka, dok je njegov kolega sa klupe Gane Oto Ado na to uzvratio čvrstom defanzivom.

 

 

Crne zvezde će u startnoj jedanasetorici imati petoricu defanzivaca, dok je najistureniji napadač Bilbaa Injaki Vilijams. 

 

 

16.10 - Dobar dan i dobrodošli na blog Informera posvećen meču prvog kola grupe H, između Portugala i Gane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzionerj

pre 1 godinu

Nisam nikakav stručnjak ali Ronaldo ništa naročito nije prikazao a to je kada se okači zvono uvek ostaje zvonara.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija