• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

05.02.2023

10:53

FIFA I UEFA IZGUBILE STRPLJENJE! Zaustavljen priliv NOVCA u FSS jer nisu održani izbori

Predrag Milosavljević

Fudbal

FIFA I UEFA IZGUBILE STRPLJENJE! Zaustavljen priliv NOVCA u FSS jer nisu održani izbori

Podeli vest

Fudbalski savez Srbije dve godine nije u stanju da izabere novog predsednika, što će nas skupo koštati

Svetska fudbalska federacija (FIFA) i Evropska fudbalska unija (UEFA) stopirale su sva sredstva usmerena ka FSS i sve projekte koji uključuju finansijsku pomoć našem savezu, jer nisu održani izbori.

To se, međutim, ne odnosi na premiju od učešća na Mundijala u Kataru, koja je iznosila devet miliona dolara.

FSS dve godine nema predsednika

FSS dve godine nije u stanju da izabere novo rukovodstvo i predsednika. Funkcija predsednika srpske kuće fudbala upražnjena je od ostavke Slaviše Kokeze, koji je Savez napustio 22. marta 2021. godine. Kako je Informer već objavio FIFA fudbala planira da do kraja meseca postavi prinudnu upravu na Terazije 35 jer FSS ne može da odabere fudbalsko rukovodstvo.

Savez su od odlaska Kokeze vodili Marko Pantelić, koji je kratko obavljao funkciju zamenika predsednika, a zatim i Nenad Bjeković, kojem je propao pokušaj da postane predsednik. Prema rečima izvora Informera, FIFA će privremenu upravu sačiniti od ljudi iz Srbije, ali njihova imena još nisu poznata. Postavljanje privremenog veća automatski će značiti obustavljanje aktivnosti svih funkcionera kao što su vršilac dužnosti predsednika, generalnog sekretar, potpredsednika i kompletnog Izvršnog odbora, dok će sportski sektor nastaviti nesmetano da radi.
 

Fudbal bez politike

Foto: Predrag Milosavljević

Nenad Bjeković

Cilj privremenih organa biće da FSS očisti od političkih funkcionera i da donese novi Statut koji će sadržati konkretne parametre za izbor novog predsednika. Na funkcijama u regionalnim savezima i na nižim nivoima upravljanja ima dosta političkih kadrova, što nije u skladu sa bazičnim pravilom FIFA koje zabranjuje mešanje politike u sport. 

Sa privremenim merama će FSS dobro proći, jer je najgora kazna potpuna suspenzija saveza. To se nedavno desilo FS Indije, koji je bio u sličnoj situaciji kao FSS i 18 meseci nije uspeo da izabere rukovodstvo. Visoki sud Indije u maju prošle godine raspustio je FS Indije i imenovao tročlano veće jer je FS Indije probio rok od 18 meseci za sprovođenje izbora. Nakon svih pokušaja da se situacija reši, FIFA je na kraju suspendovala Indijce.
 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija