• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.03.2022

21:30

BERLIN NAŠAO ZAMENU ZA RUSKI GAS - IZ KATARA! Sad još da Nemcima objasne kako misle da ga dopreme... Ove godine moraju da ga traže od Moskve!

Amiri Diwan/AP

Fudbal

BERLIN NAŠAO ZAMENU ZA RUSKI GAS - IZ KATARA! Sad još da Nemcima objasne kako misle da ga dopreme... Ove godine moraju da ga traže od Moskve!

Podeli vest

Nemački ministar ekonomije Robert Habek boravio je u Dohi gde je razgovarao o jačanju nemačke energetske bezbednosti nakon što je Rusija započela vojne operacije u Ukrajini. Dve strane su se dogovorile o dugoročnom partnerstvu u snabdevanju gasom.

Nemačka i Katar su se dogovorili o dugoročnom energetskom partnerstvu kako bi pomogli u smanjenju oslanjanja na ruski gas tokom invazije na Ukrajinu, izjavio je danas nemački ministar ekonomije Robert Habek.

Habek, koji boravi u poseti dve zemlje u Arapskom zalivu, sastao se u Dohi sa katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom al-Tanijem.

- Dan je razvio snažnu dinamiku - rekao je Habek, dodajući da je emir obećao više podrške nego što je Nemačka očekivala.

- Iako će nam ruski gas možda biti potreban ove godine, u budućnosti to više neće biti tako. I ovo je samo početak - rekao je Habek.

Katar je jedan od tri najveća izvoznika tečnog prirodnog gasa.

Habekovo putovanje se nastavlja u Ujedinjene Arapske Emirate, koji se ponovo pozicioniraju kao čvorište za zeleni vodonik.

UAE bi takođe mogli pomoći Nemačkoj da ispuni svoj dugoročni cilj prelaska na čistije izvore energije. Nemačka istražuje načine da diverzifikuje svoje izvore prirodnog gasa u pokušaju da učini zemlju manje zavisnom od Rusije.

Međutim, za razliku od Sjedinjenih Država — koje su zabranile izvoz ruske nafte, Nemačka kaže da će joj trebati nekoliko meseci, ako ne i duže, da diverzifikuje svoje snabdevanje.

Berlin je već suspendovao dozvolu za rad za novi gasovod Severni tok 2, koji je trebalo da isporučuje Nemačkoj ruski prirodni gas ispod Baltičkog mora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Janko

pre 2 godine

Da postigli su dogovor..ali šta su morali da prodaju kralju? Pa nisu Arapi više naivni..! Koliko akcija od mercedesa ima kraljevska porodica u Dohi..?..17%...na promet giganta to je..? Koliko akcija od Dojče banke ima kraljevska porodica u Dohi....25%...na dividentu..?..to je..? Koliko ima na Bayer..fabriku lekova u Leverkuzenu...23.7%... Kleko je Švabo po 4X...a kleknuće i Špancima za luku na jugu Španije ...i to da im uši utrnu od šamaranja. Misle sad mladi arapi i crnci malo rade za 9.98€ na sat..a ukrajinke i ukrajinci sa plavim očima za 14€ na sat pa izvućiće malo extra lovu.. Pratite uskoro upliv arapskog kapitala iz Ismail banke ili Doha banke u EU.. Ode EU u debeli minus...klecaju kolena..malo od Putina malo od Arapa..a Ameri polako klize u zaborav..

pc

pre 2 godine

Lepo, lepo, a da li ste razmišljali i o zatvaranju tržišta? Očito da ćete morati jer taj gas će biti skuplji od kineskog za 40%, a ako se napravi gasovod u Pakistan i Indiju i tamo će biti jeftiniji od EU. Kako ćete parirati sa cenama sa tolikom cenom energije?

Dule

pre 2 godine

То није спорно, Немци могу део руског гаса да замене катарским. Међутим, треба прво да направе флоту танкера за његов превоз као и одговарајуће лучке терминале, а онда да подигну цену својим индустријским производима пошто је катарски гас скупљи од руског. Кина ће добити прилику да прошири своје учешће у светском извозу на рачун Немачке, а Немцима ће опасти стандард због повећаних трошкова за грејање и електричну енергију. Руси неће бити на губитку јер ће повећати испоруке гаса Кини којој ће гас бити потребан за повећање индустријске производње. Кад се подвуче црта, на добитку су Кина и Катар, на губитку Немци, а остатак света на свом.

Jovan Radovic

pre 2 godine

U Solunu dinar somun. Al do Soluna sto somuna, pa ti vidi dali se isplati. Skuplja pita od tepsije.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija