• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.06.2015

17:59

PAO DOGOVOR Opstaje ABA liga, bez posledica po reprezentacije

Košarka

PAO DOGOVOR Opstaje ABA liga, bez posledica po reprezentacije

Podeli vest

Na sastanku košarkaških klubova i nacionalnih saveza zemalja bivše Jugoslavije pronađen način da regionalna ABA liga opstane

Na sastanku košarkaških klubova i nacionalnih saveza zemalja bivše Jugoslavije u Zagrebu postignut je dogovor, jer je pronađen način da regionalna ABA liga opstane, bez posledica po reprezentacije šest država, koje su se sve osim Crne Gore kvalifikovale za predstojeće Evropsko prvenstvo.

"Orlovi" mogu da odahnu!

Dogovoren je jedan od ključnih zahteva FIBA, da klubovi budu vlasnici 100 odsto deonica ABA lige. Organizacija će biti u skladu sa pravilima FIBA, ali će menadžment biti stari. 

Predstavnici svih strana poslali su u FIBA dopis u kojem potvrđuju da je postignut dogovor o novoj vlasničkoj strukturi lige koja je u skladu sa statutom svetske košarkaške federacije.

Klubovi će imati 80 odsto vlasničkih i upravljačkih prava, dok će šest fizičkih lica raspolagati sa preostalih 20 odsto, a fizička lica će imati rok od tri godine da potpuno izađu iz vlasništva.

Takođe, umesto 14 kao do sada učestvovaće 12 klubova. 

Sedište ABA u Zagrebu

Sedište nove ABA lige biće u Zagrebu. Liga će imati predsednika i dvojicu potpredsednika, koji će se menjati svake godine, a u prvoj sezoni predsednik će biti Dragan Bokan iz Budućnosti. 
Klubovi, kao vlasnici ABA lige, odrediće direktora "ABA Sidro d.o.o", a on će imenovati operativce koji će se brinuti o samom takmičenju, sudijama, marketingu. Nadzorni organ brojaće pet članova,  četvoricu će delegirati najbolje plasirani klubovi iz prethodne sezone, a jednog fizička lica.

Podsećanja radi, FIBA je zatražila promenu upravljanja Jadranskom ligom kako bi klubovi i nacionalni savezi dobili šira ovlašćenja. Zapretila je zemljama učesnicama ABA lige izbacivanjem reprezentacija iz međunarodnih takmičenja ukoliko se ne reši vlasnička struktura Jadranske lige ili ako priznaju postojeće takmičenje.

 

Pošto nisu želeli da reprezentaciju dovedu u tešku situaciju srpski klubovi su dali reč KSS da naredne sezone neće igrati nepriznato takmičenje. Na sastanku prošle nedelje uputili su poziv drugim Savezima i klubovima regiona, da zajednoičkim snagama dođu do rešenje, u  čemu su na kraju i uspeli.  

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojša Čović rekao je da mu je drago što su prevaziđeni nesporazumi sa prethodnih sastanaka u Beogradu i Ljubljani.

- Od danas imamo ABA ligu kao poseban pravni entitet, registrovan kao javno trgovačko preduzeće. Novoformirana liga biće pravni, ekonomski i sportski naslednik stare ABA lige, kojoj je FIBA uskratila priznanje. Takva liga može da unajmi preduzeće koje će njom upravljati, a naša namera je da to pravo ustupimo 'ABA Sidru' na 1+1+1 godinu - rekao je Čović.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vlade

pre 8 godina

Ovo nece proci kod Fibe!Ovi smislili da predju Fibu,al kolko sutra ce im stici instrukcije.Cuj,Lisac direktor Lige!Joj sta ce Fiba da im radi,ima dusu da im vadi...

milan

pre 8 godina

FIBA je ozbiljna organizacija koju resektuje i NBA,ovi se igraju svi su imali sitne interese pa ne znaju kako dalje.Resice FIBA.IZBACICE NAS SA SVETSKOG .ONI TO I CEKAJU DA DRUGI RESE NJIHOVE PROBLEME.BANKE NEMAJU.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija