• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

25.10.2016

17:30

VESIĆ: F4 Evrolige velika pobeda Beograda! Stadioni Zvezde i Partizana su zaštićeni!

Košarka

VESIĆ: F4 Evrolige velika pobeda Beograda! Stadioni Zvezde i Partizana su zaštićeni!

Podeli vest

Gradski menadžer Goran Vesić otkrio je kako je došlo do toga da Beograd organizuje fajnal-for Evrolige 2018. godine, a govorio je i o stadionima i dvoranama u srpskoj prestonici

Gradonačelnik Siniša Mali i prvi čovek Evrolige Đordi Bertome potpisaće u sredu ugovor o organizaciji F4 Evrolige 2018. godine.

Priča o organizaciji je počela u aprilu 2014. kada je prvi čovek ULEB-a Đordi Bertomeu bio gost na završnom turniru ABA lige. Na ručku koji je organizovan u njegovu čast, a na kome smo bili prisutni gradonačelnik Siniša Mali i ja pokrenuta je tema oko moguće organizacije završnog turnira Evrolige u Beogradu. Tada nam je Bertomeu rekao da bi Evroligi bila čast da organizuje turnir u Beogradu, ali da postoji više gradova koji su se već prijavili kao što su Berlin, Helsinki i Istanbul te da ćemo morati da sačekamo nekoliko godina, ukoliko ispunimo sve uslove. Nekoliko dana kasnije uputili smo zvanično pismo grada i tako je Beograd, prvi put, formalno postao kandidat - rekao je Vesić i potom otkrio ko je najzaslužniji za ovaj uspeh.

Organizacijom velikih sportskih takmičenja pružamo priliku našem narodu da uživo gleda najveća sportska imena što pripada Beogradu kao metropoli i Srbiji kao evropskoj zemlji

Goran Vesić, gradski menadžer

On je potom istakao značaj toga što će Beograd biti domaćin najboljim evropskim timovima.

Prvi razlog zbog čega sve ovo radimo je da svako veliko sportsko takmičenje povećava interesovanje mladih ljudi za sport i prava je promocija sportskih vrednosti. Drugi razlog je što je svako sportsko takmičenje pozitivna promocija Beograda i Srbije u svetu. Treći razlog je taj što svako sportsko takmičenje kao posledicu ima da se dodatno ulaže u sportske objekte što je od velikog značaja za razvoj sporta i poslednji razlog je to što svako veliko sportsko takmičenje predstavlja prihod za Beograd jer kada se uzme broj takmičara, sportskih funkcionera, sudija, novinara kao i navijača koji prate reprezentacije pa se tome doda koliko dana ostaju u Beogradu, a sve se to pomnoži sa 300 evra koliko prosečno stranac dnevno troši u našem gradu jasno je da mi kao grad na organizaciji svakog velikog takmičenja zaradimo - rekao je Vesić i dodao:

- I na kraju, mada to nije najmanje važno organizacijom velikih sportskih takmičenja pružamo priliku našem narodu da uživo gleda najveća sportska imena što pripada Beogradu kao metropoli i Srbiji kao evropskoj zemlji.

Tanjug

Gradski menadžer se potom osvrnuo i na rekonstrukciju pojedinih sportskih objekata.

Mi smo upravo završili projekat rekonstrukcije dvorane “Aleksandar Nikolić” odnosno bivšeg "Pionira" čiji kapacitet sada šest hiljada sedećih mesta i u kojoj se godišnje održi 70-80 sportskih dogadjaja. Zato smo završili projekat rekonstrukcije dvorane “Aleksandar Nikolić” posle koje bi ova dvorana imala 9.400 sedećih mesta i ispunjavala sve uslove za održavanje velikih sportskih takmičenja. Ta rekonstrukcija biće nam uslov da dobije svetsko prvenstvo u košarci 2023, jer osim Arene tražiće se još jedna dvorana koja ima preko devet hiljada mesta. Tokom rekonstrukcije zamenićemo sva postojeća sedišta, uradićemo dodatni nivo u “parteru B” i “parteru 4”, postavićemo semafor na sredini i staviti nove teleskopske tribine. Dakle, rekonstrukcija će se raditi u okviru postojeće dvorane i koštaće oko 1,5 miliona evra. Naravno, urediće se prilazi dvorani, a ispred službenog ulaza biće uređen trg sa bistom profesora Aleksandra Nikolića po kome dvorana i nosi ime.

Tanjug

Tema su bili i fudbalski stadioni u Beogradu, pre svega "Rajko Mitić", kao i objekat u Humskoj.

Prvi put o ovome pričam u javnosti, ali usvajanjem Generalnog urbanističkog plana grada Beograda zaštitili smo komplekse stadiona Crvene zvezde i Partizana kako bi na njima bila predviđena samo sportska namena. Naime, na kompleksima ova dva stadiona uveli smo “javnu sportsku namenu” i tako zaštitili ovu zemlju od onih koji su imali ideju da tu grade svašta što nema veze sa sportom. To nije bilo lako jer su neki tajkuni koji su se poslednjih decenija na razne načine našli na ovom zemljištu, posebno Zvezdinom, veoma snažno lobirali da se sa čitavog ili dela kompleksa isključi sportska i predvidi komercijalna namena, a za to su imali saveznike čak u nekim strukturama u gradu, ali smo uspeli da se odbranimo - istakao je Vesić, i nastavio:

O Nacionalnom stadionu

Tema je bila i izgradnja Nacionalnog stadiona:
- Grad je već ponudio Fudbalskom savezu Srbije više lokacija za izgradnju nacionalnog stadiona i koliko mi je poznato njima se najviše svidela lokacija u Zemunu. Grad će potpuno sarađivati sa Fudbalskim savezom Srbije u realizaciji ovog projekta. Moram da istaknem da imamo zaista sjajnu saradnju sa Fudbalskim savezom i predsednikom Slavišom Kokezom. Ona se ogleda na tome da se trenažni centar Fudbalskog saveza Beograda nalazi na Adi Ciganliji, a radimo zajednički na tome da se na Novom Beogradu izgradi administrativna zgrada FSS.

- Dakle, stadioni Zvezde i Partizana i zemlja koja se nalazi oko njih mogu da se koriste samo za namenu u funkciji sporta. Na taj način smo omogučili ovim klubovima da reše imovinsko-pravne odnose na zemljištu na kome se nalaze i da potom pronađu investitore sa kojima bi rekonstruisali postojeće ili gradili nove stadione. Ostavili smo i mogućnost da kao grad na kompleksima ova dva stadiona proglasimo “javni interes u sportu” i tako potpuno zaštitimo ove komplekse. Izgradnjom novih stadiona u okviru kojih mogu da imaju komercijalne sadržaje, ali samo ako su u funkciji sporta, kako kaže Zakon o sportu, ovi klubovi će moći sebi da obezbede dodatne prihode. Dakle, grad je stvorio osnovu da Zvezda i Partizan reše problem svojih starih stadiona na kojima za koju godinu neće moći da igraju evropske utakmice u na njima je da iskoriste tu šansu i da urade nove objekte ili bar rekonstruišu postojeće. I još važnije, zaštitili smo ove klubove od otimanja tajkuna - istakao je Vesić.

Dotakao se i stadiona OFK Beograda na Karaburmi, koji je već nekoliko godina pravo ruglo.

- Javnosti je najzanimljiviji stadion OFK Beograda koji je u vlasništvu grada. Grad nema nikakav interes da ima stadion u vlasništvu i već mesecima uređujemo imovinsko-pravne odnose na ovom stadionu kako bi ga ponudili na prodaju. Ono što je sigurno, na mestu stadiona OFK Beograda može da bude samo sportski objekat odnosno fudbalski stadion i ništa drugo jer tako je predviđeno urbanističkim planovima. Dakle, ako neko kupi taj stadion moći će da ga renovira ili izgradi novi u skladu sa Zakonom o sportu koji govori o statusu sportskih objekata.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija