• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Facebook

31.08.2018

20:42

(FOTO) LEGENDA O LEGENDAMA! Evo kako Dino Rađa priča o Dudi Ivkoviću, Profesoru Nikoliću i Kreši Ćosiću!

Košarka

(FOTO) LEGENDA O LEGENDAMA! Evo kako Dino Rađa priča o Dudi Ivkoviću, Profesoru Nikoliću i Kreši Ćosiću!

Podeli vest

Legendarni košarkaš Dino Rađa oduševio je svoje fanove na fejsbuku kratkim pričama o trojici velikana jugoslovenske košarke

Rađa je u tri objave napisao ode Krešimiru Ćosiću, Dudi Ivkoviću i profesoru Aci Nikoliću, koje su se toliko dopale njegovim fanovima, da su mu poručili da - napiše knjigu!

Dino je najpre, pored ostalog, ovako pisao o Krešimiru Ćosiću:

- Krešo Ćosić. Čovek ispred svog vremena. Prvi moj susret s njim nije bio na terenu. Došao je za trenera u Split sezonu 83/84 i dosta puta sam ostajao na treningu da gledam kako maltretira Sobina i ekipu. Dosta stvari koje je radio nisam nikad video pre. Njegov pogled unapred je bio neverovatan. Sa 18 godina je uvalio Divca u reprezentaciju. Sa 19 Tonija, Đorđevića i mene. I ne samo da smo bili u ekipi nego smo i igrali. Prvi moj nastup je Atina '87. Igrao sam više-manje samo one slabe utakmice. U borbi za bronzu protiv Španaca nisam igrao, ali kako su svi visoki imali po 4 faula desetak minuta pre kraja, pošalje mene Krešo na zagrevanje. Kad su ispali Stojko i Radovanović, pogleda on mene ispod koša, pa na klupu prema Grboviću, koji je bio jako krilo. Vidim ja da neće biti ništa od mog ulaska i jednostavno krenem sam na izmenu. Prolazim Kreši iza leđa i on se okrene i pita "gde ćeš ti". Da igram, gde ću. Stvarno oces da igraš? Naravno. Ajde onda. Baš tako je išla konverzacija. Tako da su poslednjih 4-5 minuta na terenu bili Divac, Đorđević, Toni i ja. Klinci bez brade i uspeli da uzmu medalju. Krešo je definitivno udario temelje one slavne generacije i napravio bezbolnu smenu. 

Osvrnuo se Rađa i na Dušana Ivkovića i njegov nemerljiv doprinos jugoslovenskoj košarci.

Duda Ivković. Respekt. Još jedan od kojeg sam mnogo toga naučio. Nakon Kreše dobija u ruke reprezentaciju punu talenta i vrhunski slaže kockice. Koliko god neko mislio da je lako bilo, daj loptu u ruke Draženu, Toniju, Vladi ili Dinu i sve je rešeno, toliko sve to treba uhodati. Te 4 godine kombinacija klupskih trenera i njega je sve nas izbacila u orbitu. Pripreme su trajale od 3-5 meseci. Da, da. Olimpijada Seul '88, prvi dan priprema je bio dan nakon finala plej-ofa 8.5. a povratak s iste 3.10. Trening sutradan u 10. Pa danas kazu da su umorni i ne mogu da igraju. Svakako kod Dude je bila disciplina i niko nije bio zvezda. Svaki pokušaj bi odmah u korenu bio zaustavljen. Isto je vikao na Dražena i na poslednjeg u nizu. Kasnije smo se sretali preko klubova, protivnički i bilo je tu svega, ali uvek respekt. Fala za sve Duda!

I za kraj ovog zanimljivog osvrta na karijeru - profesor Aleksandar Nikolić.

Sad malo o ljudima s kojima sam manje radio, ali su imali uticaja na moju karijeru. Profesor Aca Nikolić. 
Ko je Aca Nikolić? Po meni, ključna figura košarke na ovim prostorima. Čovek koji je odgojio plejadu vrhunskih trenera, genije neslućenih razmera, uporan na detaljima, čovek nakon čijih treninga boli glava, a ne noge. 
Profa je dolazio u Split nekoliko puta godišnje, na ispomoc Boži. Ispričaću dva momenta da shvatite njegovu genijalnost i viziju. 
Prva priča: 
Treniramo 5 na 5 na jednom košu. Kaže Profa u jednom trenutku "stop". Mi po inerciji napravimo po neki korak, a on će nama. Ne, ne, ne. Ti su bio tu, ti tamo, ti onamo, ti si stajao ovako, a ti onako i tako svih 10. U milimetar. I onda. Ovako je trebalo i pomiče nas ko šahovske figure. Ugao bloka pod 90, a ne 68 stepeni i tako dalje do najsitnijeg detalja...




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija