• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.06.2019

13:01

(VIDEO) AMERI SE KLANJAJU NAŠOJ REPREZENTACIJI! Zaboravite Džordanove Bulse, Lebrona Džejmsa i Voriorse - Divac i kompanija su promenili košarku!

Košarka

(VIDEO) AMERI SE KLANJAJU NAŠOJ REPREZENTACIJI! Zaboravite Džordanove Bulse, Lebrona Džejmsa i Voriorse - Divac i kompanija su promenili košarku!

Podeli vest

Košarkaša reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država godinama, čak decenijama važi za najveću silu u igri pod obručima kada se nađu na nekom velikom takmičenju. Ipak, popularni "drim tim" svestan je koliko zapravo duguje jugoslovenskoj košarci koja ih je naterala da se promene

Mnogi se sećaju čuvenog Svetskog prvenstva 2002. godine u Indijanapolisu i pobede naše reprezentacija na "njihovom terenu". Trijumf koji se smatra jednim, ako ne i najvećim u istoriji jugoslovenske košarke. Pobeda od 81:78 u četvrtfinalu nad SAD-om značila je da postoji lek i za popularni "drim tim".

NBA SVET U ŠOKU! Zbog vere odbio 10 miliona i završio karijeru!

Jedan od najpoznatijih magazina na svetu, "Rolling Stone" podsetio je nedavno na čari koje je imala naša reprezentacija. Amerikanci su izrazili zahvalnost Jugoslaviji koja im je pokazala put kojim treba da se ide.

U tekstu posvećenom našim košarkašima koji su činili čuda krajem i početkom 21. veka posebna pažnja posvećena je Olimpijskim igrama 1992. godine koje su se održavale za vreme rata na prosturu bivše Jugoslavije. U Barseloni se tada nije pojavila naša selekcija jer joj je usled stanja u državi bilo zabranjeno da nastupa u kolektivnim sportovima (fudbal, košarka, rukomet...) pa su samo individualni sportisti dobili mogućnost da se pojave u Španiji i to pod zastavom "nezavnisnog tima".

Foto: printscreen

Tada je probleme Amerima zadala Hrvatska, koja je igrala sa njima u borbi za zlato. Ono što je nateralo Amerikance na razmišljanje jeste pitanje "Šta bi se desilo da je ta selekcija ostala na okupu narednih godina?", gde bi bio kraj dominaciji evropske košarkaške sile.

- Zaboravite Džordanove Bulse, zaboravite San Antonio Spurse, Lebrona Džejmsa i Voriorse. Jugoslavija je napravila ovu igru modernom kakva je danas - stoji u tekstu "Rolling Stonea".

VRTI SE U GLAVI OD NOVCA! Orlando spreman da Crnogorcu da DŽAK PARA!

Podsećaju na to koliko je igra jugoslovenske selekcije zajedno sa Tonijem Kukočem, Vlade Divcem, Draženom Petrovićem bila jedan spoj individualnog, ali i timskog kvaliteta. Upravo ono što je nedostajalo njihovom "drim timu". Amerikanci smatraju da je period od 1980. do 1990. godine pa do kraja 20. veka obeležen dominacijom balkanske košarke te da su današnje NBA ekipe pokupile mnogo pozitivnih stvari upravo od njih.

Shvatili su da se na našem podneblju kriju nebrušeni talenti, da je Evropa mesto odakle treba "skupljati" igrače i od njih praviti superstarove kakvi su Dirk Novicki, Peđa Stojaković, Dražen Petrović, pa zašto ne reći i Nikola Jokić.

Ma kako to nekome zvučalo Ameri osećaju da mnogo duguju našoj košarci. Znaju od koga će strahovati i ovog leta u Kini. Nema sumnje da će im se u glavi vrteti film nekih davnih dana i da će posebnu pažnju posvetiti upravo selekciji Srbije.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Planeta

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija