• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kristina Maksimović

15.04.2022

20:37

DUŠAN RISTIĆ ZA INFORMER.RS! Progovorio o TEŠKOM periodu u Zvezdi i Nikoli Jokiću: On je najbolji košarkaš na svetu! (VIDEO)

informer

Košarka

DUŠAN RISTIĆ ZA INFORMER.RS! Progovorio o TEŠKOM periodu u Zvezdi i Nikoli Jokiću: On je najbolji košarkaš na svetu! (VIDEO)

Podeli vest

Srpski košarkaš Dušan Ristić briljira ove sezone u ACB ligi, a svoju šansu dobio je i u dresu reprezentacije

Izuzetnu sezonu iza sebe ima Dušan Ristić! Srpski centar dobio je šansu u dresu Fuenlabrade i iskoristio je na najbolji mogući način, te je tokom aktuelne takmičarske godine stekao status i standardnog reprezentativca Srbije.

U Zvezdi nisam pokazao sve što umem

Ipak, njegov put nije bio lak budući da je dva puta prolazio period adaptacije po odlasku u Ameriku i po povratku iz tamošnje koledž košarke. Nakon koledža Ristić se vratio u Crvenu zvezdu gde je sarađivao sa Milanom Tomićem, ali tokom boravka na Malom Kalemegdanu nije dobio previše prilike. On je u razgovoru sa za Informer.rs sa Kristinom Maksimović priznao da nije bio zadovoljan svojim igrama u crveno-belom dresu te da je napravio korak nazad kako bi se vratio na pravi put. 

- Posle četiri godine sam se vratio u Srbiju, bilo mi je baš drago da sam sa porodicom i drugarima. To je fenomenalan period, mnogo mi je to značilo. Što se košarkaškog dela tiče, to je moja prva profesionalna godina. Sigurno da sam očekivao veću ulogu, ali je postojao period adaptacije na evropsku košarku - kazao je Ristić i prisetio se Amerike.

Foto: Starsportphoto

Dušan Ristić

-  Slično mi je bilo i prve godine u Americi kada sam se prilagođavao na njihov sistem. Možda zvuči prosto, kada se navikneš na sistem potrebno je da se adaptiraš na drugi. Smatram da u Zvezdi nisam pokazao sve što umem, a pored toga nisam dobio pravu priliku - košarkaški dosta nedorečeno. Otišao sam posle prve godine u Astanu, tada sam pokazao svoj kvalitet. Dobio sam dosta slobode i minuta, to mi je mnogo značilo za dalje. Povratio sam samopouzdanje, nisam krivio nikoga sem sebe za loše vreme u Zvezdi. Pitao sam se šta je ono što mogu da uradim da se vratim na pravi kolosek. Astana jeste stepenik niže da bih se vratio na pravi nivo - objasnio je srpski centar. 

Bez obzira na sve, Ristić nije "zatvorio vrata" Crvenoj zvezdi i spreman je da se, ukoliko se jednog dana ukaže prilika, vrati na Mali Kalemegdan i ponovo obuče crveno-beli dres. 

- Ja sam sa Zvezdom potpisao trogodišnji ugovor, bio sam na pozajmici u Astani i Breši, ali sam uvek imao želju da se vratim i pokažem sebe u najboljem svetlu. Ipak, u sportu stvari ne zavise samo od igrača već i od drugih faktora. Nije došlo tada do mog povratka, sada sam u Španiji i ovde mi je sjajno, ali potajno razmišljam o Crvenoj zvezdi. Drago bi mi bilo da se ponovo vratim i ponovo obučem dres, ali je nezahvalno sada pričati o tome - pojasnio je centar Fuenlabrade. 

 

O Nikoli Jokiću

Za razliku od njega, svoj put u NBA ligi izgradio je Nikola Jokić, koji po rečima Dušana Ristića pokazuje da nije potrebno biti atleta i tipičan kroj igrača da bi napravio uspeh. 

- Mi smo iz istog regiona, ali on je relativno kasno došao u fokus javnosti. Uveliko smo bili juniori kada je iz Vojvodine prešao u Megu, tek tada je napravio bum. Kako se pojavio na većoj sceni tako je nastavio da raste, a danas možemo da pričamo o najboljem košarkašu na svetu. Njegov primer uspeha je nezabeležen u istoriji košarke. Atipičan, ali pozitivan primer za svu decu koja u tim ranijim danima nisu na lestvici koju su očekivali. On je primer da može i kasnije da se dostigne nivo. Nije se uklapao u kalupe, Nikola je otišao sa drugačijim stilom, totalno je atipičan, a tamo je dokazao da je naša škola kvalitetna i da može da bude uspešna - rekao je Ristić o Nikoli Jokiću. 

Reprezentacija

Tokom sezone Ristić je dobijao pozive selektora Svetislava Pešića i na okupljanjima reprezentacije pokazao da Srbija može da računa na njega budući da je doprineo u velikim pobedama Orlova u kvalifikacijama. 

- Igrati za reprezentaciju je vrhunac karijere jednog sportiste. Ove godine sam prvi put dobio šansu u novembarskom i februarskom prostoru. Fenomenalno iskustvo, mnogo mi je to značilo za samopouzdanje, igrao sam i bolje kada sam se vratio u klub. Imao sam priliku da za to kratko vreme učim od selektora Svetislava Pešića. Na njega ne treba trošiti reči, preiskusan trener i prava enciklopedija. To iskustvo mi je mnogo značilo i uvek ću se odazivati na pozive reprezentacije - jasan je bio Ristić, ali svestan da je konfuzija na relaciji FIBA - Evroliga uticala na to da brojni vrhunski igrači ne dobiju priliku da nastupaju u dresu reprezentacije! 

Foto: Starsportphoto

 

- Dosta konfuzije vlada oko usklađivanja rasporeda. Evroliga i FIBA imaju drugačije filozofije, neki to zovu rat. Uticalo je to na Srbiju koja ima dosta igrača na nivou Evrolige i neki od naših najboljih igrača nisu mogli da učestvuju. Ipak, to je pružilo šansu košarkašima poput mene, ali da bi pokazali našu najbolju igru potrebno je da su svi tu. Meni je, igrom slučaja, to mnogo značilo i bilo mi je drago što sam doprineo na pobedama - iskren je bio reprezentativac Srbije. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20