• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.06.2022

13:17

DIREKTOR ABA LIGE TVRDI: Hrvati nisu pomenuli istupanje! Imamo najbolje sudije u Evropi!

Starsportphoto

Košarka

DIREKTOR ABA LIGE TVRDI: Hrvati nisu pomenuli istupanje! Imamo najbolje sudije u Evropi!

Podeli vest

Sportski direktor ABA lige Milija Vojinović rezimirao je završenu sezonu u regionalnom takmičenju u kojoj je Crvena zvezda pobedom protiv Parizana u finalu osvojila šampionski trofej


Sportski direktor ABA lige Milija Vojinović izjavio je da regionalno košarkaško takmičenje nema alternativu i nada se da će Partizan dobiti pozivnicu za učešće u Evroligi. Takođe, bilo je svega u pet utakmica Zvezde i Partizana u finala ABA lige, a u centru pažnje bile su sudije za koje Vojinović ističe da su najbolji na starom kontinentu.

Sudije su najbolje

- ABA liga ima najbolje sudije u Evropi i to je činjenica, htio to neko da prihvati ili ne. To su profesionalci koji su prošli mnogo toga i velikim radom i kvalitetom stekli ozbiljan status u evropskim okvirima. Greške o kojima govorite su objavljene i od strane same lige, što je recimo praksa u NBA i ima za cilj da pokaže sistematičnost i transparentnost u radu. Morate da znate da je ABA liga još pre početka finalne serije odredila arbitre za sve utakmice. To je samo još jedan pokazatelj da se misli na sve detalje. Generalno, na polju suđenja, od same sudijske komisije, preko pravilnika, temeljnih sistema rada, analiza i delegiranja, napravljen je ogroman iskorak. Da se razumemo, sudije su takođe ljudi od krvi i mesa, rade zahtevan posao u izuzetno teškim uslovima. Greške su moguće i kada se to desi sigurno ne zaslužuju da budu satanizovane. Ključno je da eventualni broj grešaka bude na razumnom nivou, ali ono što nikada ne smije da postoji to je tendencija. Dok je tako, ABA liga će uvek stajati iza svojih sudija i raditi na tome da suđenje bude podignuto na još viši nivo. Iako nam već sada mnogi zavide na kvalitetu suđenja.

Foto: Starsportphoto

 

Nedavno su se pojavile glasine da bi hrvatski klubovi mogli da napuste ABA ligu.

- Ni dok su kružile te glasine, zasnovane na dopisu HKS-a, a ni do današnjeg dana, nijedan klub iz Hrvatske u razgovoru sa nama nije pomenuo istupanje, niti bilo šta slično. Stvar je prosta, svi treba da prepoznaju svoj interes, a potom i da se za njega bore. Tako je sa svim stvarima u životu. Pri tome, ključno je da se razgovara. Samo tako, svi zajedno, klubovi, savezi i liga, možemo da osiguramo bolji košarkaški proizvod. 

Vojinović smatra da je ABA liga pokazala da je izvukla pouke iz nekih ranijih sezona i postavila novi model ponašanja, prenose podgoričke "Vijesti".

- Sigurno nikome nije drago da se majstorica finalne serije završi pred praznim tribinama, ali ako je to cena da bi se osigurala bezbednost aktera, onda ona mora da se plati. Mislim da sam time jasno rekao kako se osećam i kako razmišljam posle svega. Nažalost, nemile scene nisu ništa novo, bilo ih je i pre ABA lige i van nje, ali ključno je da smo učinili i učinićemo sve da ih iskorenimo. I to je poruka koju su poslali svi, od igrača, trenera, klubova, pa do same ABA lige, koja je to uradila kroz adekvatne i pravovremene disciplinske odluke -  rekao je Vojinović.

Partizan u Evroligi

On je istakao da je ABA liga sinonim za vrhunski košarkaški proizvod.

- Kao takva, ona nema alternativu. Danas kada pričamo o ABA ligi, pričamo o tek završenoj 21. sezoni. I to je podatak koji mnogo toga kaže. Prostora za napredak naravno ima, a naš zadatak je da ga konstantno smanjimo. I u svemu što se desilo tokom finalne serije, ABA liga je pokazala da je izvukla pouke iz nekih ranijih sezona i postavila novi model ponašanja, sve sa krajnjim ciljem, da iz dana u dan, rastemo kao organizacija, na sportskom i poslovnom planu - istakao je sportski direktor ABA lige za "Vijesti".

Foto: Starsportphoto

Ostoja Mijailović i Milija Vojinović



Titulu u ABA ligi odbranila je Crvena zvezda, koja je u finalnoj seriji pobedila Partizana 3:2.

- ABA liga je jedina liga u Evropi koja ima prohodnost ka Evroligi. To je sada šampion koji ima prednost za dobijanje pozivnice, a praksa jasno pokazuje da to znači i učešće u Evroligi. Da li zaslužujemo više? Naravno! Iskreno se nadam da će Partizan kao vicešampion dobiti pozivnicu, kao i da će to biti praksa u budućnosti. Pored toga, za nas je izuzetno važan i broj učesnika u Evrokupu, ali i FIBA takmičenjima. Ono za šta se svi borimo i što je u svima u interesu, jeste da pored kvaliteta i profita, imamo i najbolji mogući status u odnosu na sve druge organizacije. Sa svima razgovaramo i borimo se za interese same lige i klubova -  naveo je Vojinović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija