• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V. T.

30.04.2020

09:23

TRENER FUDBALERA SPARTAKA IZ SUBOTICE IMA SLAVNOG PRETKA!  Vladimir Gaćinović: Potomak sam osnivača Mlade Bosne

NBA

TRENER FUDBALERA SPARTAKA IZ SUBOTICE IMA SLAVNOG PRETKA! Vladimir Gaćinović: Potomak sam osnivača Mlade Bosne

Podeli vest

Moj predak je bio ideolog Mlade Bosne i učesnik Sarajevskog atentata, a ja sam dobio ime po njemu, kaže za Informer trener Spartaka iz Subotice Vladimir Gaćinović

Nekadašnji fudbaler Leotara iz Trebinja potomak je Vladimira Gaćinovića, književnika i jednog od osnivača Mlade Bosne.

Pripadnik ovog srpskog revolucionarnog pokreta Gavrilo Princip je na Vidovdan 1914. godine u Sarajevu ubio austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Beč je taj događaj iskoristio da objavi rat Kraljevini Srbiji očekujući brzu pobedu. Međutim, sukob je prerastao u Prvi svetski rat, koji se završio potpunim slomom i nestankom Austrougarske monarhije i oslobođenjem južnoslovenskih naroda.

 

Poreklom iz Kačnja

Trener Spartaka iz Subotice Vladimir Gaćinović (54) ističe da ponosno nosi ime svog pretka, koji je bio jedan od najbližih prijatelja Gavrila Principa.

Junaci

Pripadnici Mlade Bosne borili su se za oslobođenje srpskog naroda, imali su ideale koje bismo i danas svi mi sledili
Vladimir Gaćinović

- Nekad u šali kažem da su Gaćinovići izazvali Veliki rat, ali naravno da je povod bio drugi. Tačno je da sam dobio ime po Vladimiru Gaćinoviću, osnivaču Mlade Bosne, i ponosim se time. Uvek smo mi Gaćinovići bili buntovnici i revolucionari. Ni za vreme Osmanlija nismo bežali sa svoje rodne grude. Ne znam tačno šta mi dođe Vladimir, nije mi rođeni pradeda, ni čukundeda, ali mi jeste rođak. Svi smo mi potekli iz istog sela Kačanj, iznad Bileće u Hercegovini - kaže trener Spartaka u razgovoru za Informer.

 

Revolucionar Vladimir Gaćinović ubijen je 1917. u Švajcarskoj. Otrovan je arsenikom, a nikad nije zvanično utvrđeno ko ga je ubio. Njegov potomak objašnjava da je odrastao na pričama o svom pretku Gavrilu Principu i ostalim mladobosancima.

Heroji se rađaju u brdima

Vladimir kaže da su narodni heroji uvek dolazili iz područja koja su trpela najviše nepravde i muka.
- Veliki heroji se rađaju u brdima i vrletima. Nikad nisam video narodnog heroja iz Knez Mihailove ili sa Straduna, tamo gde se lepo živi. Nego uvek se rađaju tamo gde je muka. Menjala se i moda, ranije nikoga nije interesovalo da se priča o Mladoj Bosni, o našim precima, ali sad je to opet moderno. Mada, mi smo uvek bili izuzetno ponosni na poreklo.

- Moja majka je predavala istoriju i geografiju, tako da sam odmalena znao mnogo toga o Mladoj Bosni, Sarajevskom atentatu i tim ljudima. Jedna glavna ulica u Trebinju nosila je ime Vladimira Gaćinovića, ali kako su došle devedesete, tako su se menjala imena ulica... Znam kako je Vladimir živeo, kako je otrovan, samo nikako da odem na njegov grob, a to mi je velika želja već godinama.

Vladimir ne pridaje značaj tome što poslednjih godina u svetu žele da Mladu Bosnu i njene članove predvođene Gavrilom Principom predstave kao teroriste.

- U jednom periodu su heroji, pa za 10-20 godina su teroristi, pa opet heroji... Oni su se borili za oslobođenje srpskog naroda, imali su ideale, uverenja... To su bili motivi koje bismo i danas svi mi sledili. Povod za Prvi svetski rat bile su druge okolnosti, a atentat je bio samo okidač - ističe Vladimir.

Mijat liči na Vladimira

Spartakov trener je otac Mijata Gaćinovića, reprezentativca Srbije i fudbalera Ajntrahta iz Frankfurta, koji likom veoma podseća na slavnog pretka.

Foto: Starsportphoto

- Jedino što smo Mijat i ja malo sitnije građe, valjda sam ja povukao na majčinu stranu. Nedavno mi je preminuo otac i došao je veliki boj Gaćinovića na sahranu. Gledam ih, svi krupni, visoki, kršni, samo ja sitan - uz osmeh kaže Vladimir.

Nije smeo da se vrati u Srbiju

Vladimir Gaćinović rođen je 25. maja 1890. u selu Kačanj pored Bileće. Otac mu je bio sveštenik, a Vladimir se školovao u Mostaru, Beogradu, Beču i Lozani. Bio je književnik i duhovni začetnik organizacije Mlada Bosna, kao i aktivista Crne ruke, Narodne odbrane i još nekih srpskih nacionalnih organizacija koje su se borile za oslobođenje srpskog naroda. Posle Sarajevskog atentata nije mogao da se vrati u Srbiju za vreme Prvog svetskog rata, pa se neko vreme borio u francuskoj mornarici, a živeo je i u Americi. Vratio se u Evropu 1917. i završio studije u Švajcarskoj, nakon čega je ubijen.


 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija