• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.06.2022

09:00

PREOKRET U POSLEDNJI ČAS - ITALIJAN PRVI PIK NA DRAFTU! Orlando ŠOKIRAO sve! Pistonsi NAJVEĆI pobednici!

Tanjug/AP

NBA

PREOKRET U POSLEDNJI ČAS - ITALIJAN PRVI PIK NA DRAFTU! Orlando ŠOKIRAO sve! Pistonsi NAJVEĆI pobednici!

Podeli vest

Italijanski košarkaš Paolo Bankero izabran je kao prvi pit na ovogodišnjem draftu

Poslednjih godina velikih preokreta uoči sam draft nije bilo, ali je uprava Orlando Medžika uspela da začini situaciju u Bruklinu. Veče uoči NBA draft mediji su bili ubeđeni da će kao prvi pik biti izabran Džabari Smit sa Oberna, ali je uprava kluba sa Floride promenila odluku i izabrala krilnog centra Djuka - Paola Bankera! 

Talentovani košarkaš rođen je u Sjetlu, ali njegov otac vuče korene iz Italije. On je nedavno potvrdio da će u budućnosti nositi dres Azura, a sinoć je na iznenađenje mnogih biran kao prvi pik. Ipak, odabir Orlanda ne treba da čudi budući da je Bankero jedan od retkih igrača sa sjajnim predispozicijama da već u prvoj sezoni ostvari izuzetne rezultate u NBA ligi. 

Bankero je posle samo jedne sezone na koledžu rešio da izađe na draft. On je kao frešmen na Djuku beležio 17,2 poena, 7,8 skokova i 3,2 asistencije u NCAA ligi. Orlando je u prošlosti imao tri navrata prvi pik na draftu, a tim sa Floride birao je Šekila O'Nila, Krisa Vebera i Dvajta Hauarda. Ukoliko Italijan bude nastavio tradiciju sjajnih izbora za Čarobnjake stići bolji dani u budućnosti. 

Podsećamo, Paolo Bankero je ujedno i drugi Italijan sa zvanjem prvog pika. Pre njega to je uradio samo Andrea Barnjani 2006. godine kog su birali Toronto Reptorsi. 

Kao drugi pik izabran je Čet Holmgren. Oklahoma se odlučila za centra sa Gonzaga univerziteta iako je nekoliko dana pred draft sjajni defanzivac bio u centru skandala oko lekarskih pregleda. Odlikuje ga, kao što smo naveli, dobra odbrana, ali i izuzetno atipične fizičke predispozicije. Holmgren je visok 2013 centimetara, a raspon ruku mu je 230. Ono što može da zabrine je činjenica da ima svega 88 kilograma. 

Pojedini američki mediji ističu kako je ideja Tandera bila da Holmgrena upare sa Aleksejem Pokuševskim i tako naprave prvi tandem unutrašnje linije koji bi mogao da promeni tokove u NBA ligi. Centar je prethodnu godinu proveo na Gonzagi i beležio 14,1 poena i 9,9 skokova po nastupu.

Može se istaći da je najveći gubitnik drafta Džabari Smit Džunior. Amerikanac je bio viđen kao prvi pik, ali je na kraju biran kao treći od strane Hjuston Roketsa. Krilni centar sa Oberna se smatra jednim od najboljih šutera u ovoj draft generaciji. Na koledžu je beležio 16,9 poena uz 7,4 skokova po nastupu. Van linije za tri poena šutirao je sa 42 odsto preciznosti. 

Kada je reč o nešto "slabijim" pikovim najviše pažnje mogao bi da privuče Džejden Ajvi. Bez sumnje, Detroit Pistonsi su dobili najboljeg atletu iz ove generacije. Mnogi stručnjaci smatraju da bi student Pardjua već u prvoj sezoni mogao da pravi razliku u NBA ligi. Upravo to je bio potrebno Pistonsima nakon katastrofalne godine za nama. 

Foto: Tanjug/AP

Za kraj, vredi pomenuti i izbor Indijana Pejsersa. Benedikt Maturano je biran kao šest na draftu 2022. godine. Krilni košarkaš iz Montreala je dve godine nastupao na Arizoni nakon što se prethodne godine povukao sa drafta iako mu je projektovan visok pik. Njegova odluka ispostavila se kao odlična budući da je dominirao u NCAA ligi i popravio svoje šanse pred ovu sezonu. 

Minule godine Maturan je beležio 17,7 poena, uz 5,6 skokova i 37 odsto van linije za tri poena u minuloj sezoni kao član Vajldketsa.

NBA DRAFT 2022 - PRVIH 10 PIKOVA

1. Paolo Bankero, krilni centar (Djuk) - Orlando

2. Čet Holmgren, centar (Gonzaga) - Oklahoma

3. Džabari Smit, krilni centar (Obern) - Hjuston

4. Kigan Mari, krilni centar (Ajova) - Sakramento

5. Džejden Ajvi, bek (Perdju) - Detroit

6. Benedikt Maturan, krilo (Arizona) - Indijana

7. Šejdon Šarp, bek (Kentaki) - Portland

8. Dajson Denijels, bek (Ignajt, Dži liga) - Nju Orleans

9. Džeremi Sohen, krilni centar (Bejlor) - San Antonio

10. Džoni Dejvis, bek (Viskonsin) - Vašington


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Palma primio jagodinskog olimpijca, strelca Lazara Kovačevića i ženski fudbalski klub „Jagodina“ koji se plasirao u prvu ligu Srbije
Politika

Palma primio jagodinskog olimpijca, strelca Lazara Kovačevića i ženski fudbalski klub „Jagodina“ koji se plasirao u prvu ligu Srbije

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma primio je danas Lazara Kovačevića, strelca kluba „Jagodina 92“, koji je prošle nedelje u Rio De Žanieru u Brazilu na kvalifkacionom turniru za Olimpijske igre osvojio prvo mesto u pucanju vazdušnom puškom na 10 metara i plasirao se na Olimpijske igre koje će ovog leta biti održane u Parizu.

24.04.2024

11:45

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija