• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Stefanović

22.10.2018

23:19

ŠAMPIONKE KAKVE SRBIJA DO SADA NIJE IMALA! Odbojkašice napravile rezultat koji se čekao 45 godina!

Ostali sportovi

ŠAMPIONKE KAKVE SRBIJA DO SADA NIJE IMALA! Odbojkašice napravile rezultat koji se čekao 45 godina!

Podeli vest

Odbojkašice su ispisale istoriju srpskog sporta! Osvajanjem Svetskog prvenstva u Japanu one su postale prva srpska ženska reprezentacija u bilo kom kolektivnom sportu koja je čitavu planetu bacila pod noge

Naše devojke su u subotu postale šampionke sveta savladavši Italiju sa 3:2 u spektakularnom finalu.

Do tog momenta najveći uspeh kolektivnog ženskog sporta od osamostaljenja Srbije 2006. godine bilo je zlato košarkašica na Evropskom prvenstvu 2015. i srebro rukometašica na Mundijalu 2013.

Najjači timski duh

Velika Jugoslavija se samo jednom u istoriji radovala svetskoj medalji devojaka, i to kad su rukometašice davne 1973. kao domaćice turnira osvojile Svetsko prvenstvo. Međutim, nekadašnji kapiten srpskog odbojkaškog tima Jelena Nikolić smatra da nijedna druga medalja ne može da se meri sa zlatom izabranica Zorana Terzića.

Svakoj po 30.000 evra

Srpske odbojkašice dobiće po 30.000 evra nagradu od Vlade Republike Srbije za osvajanje zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Japanu. Osim ove jednokratne nagrade, srpske odbojkašice su obezbedile i nacionalnu penziju, koju će primati posle 40. godine. Penzija koju će naše odbojkašice dobiti kada završe karijeru iznosiće oko 1.000 evra mesečno.

- Ovo je za mene najveći uspeh našeg ženskog sporta. Posebno imajući u vidu da je sad sport mnogo više razvijen na globalnom nivou nego ranijih godina. Konkurencija je veća, više se ulaže, tako da je i mnogo teže popeti se na tron. Drago mi je što će naša bronza, koju smo osvojile 2006. godine, sada pasti u zaborav. Sada je nova generacija i ove devojke će sigurno još dugo godina biti u vrhu svetske odbojke - objašnjava Nikolićeva za Informer.

Osim svetskog zlata i bronze, naše devojke u kolekciji imaju i dva trofeja namenjena prvaku Evrope, koje su osvojile 2011. i 2017. godine, kao i jednu bronzu. Takođe, bile su i vicešampionke na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Foto: Beta

Jovana Brakočević

Bivša reprezentativka Jovana Brakočević kaže da je razlog za uspeh srpske odbojke timska igra.

- Imamo vrhunske odbojkašice, koje odlično funkcionišu u timu. Nikada nije bilo nikakvih problema, devojke su već godinama u timu. Čak i kada je došlo do smene generacije, ništa se nije promenilo u načinu funkcionisanja. Ne znam zašto i u drugim sportovima nismo tako dominantni kao u odbojci, ali svakako da u ovom sportu imamo veliki kvalitet - objašnjava Brakočevićeva.

Biće kao "delfini"

Zanimljivo je da su pre trijumfa odbojkašica u Japanu poslednje sportsko zlato Srbiji doneli vaterpolisti 2015. godine! Bivši libero odbojkaškog tima Suzana Ćebić, upravo je sa "delfinima" uporedila novu generaciju odbojkašica.

- Ako nastavimo da igramo u istom ritmu, niko neće moći da nam parira u narednim godinama. Mislim da srpske odbojkašice mogu da budu ubedljive u budućnosti kao što su i naši vaterpolisti. "Delfini" nam već godinama pokazuju kako izgledaju pravi šampioni, a verujem da odbojkašice mogu da krenu njihovim putem - zaključuje Ćebićeva.
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija